De koersdalingen van afgelopen week mag eigenlijk niemand verrassen. Het hing al een beetje in de lucht dat er een correctie zat aan te komen. De Amerikaanse stierenmarkt leek meer en meer op zijn laatste benen te lopen. Grote beleggers gingen al sinds de zomermaanden op zoek naar meer defensieve sectoren. Het feit dat Amazon en Apple een marktkapitalisatie van meer dan $ 1 biljoen bereikten zal hierbij ongetwijfeld geholpen hebben.
Een andere factor die voor onrust begon te zorgen was de kloof die gaapte tussen de prestaties van de S&P 500 en de rest van de wereld. Die kloof is normaal al breed, maar was langzamerhand wel heel breed geworden. Dat bewoog sommige beleggers Amerikaanse aandelen van de hand te doen en op zoek te gaan naar bijvoorbeeld goedkope Japanse.
Deze trends waren voor iedere ingewijde zichtbaar, maar ze waren niet de uiteindelijke oorzaak dat beleggers massaal de uitgang opzochten. Het waren vooral sterker dan verwachte economische data in combinatie met een agressievere opstelling van de Fed die beleggers in beweging bracht. Die combinatie van factoren duwde de rente op 10jaars treasury tot fors boven 3%, naar het hoogste niveau sinds 2011. Hiervan werden vooral de technologieaandelen het slachtoffer.
Amerikaanse aandelen en vooral de snelle groeiers in de Tech sector hebben jarenlang veel profijt gehad van de extreem lage rente op de treasury en ander schatkistpapier. De extreem lage rente verhoogde de aantrekkelijkheid van aandelen. U kent de afkoring TINA, there is no alternative. In de loop van 2028 heeft die stelregel steeds meer aan waarheid ingeboet en dus ging het afgelopen woensdag, 10 oktober mis. Er was wel degelijk een alternatief en de Nasdaq verloor 4,1%. Het is niet verbazingwekkend dat juist Tech aandelen zwaar onder vuur kwamen te liggen. Ze waren wat je noemt de echte beurslievelingen. De bedrijven groeien snel en trekken volop profijt van de belastingverlagingen. Dan wordt alles een kwestie van momentum. Beleggers willen alleen nog maar winnaars.
De geschiedenis wijst echter uit dat dit soort van kuddegedrag vroeg of laat misgaat. Dankzij de stijgende rente op lang schatkistpapier leken de kasstromen van de snelle Tech groeiers
allengs minder aantrekkelijk en dus kon een correctie niet uitblijven. Het chipsegment levert deze week misschien wel het beste voorbeeld van wat er kan gebeuren als het momentum keert. Juist de producenten van halfgeleiders kregen het deze week zwaar voor de kiezen. Halfgeleiders zijn de echte werkpaarden van de wereldwijde supply chains. Nu de spanningen tussen China en de VS steeds verder oplopen en beide landen het niveau van handelsgeschillen achter zich hebben gelaten, worden beleggers toch echt wel zenuwachtig. De Sox, de Philadelphia Semiconductor Index, daalde op woensdag met 4,5%. Daarmee zwaaide de Sox met een rode vlag voor de hele technologiesector. Het resultaat kennen we inmiddels. De les is dat beleggers zich plotsklaps meer en meer zorgen gaan maken over de snel oplopende spanningen tussen bovengenoemde landen. Een zwakkere wereldwijde groei is slecht voor Amerikaanse bedrijven die al veel hinder ondervinden van de dure dollar.
Wat kan er gaan gebeuren? Vrijdag 12 oktober is het cijferseizoen voor het derde kwartaal begonnen. JP Morgan opende het bal. Op het moment van schrijven is onbekend hoe die cijfers waren. Meer in het algemeen geldt dat sterke winstcijfers over het 3de kwartaal gunstig zullen uitpakken voor de koers-winstverhoudingen. Mooie cijfers kunnen ook tot gevolg hebben dat de yield op de treasury omlaag gaat en dat is ook positief voor aandelen. Als de grote technamen met mooie cijfers komen, dan kan het momentum terugkeren. Lagere aandelenprijzen zullen beleggers dan waarschijnlijk verlokken terug te keren naar de aandelenmarkten.
In de regel komen stierenmarkten aan hun einde door een recessie. Daarvan is zeker in de VS nog geen sprake. Bedrijven profiteren nog volop van de gunstige effecten van de belastingverlaging. De cyclus loopt op zijn einde, dat is zeker. Waarschijnlijk blijft de muziek nog even spelen. Hoe lang nog?
Cor Wijtvliet
Start met Automatisch Beleggen
Na JP Morgen luidt nu ook Bank of America de bodembel. Volgens hen hebben beleggers het ergste doorstaan.
Na een piek op 13.297 punten op 9 november blijft de Duitse aandelenindex hangen en wacht op een nieuwe impuls.
Gezien de waarschijnlijkheid van een rechtszaak, kan een definitief resultaat dagen of zelfs weken duren.
Een stijging van 20% van de aandelenbeurs komt veel voor in 'bear markten' en is doorgaans geen bodemsignaal.
Toch zullen de US indices nog een opwaartse sprong gaan maken.
Dow 30.000+ komt op de koersen borden.
Yen, Euro of de dollar. De sterkste of de minste zwakke van de drie, daar zal het geld naar toe stromen. En dat is de dollar. Nog even meewind voor de US Indices.
Is inderdaad afgelopen, die bullmarkt, maar om te denken dat je er met éen correctie omlaag al bent is wat voorbarig. Zit nog meer in het vat.., de afwisseling in omhoog en omlaag zal gewoon doorgaan, zo ging het immers ook in de weg omhoog. Recessie/depressie is zeer wel mogelijk, als technisch gezien US indexen lager dan ooit tevoren zullen gaan, dus maak je borst maar nat!..