De kansen op een daling nemen toe, mogelijk komt er nog een laatste stijging in de S&P 500 tot het gebied 1370-1390 maar noodzakelijk is dit niet, DE top kan er staan, een lagere top.
S&P 500
Dat was even slikken, het aantal nieuwe banen in de VS viel fors tegen. Economische gezien komen er steeds meer vraagtekens, en beleggers hebben een hekel aan vraagtekens.
De verwachting dat de tweede helft van dit jaar de groei van de economie weer aan zal trekken is met dergelijke cijfers nog maar de vraag. De verwachtingen over de resultaten van het eerste half jaar zijn hoog gespannen, de komende weken zal duidelijk worden of dat reëel is. De voorteken geven aanleiding om de verwachtingen wat te temperen.
Het technische beeld ziet er veel belovend uit maar ook daar plaats ik een paar kanttekeningen. In mijn ogen is de ruimte voor koersstijgingen beperkt, als die nog zou komen, de kans is namelijk aanwezig dat in de S&P 500 de top er staat. Een lagere top.
Korte termijn. 1 tot 4 weken
Voor de korte termijn is er mogelijk nog ruimte voor een stijging, indien de S&P 500 steun kan vinden in het gebied 1310-1320 zou een laatste stijging tot 1370-1390 mogelijk zijn. Zakken we de komende dagen onder 1300 dan moeten we waarschijnlijk concluderen dat er sprake is geweest van een lagere top. In veel gevallen zien we dat de teleurstelling onder beleggers groot is en de dalingen navenant.
Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)
Middellange termijn. 1 tot 6 maanden
De afgelopen maanden hanteer ik het scenario dat er sprake is van de vorming van een belangrijke top. Een top die het einde van het herstel sinds maart 2009 kan markeren. Het gevolg van dit scenario is dat we rekening moeten houden met een aanzienlijke daling. Het vormen van een top is vaak een tijdrovende zaak. Soms kan het maanden duren, soms gaat het snel, dat is niet aan te geven. In 2007 heeft het ook 4 maanden geduurd voordat de markt een daling van formaat inzette. Op dit moment zijn we ook ongeveer 4 maanden bezig in een proces dat ik zie als topvorming. Een periode waar beleggers hoge verwachtingen hebben maar dat de koersen binnen een bandbreedte blijven fluctueren. Als er zich na een dergelijke periode een calamiteit voordoet dan zien we dat de teleurstelling groot is en worden de aandelen massaal op de markt gegooid.
Op dit moment zijn er voldoende zaken te bedenken die uit de hand kunnen lopen. Of dit ook werkelijk gaat gebeuren is niet te voorspellen. Het zou mij niet verbazen dat we de komende maanden geconfronteerd worden met teleurstellingen en naar aanleiding daarvan dalende koersen voor aandelen.
Een daling van de S&P 500 onder 1250 is voor mij het signaal om verdere maatregelen te nemen, het belang in aandelen verder reduceren en short posities in te nemen voor de middellange termijn.
Lange termijn 6 tot 12 maanden
Een daling onder 1250 zie ik als een verkoopsignaal voor de lange termijn. Voor beleggers die zich niet bezig houden met de waan van de dag zouden dan ik actie moeten komen. Omdat een daling in de huidige omstandigheden fors kan uitvallen is het zaak om aanpassingen in de beleggingen door te voeren. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, gewoon verkopen, beschermen d.m.v derivaten of per saldo short gaan om ook nog te profiteren van een daling. Als u kennis heeft van deze zaken dan hoeft dat geen probleem te zijn. Is dit niet het geval neem dan een adviseur in de hand die ervaring heeft met dit soort zaken.
Conclusie
Voor de korte termijn kan er nog een laatste stijging komen. Deze kan dan de beweging afronden die op 16 juni dit jaar startte. Indien de S&P 500 steun vind in het gebied 1320 dan is deze mogelijkheid opportuun. En daling onder 1310-1300 is negatief. Dit zou suggereren dat de top er staat, een lagere top. Vaak zien we in dergelijke gevallen dat er, indien er zich calamiteiten voordoen, de aandeelkoersen snel dalen. Voor de lange termijn beleggers is het zaak om in actie te komen indien de S&P 500 onder 1250 zakt.
Gratis nieuwsalert
Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.
Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl
Start met Automatisch Beleggen
Het zal waarschijnlijk nog lang duren voordat de koersen op beurzen zich stabiliseren .
Beleggers maken zich zorgen over een bull trap, want de rode kaars van gisteren op de DAX ziet er in ieder geval niet goed uit.
De DAX kon het herstel dat begon voortzetten. De herovering van het wekelijkse draaipunt (11.804 punten) bleek de voorspelde katalysator te zijn.
Na weken van onzorgvuldigheid heeft de coronavirusepidemie nu de markten besmet. De Duitse beursgraadmeter DAX is op weg naar het grootste dagelijkse verlies in maanden. Waarom nu?
Beste Jan,
Indien je geschetste scenario dat de S&P500 nog een laatste opwaartse beweging richting 1370-1390 voor de boeg heeft bewaarheid zou worden, waarheen zie jij dan de AEX en CAC40 evolueren?
Dank je.
We zouden terug kunnen gaan naar de 200.
Waarom zouden we niet terug gaan. De financiele crisis is nog niet opgelost
Id deze golf kunnen we flink afglijden. Het is oppassen en het koordje is dun.
Bas
Jan kon wel eens gelijk hebben dat we moeten oppassen als de S&P500 onder de 1250 zakt. http://www.dshort.com en zie de grafiek’:”the S&P 500: A SIGN TO RESPECT?
Houd ook de Baltic Dry Index in de gaten : http://www.investmenttools.com. Deze is naar een niveau gedaald waar uit bleek dat het goede aankoopmogelijkheden waren in januari 2002 en begin 2009. zie grafiek BDI divided by S&P 500.
Ach Griekenland failliet en 2 augustus een default in de USA en onze AEX staat zo op 130 punten volgens Ad Nooten. Het is zelfs nog geen herfst…. al hoe- wel als ik naar buiten kijk.
Ik denk niet dat de VS zichzelf in de vingers gaan snijden, er komt voor 2 augustus wel een akkoord dat het verhogen van het schuldplafond mogelijk maakt. Daarnaast staat Ben Bernanke klaar om de economie opnieuw te stimuleren, oftewel QE 3. Zodra de beurzen te hard dalen, zal de FED zich er weer mee gaan bemoeien.