Laatste deel van de correctie

De daling van gisteren kan het laatste stuk van een correctie zijn. De aandelenmarkten zouden, indien deze veronderstelling juist is, de komende dagen de stijging moeten hervatten.

De S&P 500

De S&P 500 heeft dan ongeveer 50% van de stijging gecorrigeerd en is aangekomen in het gebied rond 1300. Deze bewegingen, de stijging vanaf 16 maart en de daling vanaf 4 april, passen in het beeld van de stijging die we in juli 2010 hebben gezien. Daarnaast is er potentieel een omgekeerde kop schouder formatie in ontwikkeling. Dit patroon heeft een doel van 1430. Mooie vergezichten want dit patroon heeft slechts waarde indien de S&P boven 1340 weet te stijgen. We mogen dus concluderen dat,  indien zich de parallellen doortrekken, een stijging tot uiteindelijk 1360-1370 mogelijk zou moeten zijn. Dus inhoudelijk gelijk aan de vorige berichten.

TA S&P 500 18 april 2011
TA S&P 500 18 april 2011

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

TA AEX 18 april 2011
TA AEX 18 april 2011

De lucht wordt ijler

De beurzen in Europa zoals de AEX en de CAC 40 hebben het wat moeilijker. De daling in de AEX is verder gegaan dan de meestal gebruikelijke 61,8 % van de voorgaande stijging . Dit is als een verzwakking aan te merken. De AEX heeft er duidelijk meer moeite mee om de stijging van andere indices te volgen evenals de CAC 40. Dit zie ik als een teken aan de wand. Bij een daling zullen deze markten extra onder druk kunnen komen en zijn dus in mijn ogen goede short kandidaten. Zover is het naar mijn mening nog niet.

De verwachting is dat de stijging nog niet compleet is en dat we de komende weken rekening moeten houden met  stijgende koersen. De daling zoals in de AEX is dus wel een signaal om alert te zijn en te blijven. De meeste signalen wijzen erop dat een min of meer belangrijke top de komende weken gevormd kan worden.  Wat ons er na de top te wachten staat?

Daar zijn twee opties voor, een correctie op de stijging sinds medio vorig jaar of een nieuwe dalingsbeweging die voor de AEX kan leiden tot de lows van maart 2009.

Conclusie

Op basis van de S&P 500 concludeer ik dat de parallellen met de stijging van juli vorig jaar nog steeds werken. De correctie zou nu, indien de vergelijking opgaat, vrijwel compleet moeten zijn. De komende dagen zou dan ook weer een stijging moeten inzetten. Voor de S&P 500 ligt het doel rond 1360-1370, voor de AEX heeft het gebied rond 380 een bijzondere aantrekkingskracht.  Omdat de lucht voor de AEX en de CAC 40 ijler begint te worden is het noodzakelijk om erg alert te blijven, een daling van de S&P 500 onder 1280 is in mijn ogen negatief en is dus een harde stop-loss.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.