Na de beursval: wat komt erna?

Analyse: Hoe het verder gaat na correcties op de beurs

Wanneer de markten dalen, vragen veel beleggers zich af hoe ver de koersen nog kunnen zakken, en hoe lang het zou kunnen duren voordat de markt weer herstelt. Pascal Kielkopf heeft berekend hoe correcties in het verleden verliepen.

Wat is een marktcorrectie precies?

De kapitaalmarktanalist van HQ Trust onderzocht hoe vaak er sinds 1973 correcties op de aandelenmarkt voorkwamen – en wat er vervolgens gebeurde. Als “correctie” definieerde Pascal Kielkopf daarbij een daling van de aandelenkoersen van meer dan 10% ten opzichte van het laatste 52-weken-hoogtepunt. Een dergelijke correctie eindigt wanneer de index een nieuw 52-weken-hoogtepunt bereikt.

Voor de analyse gebruikte Pascal Kielkopf de wereldwijde aandelenindex MSCI ACWI – een berekening met de gegevens van de MSCI World zou een vergelijkbaar beeld hebben laten zien.

Belangrijkste bevindingen over marktcorrecties sinds 1973

Bevinding Gegevens
Totaal aantal correcties (>10%) 23 fases
Mediane duur van een correctie 145 handelsdagen
Mediane duur van de daling 62 dagen
Mediane omvang van de daling 14,7%
Mediane hersteltijd na dieptepunt 83 dagen
Kortste volledige correctieperiode 60 dagen
Langste volledige correctieperiode >800 dagen (dotcom-bubbel)
Snelste herstel na dieptepunt 20-21 dagen (1981 en 1984)
Coronacrisis: duur van de crash 22 handelsdagen
Coronacrisis: duur van het herstel 113 handelsdagen
Frequentie van correcties Gemiddeld eens per 2 jaar

Frequentie en duur van beursdalingen

“Sinds het begin van de jaren 70 zijn er bij de MSCI ACWI in totaal 23 fases geweest waarin de index met meer dan 10% daalde.”

“In de mediaan duurde zo’n correctie 145 handelsdagen: eerst ging het 62 dagen met 14,7% bergafwaarts. Van het dieptepunt tot een nieuw hoogtepunt duurde het dan nog eens 83 dagen.”

Opvallende uitersten in historische correcties

Daarbij waren er grote verschillen tussen de afzonderlijke fases:

“In het kortste geval duurde de complete correctie slechts 60 dagen. In het langste daarentegen meer dan 800: bij het barsten van de dotcom-bubbel.”

“In twee gevallen herstelden de aandelen na het dieptepunt bijzonder snel: in de jaren 1981 en 1984 waren er vanaf het dieptepunt tot aan het nieuwe 52-weken-hoogtepunt slechts 20 respectievelijk 21 handelsdagen nodig.”

Lessen uit eerdere crises: financiële crisis en corona

“Dat het in een fase van dalende koersen tussentijds flink omhoog kan gaan, toont de financiële crisis: de correctie tussen juli en oktober 2007 werd snel ingehaald. Vervolgens daalden de koersen echter weer.”

“Opmerkelijk is ook de coronacrisis, waarbij vaak gesproken wordt over een v-vormig verloop. De crash duurde echter slechts 22 handelsdagen, maar de daaropvolgende inhaalrace 113.”

Praktisch advies voor beleggers tijdens correctiefases

Hoe beleggers zich in dergelijke fases het beste kunnen gedragen, vertelt Christian Subbe, Chief Investment Officer van HQ Trust:

“Ook al is het voor veel beleggers met een blik op de rode cijfers in hun portefeuilles op sommige dagen zeker niet gemakkelijk: in principe moeten ze kalm blijven.”

“Op de kapitaalmarkt horen correcties erbij: in de afgelopen 50 jaar was dat gemiddeld om het andere jaar het geval.”

“Beleggers zouden dergelijke situaties echter ook moeten gebruiken om de samenstelling van hun portefeuille kritisch te evalueren: komt deze nog steeds overeen met hun langetermijndoelen?”

Vooruitzichten voor de huidige marktcorrectie

En met het oog op de huidige situatie:

“Aangezien de huidige correctie voornamelijk wordt beïnvloed door politieke ontwikkelingen, kunnen verdere escalatiefases – maar natuurlijk ook een verrassende de-escalatie – op elk moment nieuwe impulsen geven.”

“Het risico van nieuwe marktverstoringen is in ieder geval niet verdwenen. Daarom achten wij een voortzetting van de correctiefase zeer waarschijnlijk.”

Kansen voor proactieve beleggers

“Moedige beleggers kunnen de lagere koersen desondanks gebruiken om hun posities op de aandelenmarkt geleidelijk uit te breiden. Ook al blijft de omgeving gekenmerkt door onzekerheid, er doen zich aantrekkelijke bijkoopmogelijkheden voor.”

Conclusie: Geduld en strategie lonen bij marktcorrecties

De historische analyse toont duidelijk aan dat beursdalingen een normaal onderdeel zijn van financiële markten. Met gemiddeld één correctie per twee jaar zijn deze dalingen voorspelbaar in hun frequentie, maar onvoorspelbaar in hun ernst en duur. Wat wel consistent blijkt: markten herstellen zich uiteindelijk altijd.

De mediane correctieduur van 145 handelsdagen biedt beleggers een realistisch perspectief: paniek is zelden gerechtvaardigd, maar blind optimisme evenmin. De grote verschillen tussen individuele correcties – van 60 tot meer dan 800 dagen – onderstrepen het belang van een gedisciplineerde langetermijnstrategie.

Voor beleggers die bereid zijn voorbij de marktvolatiliteit te kijken, kunnen deze periodes juist waardevolle kansen bieden. De analyse suggereert dat wie strategisch blijft investeren tijdens dalingen, en wie zijn portefeuille kritisch evalueert in plaats van emotioneel te reageren, historisch gezien beloond wordt wanneer de markten zich herstellen – wat ze, zoals de geschiedenis leert, altijd doen.

1 gedachte over “Na de beursval: wat komt erna?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.