Japan blijft stimuleren

Wii heeft een nieuwe record verbroken in Japan. De nieuwste telg in de Mario-serie ging in de eerste vier dagen na de release 936.734 keer over de toonbank in Japan. Dat is de beste openingsweek voor een game op de Wii in Japan sinds de console op december 2006 lanceerde.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg deze week met 0,85%. De bredere Topix daalde 0,11%.
  • De yen steeg 1,5%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 1,39% steeg.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,34 naar 1,35 euro (+0,75%).

Na de forse stijging van vorige week (Nikkei +10%), deed de Nikkei deze week rustiger aan . De graadmeter steeg 0,85%. Vorige maand werd nog een economische groei van 4,8% gerapporteerd over het derde kwartaal, maar woensdag werd dit cijfer neerwaarts aangepast naar een groei van 1,3%. De revisie was zo groot, omdat bedrijven veel minder hebben geïnvesteerd dan verwacht.

Een ander signaal dat de bereidheid van ondernemingen om te investeren op een laag pitje staat, kwam van de machine orders die op donderdag werden gepubliceerd. Deze bleken met 4,5% te zijn gedaald. Een sprekend voorbeeld van een bedrijf dat eerder aan desinvesteren dan investeren denkt is Hitachi. Het vierde grootste bedrijf van Japan, gemeten naar omzet, maakt voor het vierde jaar op rij verlies en heeft voor $3,9 miljard dollar aan aandelen uitgegeven om de balans te versterken. Toch denken analisten dat Hitachi nog meer geld nodig heeft en daartoe zou het onderdelen moeten afstoten. Het bedrijf heeft maar liefst 927 business units die actief zijn op het gebied van de productie van stofzuigers tot aan kerncentrales. Hitachi heeft tientallen jaren lang expansiedrift gehad op alle denkbare terreinen, maar is daardoor een slapende gigant geworden. Het zou zich beter specifiek kunnen richten op groeimarkten, zoals treinen en medische systemen. Hitachi heeft nu aangekondigd om 200 business units af te stoten, verlieslatende chipproductie bij een concurrent onder te brengen en haar werknemers in de plasma- en auto-industrie te herverdelen, wat 260 miljard yen aan kostenbesparingen voor dit jaar moet opleveren.

Ander nieuws was deze week dat de Japanse overheid met een nieuw stimuleringspakket is gekomen ter waarde van 7,2 biljoen yen ($81 miljard dollar). Het nieuws komt een week nadat de centrale bank van Japan een kredietprogramma van 10 biljoen yen heeft gelanceerd. Een vorm van kwantitatieve monetaire verruiming om de aanval in zet zetten op de deflatie en de dure yen. De stimuleringen zijn opmerkelijk in die zin, dat in andere landen juist wordt gesproken over het afbouwen van stimuleringspakketten. Voor de nieuwe premier Hatoyama is het de eerste echte maatregel om de economie uit het slop te trekken. Sinds september 20008 is dit het vierde stimuleringspakket van Japan, waardoor het totaalbedrag uitkomt op $326 miljard dollar, ten opzichte van $787 miljard dollar voor de VS en $586 miljard dollar voor China.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.