We zien thans een oorlog tussen centrale banken en de ineenstorting van het financiële systeem. Men pompt liquiditeiten in het systeem om te voorkomen door een tsunami van schulden te worden verzwolgen. Tevens werpen de centrale banken een rookgordijn op waardoor beleggers moeilijk de koers kunnen bepalen van financiële waarden. Hierdoor ontstaan schokgolven op de grondstoffen- en aandelenmarkten.
Dit heeft er toe geleid dat financiële instellingen en multinationals thans de meest actieve partijen zijn op de beurs. Naast interventies door centrale banken controleren algoritmes van computerprogramma’s en buybacks de aandelenmarkten. Van een markt bepaald door vraag en aanbod is geen sprake meer.
Een bewijs te meer hiervan is dat een groot aantal banken recentelijk zijn aangeklaagd voor het manipuleren van de goudmarkt. Vorig jaar werd al duidelijk dat banken de rente- en valutamarkten manipuleren.
Vrije markt bestaat niet meer
Het naar hun hand zetten van financiële markten gaat dus onverminderd door en niemand kan of wil dit blijkbaar een halt toe roepen. Als je bedenkt dat bewezen is dat ook de Fed zich schuldig maakt aan het manipuleren van de markten via onder andere het kopen van futures op de S&P500 dan is het ook niet zo vreemd dat financiële instellingen en multinationals de markten naar ‘sturen’ om zo hun winsten te optimaliseren. ‘Grote broer’ de Fed doet het tenslotte ook.
Een vrije markt bestaat niet meer. De trend is manipuleren van de financiële markten.
Trend naar negatieve rente
Vorig jaar was de trend op het rentefront die van 0% rente. De nieuwe trend voor dit jaar is negatieve rente. We zien inmiddels negatieve rentes in Europa (ECB), Zwitserland, Denemarken en Zweden. Waarom zijn beleggers bereid om te beleggen in obligaties met een negatieve rente?
De bealngrijkste reden die ik kan verzinnen is dat veel beleggers het gros van de centrale banken niet meer vertrouwt. Het in stand houden van kapitaal is nu belangrijker dan rendement. Dat het vertrouwen in centrale banken afbrokkelt blijkt ook uit het feit dat nu ook obligaties van enkele grote multinationals een negatief rendement opleveren. Voorbeelden hiervan zijn Nestle, BMW, BP en LVMH. De solvabiliteit en vertrouwen in deze bedrijven wordt door beleggers blijkbaar hoger ingeschat dan die van een groot aantal overheden.
Grootste slachtoffer van de negatieve rente zijn pensioenfondsen en levensverzekeringen. Deze bastions van veilig beleggen voor uw oude dag kunnen thans via conservatief beleggen bijna geen positief rendement meer behalen. Mensen met spaargeld zijn al lange tijd de klos door de negatieve rente en nu zal er ook nog flink moeten ingeteerd worden op toekomstige uitkeringen.
Financiële constructies leveren meer winst op
Een andere perverse prikkel van negatieve rente is dat multinationals nu geld kunnen lenen voor een habbekrats en dit geld vervolgens gebruiken om aandelen terug te kopen (buy backs). Hierdoor verlaagt men het totaal aan dividenduitkeringen en stijgt de winst per aandeel. Microsoft gaf recentelijk een nieuwe 10-jaars obligatie uit met een rendement van 2.724%. Het huidige dividendrendement is 2.83%.
Financiële engineering in optima forma. Triest is dat multinationals nu meer geld verdienen met financiële constructies dan in plaats met kernactiviteiten. Sterker nog men heeft geen prikkel om lange termijn investeringen te doen maar richt zich alleen op korte termijn gewin (lees: bonussen). Buy backs is thans met kop en schouders de grootse bron van liquiditeiten die de aandelenmarkten op peil houdt.
