NASDAQ-100: Gap opent de weg naar daling

De NASDAQ-100®, een index van technologieaandelen, heeft onlangs nieuwe recordhoogtes bereikt. Maar er zijn tekenen die wijzen op mogelijke turbulentie aan de horizon.

Vermijd emotionele beleggingsbeslissingen en beleg automatisch. DAX-Easy: automatisch winst maken met de Duitse beurs. Geen kennis, ervaring of kosten nodig. Rendement: 20% in drie maanden. Vraag nu onze gratis brochure aan en ervaar zelf hoe makkelijk beleggen kan zijn met DAX-Easy.

Recordhoogtes en de dreiging van een neerwaartse gap

Net voor de jaarwisseling overtrof de Nasdaq-100® het tot dan toe geldende recordhoogte van november 2021 (16.765 punten). Daarna kon de index zijn recordhoogtes uitbreiden tot bijna 17.000 punten. Echter, aan het begin van het jaar zijn er enkele remmende sporen in de grafiek. Het meest opvallende is de recente neerwaartse gap (16.758 tot 16.687 punten).

Het risico van een ‘false break’

Na negen opeenvolgende weken van positieve handel zorgt deze neerwaartse koerskloof voor een “afbreukrand”. Met andere woorden: er is momenteel een zekere “false break”-risico. Dit wordt ook ondersteund door de RSI, die recentelijk geen nieuwe hoogtepunten in de daadwerkelijke koersontwikkeling meer kon bevestigen en dus een negatieve divergentie vertoont.

Conclusie

Op korte termijn definieert de piek van juli op 15.932 punten een eerste terugtrekkingsgebied, voordat er bij 15.700 punten verdere horizontale ondersteuningen wachten. Om de huidige waarschuwingsschot te negeren, zou ten minste de besproken gap gesloten moeten worden. Hoewel de markt op het eerste gezicht sterk lijkt, wijzen de technische indicatoren op mogelijke onderliggende zwakte. Beleggers moeten deze signalen in overweging nemen bij het nemen van hun investeringsbeslissingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.