De Nikkei 225-index breekt uit en dat ontgaat iedereen. De belangrijkste Japanse barometer staat nu op de hoogste stand in 29 jaar.
Benieuwd hoe het met ons vergaat als website in deze crisis? Wij gaan heel goed. We staan op een rendement van 107% dit jaar. Hoe kan dat? Wij hebben een robot ontwikkeld dat automatisch belegt en kan inspelen op zowel een stijging als een daling van de beurs. Beleggers kunnen met ons meedoen zodat ze verder niets hoeven te doen. KLIK HIER voor de gratis brochure.
Op 11 november sloot de Nikkei 225 voor het eerst sinds 1991 op meer dan 25.000. Het lijkt erop dat de leidende Japanse barometer uit zijn decennialange handelsband is gebroken. Dit brengt het hoogste punt ooit van 39.000 dat eind 1989 werd bereikt in beeld:
Beleggers lijken hier echter nauwelijks kennis van te nemen. Ondanks dat ze goed presteren, blijven buitenlandse investeerders niet alleen verbazingwekkend passief, ze hebben tot voor kort zelfs hun geld opgenomen.
De kapitaalvlucht is waarschijnlijk een vergissing. Japan zal, dankzij zijn cyclische karakter, enorm profiteren van de openstelling van de wereldeconomie, die dichterbij is gekomen dankzij de successen op het gebied van vaccins. Een gelijktijdige wereldwijde opleving zal ook de Japanse beurs stimuleren.
Ook de structurele eisen kloppen
Uiteraard anticipeert de Nikkei tot op zekere hoogte op deze ontwikkeling. Maar het zijn niet alleen de cyclische omstandigheden die optimistisch maken, maar ook de lange termijn. Japan zal waarschijnlijk het meest profiteren van het onlangs ondertekende Asia-Pacific Partnership (RCEP), aangezien Nippon nog geen vrijhandelsovereenkomst heeft ondertekend met zijn belangrijkste handelspartner China en zijn derde belangrijkste handelspartner Zuid-Korea, maar deze twee landen hebben al een wederzijdse overeenkomst.
Belangrijker nog zijn de aanhoudende spanningen tussen China en de VS, die onder president Biden niet helemaal zullen verdwijnen. “Er vinden tektonische verschuivingen plaats in de wereldeconomie”, zei beleggingsexpert Larry McDonald onlangs in een interview met The Market .
“Zowel Republikeinen als Democraten zijn voorstander van nauwere banden met Japan om de afhankelijkheid van Amerika van China te verminderen”, vervolgt hij. “Dienovereenkomstig zullen de economische betrekkingen van de VS met China blijven afkoelen, waardoor Japan belangrijker wordt.” Dat er iets fundamenteels aan het veranderen is in Nippon blijkt uit de toezegging van $ 6 miljard van investeerderslegende Warren Buffett, die vijf Japanse retailgroepen kocht, zoals het in augustus bekend werd.
De hervormingen beginnen effect te sorteren
Dat is ook nodig, want de Japanse beurs werd lange tijd beschouwd als een geldvernietigingsmachine. Van zijn hoogtepunt eind 1989 tot zijn laagste punt in oktober 2008, daalde de Nikkei met meer dan 80%. Japanse bedrijven waren met elkaar verbonden via kruisparticipaties en waren door een gebrek aan transparantie nauwelijks transparant voor buitenstaanders. De belangen van kleine investeerders waren niet relevant en grote investeerders keken de andere kant op. Bij gebrek aan druk gebruikten Japanse bedrijven hun kapitaal buitengewoon inefficiënt en gaven ze de voorkeur aan bergen contant geld in plaats van dividend uit te keren.
Dit begon te veranderen onder voormalig premier Shinzo Abe . Zijn regering introduceerde in 2014 de Stewardship Code, die bedoeld was om institutionele beleggers aan te moedigen het welzijn van ‘hun’ bedrijven te bevorderen door de dialoog te zoeken met het bedrijfsmanagement, bijvoorbeeld om dividenden te verhogen, aandelen terug te kopen, salarissen aan te passen aan prestaties of gifpillen tegen overnames af te schaffen. In 2015 volgde de Corporate Governance Code met als belangrijkste doel om meer bedrijfsonafhankelijke bestuurders te benoemen.
Hoewel geen van beide codes wettelijk bindend is, begon het bedrijfslandschap te veranderen. Toen Abes in 2012 aantrad, had minder dan 30% van alle aan de beurs van Tokio genoteerde bedrijven twee of meer onafhankelijke raden van bestuur; vandaag is dat volgens “The Japan Times” 97%. Dividenden en terugkoop van eigen aandelen hebben vorig jaar een record bereikt, de marge en het rendement op investeringen zijn vandaag hoger dan in 2012.
Balansen zijn solide
En ondanks de uitputting van de liquide middelen, zijn de balansen van Japanse bedrijven nog steeds in uitstekende staat. In tegenstelling tot hun Amerikaanse tegenhangers hebben ze hun schuld verlaagd. De gezonde financiën zijn waarschijnlijk een van de redenen waarom de Japanse aandelenmarkt zo goed door de coronacrisis is gekomen.
Op de lange termijn zal Japan echter niet van één fout afkomen. De vergrijzing van de bevolking stimuleert de groei en zal dit blijven doen, aangezien Nippon zich niet open wil stellen voor buitenlandse werknemers. Maar ondanks de moeilijke demografie en wat aanvoelde als decennia van stagnatie, is Japan sinds de millenniumwisseling niet veel langzamer gegroeid dan de VS per hoofd van de bevolking, en zijn de bedrijfswinsten zelfs sneller gestegen dan in de Verenigde Staten.
Dankzij de hogere winsten is de waardering van de Japanse beurs gedaald. Als de wereldeconomie echt snel opengaat, zijn verdere koersstijgingen waarschijnlijk. Dit geldt des te meer daar de meeste waarnemers aannemen dat de nieuwe premier Yoshihide Suga de hervormingen die onder Abe zijn geïnitieerd, zal voortzetten.
De grootste boost zal waarschijnlijk komen wanneer lokale institutionele beleggers hun thuismarkt herontdekken en overschakelen van Japanse staatsobligaties naar aandelen. “Deze verschuiving zal vroeg of laat komen”, schrijft Chris Wood. Hij ziet het feit dat, ondanks de pandemie, de bedrijven hun dividenden niet samen met de dalende winsten verlagen en daarmee de uitbetalingsratio verhogen als een belangrijke voorwaarde voor een gedragsverandering.
Bron: Gregor Mast
Beleggen met gemak
Een spaarrekening levert niets meer op , sterker nog het kan u geld kosten! U hebt echter weinig tijd en u wilt niet de hele dag achter de computer zitten. Dan is Automatisch Beleggen wat voor u. Op die manier kunt u meeliften op het succes van ons systeem. Het startkapitaal (juni 2015) bedroeg € 7.000. Op 25 november 2020 was dit aangegroeid tot € 35.900. Dat is een rendement van 413 %. Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER.