Er geldt een gezegde: De soep wordt nooit zo heet gegeten, als zij wordt opgediend. Er worden meestal minder zware maatregelen toegepast dan was aangekondigd. Geldt dat ook in het Oekraïne-conflict ?
Beleggers zijn weer aan het kopen geslagen. Een dag nadat de Russische aanvallen op Oekraïne begonnen, brachten signalen dat Rusland bereid was te praten verlichting. De Dow Jones-index van standaardwaarden stond 0,7 procent hoger op 33.456 punten. De bredere S&P 500 won 0,6 procent tot 4313 punten. De index van technologiebeurs Nasdaq stond ter plaatse op 13.454 punten.
Volgens een rapport van een agentschap is Rusland klaar voor besprekingen met Oekraïne. Effectenmakelaars hoopten op een bloedeloze zaak van Oekraïne. “Beleggers kijken nu naar de markt alsof Rusland de controle over Oekraïne gaat uitoefenen en proberen te peilen wat dat betekent voor de wereldeconomie en wat dat betekent voor de energieprijzen”, zegt Rick Meckler, partner bij Cherry Lane Investments.
Financiële waarden en aandelen van grote technologiebedrijven zijn in trek. . Bank of America won 1,9 procent, Tesla 0,8 procent. Voor de tweede dag op rij waren beleggers verzort op wapenbedrijven. De aandelen van Lockheed Martin, Northrop Grumman en L3Harris Technologies stegen maar liefst 1,2 procent.
Ook de goede cijfers stuwen de koersen. De Amerikaanse industrie heeft in januari een verrassend aantal orders binnengehaald. De bestellingen voor duurzame goederen – van broodroosters tot vliegtuigen – stegen maand-op-maand met 1,6 procent, aldus het ministerie van Handel in Washington. Economen hadden slechts de helft van de stijging verwacht. De groei van december, die 1,2 procent bedroeg, werd daarmee overschreden.
‘S Werelds grootste economie had eind 2021 een aanzienlijk momentum gekregen, ondanks de ommicron-golf. