Het einde van het vermaak

De Dow Jones Industrial Index brak door zijn All-Time-High uit 2007. De overige indexen staan op het punt van een doorbraak door hun All-Time-High. Alleen de AEX Index worstelt nog met zijn topje (357) uit januari van dit jaar. Het All-Time-High van Amsterdam ligt nog 200 punten (ruim 50%) verder weg. Nu is dat niet zo verwonderlijk, want als kleine index wordt Beursplein 5 erg getekend door een aantal non-conjuncturele, zeer conservatieve fondsen, die niet uitblinken door sterke groei maar wel door gedegenheid (denk aan Koninklijke Olie), maar vooral ook doordat de bankensector, die inmiddels behoorlijk is afgeslankt, en eerder nog de IT en Telecom-sectoren, in het verleden een veel te sterk deel uitmaakten van de AEX Index. Vele individuele aandelen in Amsterdam hebben zich (gelukkig) ontwikkeld conform de grote wereldmarkten. En deze wereldmarkten staan grosso modo voor een uitbraak, die tegelijkertijd het einde van het vermaak inluidt, zij het (gelukkig maar) tijdelijk. De rally, die in september 2011 inzette nadert een voorlopig einde. Wij laten u dit zien aan de hand van de weekgrafiek van de DAX Index.

TA DAX 11 maart 2013
TA DAX 11 maart 2013

Figuur 1.

Er is een oplopende wedge te onderscheiden. Hierin staat de DAX alleen. De overige markten laten allemaal een gewoon oplopend kanaal zien. Dit is te verklaren uit het feit dat de DAX gedurende een zekere tijd alle markten versloeg. Voor wat betreft de technische implicaties is er echter geen verschil. Een dergelijk kanaal wordt theoretisch gesproken aan de onderkant verlaten. Hiervoor bestaat echter geen absolute zekerheid, maar men mag er wel vanuit gaan, zeker als – zoals in dit geval – de indicatoren een uitbraak aan de onderzijde bevestigen. Zoals u ziet divergeert de Momentum Analyse al sinds de inzet van de wedge negatief. Dat is ook het gebruikelijke (bevestigende) beeld bij een dergelijk oplopende figuur. De DAX sloot afgelopen vrijdag op 8.015. Zijn All-Time-High ligt op 8.151. Nog 136 punten te gaan. Hij zal dat wel halen. De DAX slingert al enige tijd rond de bovenzijde en is inmiddels uitgebroken uit zijn oplopende wedge. De DJIA brak uit zijn oplopende kanaal. Andere indexen staan op het punt van uitbraak (bijvoorbeeld de S&P500). Voor alle indexen geldt dat binnenkort de onderkant van het oplopende patroon zal worden opgezocht. Voor de DAX geldt dat de steunniveaus liggen ter hoogte van de voorgaande toppen en bodems en op de beide voortschrijdende gemiddeldes. Het eerste Fibonacci-steunniveau kan men vinden bij het MA40.

Er is echter nog iets meer te zien in de figuur. De Momentum Analyse is afgelopen week gedraaid naar omhoog. Hij bevestigt daarmede dat de markt omhoog wil. Daartegenover staat dat de korte termijn duidelijk overbought is. De korte termijn heeft dus bezinning nodig. Gelukkig is er daar sprake van positieve divergentie. En er is meer, de grote breedte indicatoren geven nog geen signaal dat er een forse correctie aan staat te komen. U moet dan denken aan een grote uitslag in de CPR, een dramatische daling in de AD en forse achterstanden in de NewHighs (hier zitten overigens wel enkele scheurtjes). De secondaries doen het nog steeds beter dan de blue chips. Ook het seizoen wijst niet op een grote daling en zo kunnen wij doorgaan. Dit alles leidt er toe om te veronderstellen dat de markt inderdaad een correctiefase ingaat. Deze correctie zal echter van korte duur en impact zijn. Daarna zien we nog een laatste sprong omhoog waarna (ergens in de maand mei of juni) een zwakkere tijd zal aanbreken. Onze eerdere conclusie dat het jaar 2013 een gunstig beursjaar zal worden blijft overeind.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-03-11: 352,43)
Onze conclusies:
Korte termijn: wacht op reactie
Middellange termijn: positief
Lange termijn: verdeeld, draait omhoog
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Rente

De 10-jaars rente is nog niet klaar met zijn daling. Er is weliswaar in de afgelopen week een stijging opgetreden, maar dat is meer een kleine rustpauze op de weg naar omlaag. Bij 1,75% lag er steun en op dat niveau is even gas terug genomen. Toch hoeft het niet ver meer te gaan. Het is mogelijk dat al vanaf 1,70% wordt gedraaid.

De US$ versus de €

Ook de dollar is even in iets rustiger vaarwater gekomen. Maar ook hier wijst niets erop, dat hij zijn opmars gaat afbreken. Het lijkt er meer op dat krachten verzameld worden om de weerstand van het 50-daags gemiddelde te overwinnen.

De Prijs van een troy ounce Goud

Er is weinig gebeurd op het goudfront. De markt lijkt oversold. Er zit een herstel aan te komen, maar er zijn geen redenen om aan te nemen dat dit herstel  een verandering van trend zal veroorzaken. Een prijs van 1525 blijft nog steeds waarschijnlijk.

De Prijs van een vat Brentolie

De prijs van een vat Brentolie vertoont veel weerstand maar het uiteindelijke lot zal toch een verder daling zijn zo vertellen ons de grafieken. De eerste steun ligt op US$105.

Strategie

Wij zijn begonnen met het aankopen van obligaties van Air Berlin en TenneT. Daarnaast hebben wij aandelen Tessenderlo verkocht. Wij volgen momenteel de signalen in onze systemen, daar waar koopsignalen of verkoopsignalen worden gegeven volgen wij ze, de trend is immers positief.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl, welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vladeracken.nl.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.