Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Markten zullen beweeglijk blijven

Het afgelopen kwartaal kenmerkte zich door een grote beweeglijkheid op de kapitaalmarkten. Het jaar startte met een stevige correctie door toenemende zorgen over een tegenvallende groei in China, een dalende olieprijs alsmede algemene onzekerheid over de Europese en Amerikaanse economische ontwikkeling. Verder werd de angst verder gevoed dat Europese consumenten vooralsnog de hand op de knip houden met als mogelijke verklaringen de terroristische aanslagen, faillissementen van diverse winkelketens en ook de vluchtelingenproblematiek. Echter, in de loop van het kwartaal werden de zorgen enigszins weggenomen door een herstel van de olieprijs en ook positievere publicaties over de economische ontwikkelingen, zoals de industriële productie en het ondernemersvertrouwen. Het sentiment verbeterde, waardoor aandelen behoorlijk zijn hersteld van de dieptepunten. De Nederlandse AEX heeft het veel beter gedaan dan de meeste andere beurzen. Het eerste kwartaal werd afgesloten met een beperkt negatief rendement van -0,39%. Het mondiale gemiddelde, de MSCI World, kwam uit op -5,51%, terwijl het Europese gemiddelde bleef steken op -7,71%.

Wij zijn van mening dat de markten zich over het algemeen kenmerken door het benadrukken van bepaalde thema’s met als gevolg een toenemende onzekerheid en beweeglijkheid. Veelal met de nodige overdrijvingen. Op deze manier worden beleggers verleid om posities te wijzigen of portefeuilles aan te passen. Ons beleid is er juist op gericht om belegd te zijn in een goed gespreide portefeuille met kwalitatief hoogwaardige bedrijven, waarbij wij ons minder zorgen hoeven te maken over dergelijke tijdelijke thema’s met onzekerheden die uiteindelijk weer wegebben. Deze focus in combinatie met een (middel)lange termijn visie geeft nu eenmaal meer rust.

Wij verwachten dat de financiële markten voorlopig beweeglijk zullen blijven, maar wij zijn goed gepositioneerd om te kunnen profiteren van een verder herstel van de financiële markten. Naar onze mening wordt een stijgende koopkracht bij consumenten niet op waarde geschat. Het gemiddelde inkomen laat een stijging zien door lagere energie- en financieringslasten. Ook investeren overheden meer door de toestroom van vluchtelingen. Het is wel van belang dat in het komende kwartaalcijferseizoen, de eerdere uitlatingen worden bevestigd. Bij de presentatie van de cijfers over het laatste kwartaal van 2015 waren veel ondernemingen gematigd positief over 2016. Het vertrouwen zou daadwerkelijk bevestiging krijgen door dividenden verder te verhogen en/of aandelen in te kopen.

Gratis nieuwsbrief

ER Capital biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van ER Capital en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

1 gedachte over “Markten zullen beweeglijk blijven”

  1. Staat het bedrijf nu al gepositioneerd?.. Dan mag er wel wat kapitaal bijgetrokken worden om genoeg margin in huis te hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.