Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Export Japan neemt toe

Gisteren werd bekend dat de Japanse export met 13% (jaarbasis) is toegenomen in december. De consensusverwachting lag op een toename van 9,3%. Het is de tweede maand op rij dat de exportgroei een versnelling laat zien. n november bedroeg de groei van de export nog 9,1%. Deze ontwikkeling is een goed teken voor de Japanse exporteurs en zodoende voor hun beurskoersen.

We zien dat momenteel de Japanse beurs het beter doet dan de Chinese en de Indiase beurs. In deze laatst genoemde landen is er nog veel onzekerheid ten aanzien van de oplopende inflatie, waardoor de overheden allerlei afremmende maatregelen treffen.

In Japan is er geen inflatiegevaar, terwijl de winsten van bedrijven aantrekken. Voor beleggers is het daarom interessant om de relatief achtergebleven Japanse aandelen op te pikken.

De komende weken zullen in het teken staan van de kwartaalcijfers die worden gepubliceerd door Japanse bedrijven. Goldman Sachs verwacht dat bedrijven over het algemeen positief zullen verassen. De winsten zullen, ondanks de sterke yen, beter zijn dan verwacht door kostenbesparingen en toenemende vraag vanuit de VS en China.

Gisteren rapporteerde Komatsu, de tweede grootste producent ter wereld van grondbewerkings-machines, een verdrievoudiging van de winst ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voor het gehele fiscale jaar verhoogde Komatsu de winstverwachting met 17%.

Nintendo daarentegen rapporteerde een winstdaling van 74% in de eerste 9 maanden van het boekjaar. Na het geweldige succes van de Wii is de rek er een beetje uit door sterke concurrentie van ondermeer de Kinect van Microsoft.

Tot slot was er gisteren nog nieuws aangaande de credit rating van Japan. Deze is door S&P neerwaarts aangepast naar AA-. Het is voor het eerst in negen jaar tijd dat de kredietwaardigheid van Japan wordt afgewaardeerd. Er zijn zorgen dat Premier Kan en zijn regering te weinig doen om de oplopende staatsschuld te beteugelen, waardoor in de toekomst het gevaar bestaat dat Japan in een schuldencrisis terecht komt. Door de verlaging van de credit rating daalde de yen vanochtend ten opzichte van de dollar en de euro, en dat is op korte termijn dan wel weer goed voor de exporteurs.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *