Hopen op een rustiger beursjaar

Verschillende banken zijn in 2011 afgewaardeerd door de ratingbureaus, daarnaast ook gezakt voor het laatste stresstest examen. De financiële sector zit nu nog steeds in de problemen. Obligatieveiling van Spanje is gelukkig geslaagd een aantal weken geleden, het dumpen van staatsleningen is daarmee gestopt. Maar Italië en Spanje zal het de komende periode nog wel moeilijk krijgen. Rentes boven de 6,5 % zijn niet ongebruikelijk meer. Van Ierland en Griekenland horen we nu even niet veel meer, dit omdat Italië gewoon vele malen grotere impact heeft.

Bezuinigingen moeten bij overheden wellicht wat worden getemperd om de lokale economie draaiende te kunnen houden, ondanks dat we al in een recessie zitten. Hiermee kunnen we kijken of we uit de neerwaartse spiraal kunnen komen. Dit is de strategie van de VS die lijkt aan te slaan. Ook het bedrijfsleven maakt melding dat er niet te veel te strak bezuinigd moet worden opdat het economische vliegwiel blijft draaien. Via deze wijze van economische stimulering zorgt ervoor dat er geen arbeidsplaatsen verloren gaan. Bedrijven spelen namelijk anders in op de verslechterde economische omstandigheden en verder moeten gaan saneren.

Al met al dus een slecht beursjaar geweest voor 2011. Het begon optimistisch met de verwachting dat de tweede helft van het jaar omhoog zou komen. Maar politieke besluiteloosheid met de Euro, tsunami Japan, natuurrampen, Arabische lente naast de hoge olieprijzen hebben uiteindelijk het hele jaar 2011 roet in het eten gegooid ondanks prima bedrijfscijfers en goed gevulde orderportefeuilles met goede marges. Al met al geen gemakkelijk jaar om de juiste beleggingsafwegingen te maken tussen kansen en risico, behalve voor olie en goud.

Rob Bliekendaal
www.perfectindicator.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.