Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Japan: snel hogere koersen

Strateeg Shun Maruyama, van Credit Suisse, verwacht op korte termijn een rebound van de Nikkei, waarbij een stand van 11.000 in de zomer bereikt kan worden.

Uitgaven aan bier en sake door Japanse zakenmannen is naar een achtjarig dieptepunt gezakt, blijkt uit een online onderzoek uitgevoerd onder 1000 zakenlieden door Shinsei Financial. Japanse mannen krijgen van hun vrouwen zakgeld om uit te geven aan ontspanning en vertier. Het maandelijkse zakgeld, ‘kozukai’, is met gemiddeld 11% gedaald naar 40.600 yen (365 euro) ten opzichte van een jaar eerder, de derde daling op rij. Getrouwde mannen maakten 58,7% uit van de respondenten.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index daalde deze week met 1,98%. De bredere Topix daalde met 2,66%.
  • De yen versterkte 1,70%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 1,02% daalde.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants daalde van 1,52 naar 1,42 euro (6,58%).

DPJ weer populair met Kan als nieuwe minister-president, impasse wellicht voorkomen

Nu de impopulaire afgetreden minister-president Yukio Hatoyama, is vervangen door populaire partijgenoot Naoto Kan, lijkt een verlies van de Democratische Partij van Japan (DPJ) bij de aankomende Hogerhuisverkiezingen minder waarschijnlijk. Bij groot verlies zou een impasse kunnen ontstaan wanneer de DPJ niet meer deel uit zou maken van een coalitiekabinet, maar nog wel de dienst uit zou maken in het Lagerhuis. Nu dat niet waarschijnlijk lijkt en Kan samen met de nieuwe minister van Financiën, Yoshihiko Noda, zijn uitgavenreductieplan wil uitvoeren om daarmee de staatsschuld terug te dringen, kunnen zorgen bij beleggers afnemen. De nieuwste advertentiecampagne van het Ministerie van Financiën beoogt ook op andere wijze de kosten van een oplopende  staatschuld terug te dringen door Japanse staatsobligaties ‘aan de man te brengen’. De advertentie die te zien is in gratis magazines laat weten dat vrouwen op zoek zijn naar mannen die beleggen in staatsobligaties. “Ik wil dat mijn toekomstig echtgenoot verstandig omspringt met geld.” zegt een 27-jarige vrouw in de advertentie waarin een driejarige vaste coupon obligatie wordt gepromoot. “Aan playboys heb je niks” (bron: Bloomberg).

Short-covering kan leiden tot hogere koersen op korte termijn

Strateeg Shun Maruyama, van Credit Suisse, verwacht op korte termijn een rebound van de Nikkei, waarbij een stand van 11.000 in de zomer bereikt kan worden. Maruyama baseert zich daarbij op de toegenomen short-selling ratio, dat op het hoogste punt sinds een jaar staat. Veel beleggers die afgelopen tijd short zijn gegaan, kunnen door de stijgingen op de beurs aan het eind van deze week, gedwongen worden aankomende tijd hun stukken terug te kopen om hun posities te sluiten (short-covering).

Producent SMC in het vizier

De trend van stijgende loonkosten in China, waardoor bedrijven op zoek gaan naar arbeidsvervangende alternatieven, kan verscheidene Japanse bedrijven in de kaart spelen. Fanuc, waar wij eerder over berichtten, is inmiddels opgenomen in onze portefeuille, maar ook het bedrijf SMC heeft onze aandacht. Beide bedrijven produceren onder andere hoogwaardige apparatuur zoals robotarmen die auto’s in elkaar zetten. Fanuc en SMC stegen beiden ongeveer 7% toen de goede Chinese exportcijfers van mei (+48%, yoy) bekend werden. Wanneer de koers van SMC aankomende week een stap terug doet, dient zich mogelijk een goed instapmoment voor een call spread aan vanwege de toegenomen volatiliteit. De impliciete volatiliteit ligt voor Japanse aandelen nog steeds vrij hoog, gemiddeld 30.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *