Nasdaq-stijging breder dan gedacht

De Nasdaq-100 Index heeft onlangs nieuwe recordhoogtes bereikt, ondanks kritiek op de beperkte marktbreedte. Maar is de situatie echt zoals het lijkt? Laten we eens dieper duiken.

De Huidige Situatie

Na een korte adempauze hebben de Amerikaanse technologieaandelen onlangs hun oude recordhoogte van november 2021 bij 16.765 punten kunnen overtreffen. Het nieuwe recordniveau van de Nasdaq-100 steeg vervolgens tot 17.665 punten.

Marktbreedte: Een Analyse

Vooral in de VS wordt vaak de ontbrekende marktbreedte bekritiseerd, wat uiteindelijk leidde tot de opkomst van de term “Glorious 7”. Voor de technicus is de analyse van de marktbreedte een echt thuiswedstrijd. Daarom hebben we de huidige situatie bij de Amerikaanse technologieaandelen nader onderzocht.

De Cijfers

83% van alle Nasdaq-100-aandelen heeft momenteel een relatieve sterkte van meer dan 1. Het gemiddelde van alle RS-cijfers is 1,0976. 69% van alle indexleden hebben bovendien minder dan 10% afstand tot hun respectievelijke jaarhoogtepunten, die regelmatig synoniem zijn met de respectievelijke recordhoogtepunten. Bijna de helft (49%) heeft zelfs minder dan 5% afstand tot het jaarhoogtepunt.

Conclusie

Alles bij elkaar zijn dit zeer solide cijfers, dus de marktbreedte is over het algemeen beter dan zijn reputatie. Het is echter belangrijk om in de toekomst de oude uitbraakmarkeringen bij 16.700 punten niet meer te onderschrijden. Hoewel de markt momenteel sterk is, is er altijd een risico op een neerwaartse correctie en moeten beleggers hun investeringen dienovereenkomstig beheren.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.