Als alcoholist met nieuwe wodka
We zitten in het grootste financiële experiment aller tijden. Niemand kan exact inschatten hoe dit gaat uitpakken. De centrale banken hanteren nog steeds het principe van meer is beter. Als $1000 miljard stimulaties niet genoeg is pompen we er nog $1000 miljard in, enzovoort. Je kunt het vergelijken met een alcoholist die steeds een nieuwe fles wodka krijgt als hij symptomen vertoont van ontnuchtering. De centrale banken willen beleggers blijkbaar dronken van geluk houden terwijl de wereld om hun heen verarmt. Dit gaat goed tot dat de man met de hamer komt.
Jan van Gemeren
www.gannanalist.com
Manipulatie van de trend kant niet!
Op de korte termijn kunnen “ze” ruis veroorzaken maar de trend naar “hun” handzetten is niet mogelijk.
Draghi koopt alle obligaties op en zorgt voor voldoende liquiditeiten in de markt. Dit moet groei en inflatie veroorzaken, zodat de schulden automatisch gedeeltelijk verdampen. Oh whee als dit misloopt. Wie staat garant voor het opkopen van de obligaties? Dat zijn wij zelf en dan gaat alles failliet. Iedereen de klos.
Nog een tip voor iedereen is buy the dip. Ik denk dat door de werkwijze van Draghi dat je met aandelen nog het beste zit. Ik denk dat de aandelen alleen nog maar kunnen stijgen.
Dit loopt al mis Hans,er wordt niet voor niets een ultieme poging gedaan om dingen te redden..
De gedachte is dat er veel op de beurs te halen valt met deze actie, maar dat is enkel een gedachte oftewel rationaliteit. Hier gaan markten niet beter,of slechter van draaien.
Alles blijft bij wat het is, en de richting is al neerwaarts gericht…
Met een ‘buy the dip’ strategie maak je het jezelf heel moeilijk, hoewel er in een neerwaarts gerichte markt ook momenten naar boven zijn.
Dat iedereen de klos is/wordt kun je wel stellen, niet vanwege deze ‘actie’. Maar vanwege een crisis, die de ECB probeert op te lossen….
De ECB maatregelen beginnen toch te werken. Beurzen flink omhoog en de groei voor de komende jaren is omhoog bijgesteld, Zouden we toch het ergste hebben gehad. Gelukkig geen nieuwe bezuinigen. Detail en autoverkopen beginnen weer aan te trekken. Ik wordt toch positiever voor de komende jaren.
De beurzen lopen altijd een half jaar vooruit zegt men, De dip ligt achter ons en wij gaan naar de 1.000 punten grens,
Dat is simpel optimisme wat er op de beurs gebeurt Hans, en een beetje voorbarig want zeg nou zelf het is gewoon een aanname dat het beter zal gaan worden met getroffen maatregelen. Klassiek optimisme…
Dat beurzen een half jaar vooruit lopen is een fabeltje,de beurs heeft niets met de economie te maken. Jouw,en mijn, beurs daarentegen wel dus maatregelen nemen nu kan geen kwaad….
Voor de AEX is de low van 2009 dichterbij dan de door jou genoemde 1000, ik neem aan dat je de AEX bedoeld..
Vandaag sombere berichten gehoord van een verkoper in de detailhandel in kledingzaken. De verkopen zijn dramatisch gezakt en de inkopen zijn veel minder groot als voorafgaande jaren. Ik dacht dat het allemaal beter ging, maar hoor toch wel andere berichten. We leven op hoop en vrees. Ik overweeg om toch maar een groter deel cash te gaan.
Goed idee Hans om cash aan te gaan houden, een deel van de portefeuille verkopen neem ik aan.
Inderdaad, ondernemers voelen als geen ander hoe de werkelijkheid in elkaar steekt, en dit is nog maar het begin..
Overigens, zijn economie en aandelenbeurs niet met elkaar te vergelijken, een economie heeft z’n eigen weg te gaan, en een aandelenbeurs loopt ook z’n eigen pad. Wanneer beiden gelijktijdig in een neerwaartse spiraal terecht komen is het hommeles. Dat punt is nader dan ooit….