De afgelopen dagen is een herstel ingezet op de beurs. De AEX vond steun bij circa 426 punten en de Duitse DAX veerde op vanaf 9734. De vraag is nu: is dit herstel de startschot van een opgaande beweging in de komende maanden of is dit slechts een rimpeling in de vijver waarna de koersen fors gaan dalen?
Een belangrijks indicator zijn de koersen van hoogrenderende bedrijfsobligaties. High Yield obligaties fungeren als een soort kanarie in de kolenmijn, een waarschuwingssignaal. Bedrijfsobligaties lijken veel meer op aandelen dan staatsleningen. Een verandering in de markt voor bedrijfsobligaties is een teken dat de liquiditeit verandert. Een voorbeeld daarvan is de situatie na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. De financiële markten gingen destijds bijna letterlijk op slot. Aandelen en de hoogrenderende bedrijfsobligaties (High Yield) kelderden terwijl de koers van staatsleningen fors steeg omdat zij als veilige haven dienden. Na de bodem van maart 2009 stegen aandelen door de hoop op een economisch herstel en in het kielzog stegen de hoogrenderende bedrijfsobligaties mee. Staatsleningen vielen echter uit de smaak en zakten in koers.
De koersdaling van High Yield obligaties kan een teken zij dat beleggers zich zorgen maken over een opdrogende liquiditeit naarmate de economische cijfers gunstig uitvallen waardoor de Fed het gaspedaal minder zal indrukken. Aandelen kunnen op korte termijn uit de pas lopen met hoogrenderende bedrijfsobligaties maar uiteindelijk kiezen zij ook de richting van High Yield. De zwakte in de bedrijfsobligaties is dus een vroege waarschuwingssignaal van een veranderende trend op de aandelenbeurzen.
Als High Yield obligaties gepiekt hebben kan dat een voorbode zijn voor een ernstige koersdaling van de Amerikaanse beursgraadmeter S&P 500. In de afgelopen vijf jaar bedroeg volgens analisten de correlatie tussen de dagelijkse bewegingen van deze beursindex en high-yield bond ETF (HYG) 0,73 en dat is een bijzonder sterk verband. Uit economisch oogpunt is dit logisch omdat hoogrenderende obligaties en aandelen gestimuleerd wordt als de economie aantrekt (hogere winsten en minder risico op faillissementen).
Bron: CNBC
Op dit moment noteert de HYG ETF slechts 2% onder de piek wat niet alarmerend is. Op grond van deze indicator is dus geen grote koersdaling op de aandelenmarkten te verwachten. Wel kunnen beleggers deze ETF in de gaten houden om te zien of er een dergelijke zwakte aanstaande is.
Hoe groot wil je ‘m hebben.. Of liever nog, hoe lang duurt de daling..
2008/2009 zal in het niet vallen. Puur technisch bekeken dan, enkel de factor ‘wanneer’ is nog onduidelijk.
Wat de vorige keer.. verloren is, kan dit keer goed gemaakt worden zo moet je het maar zien.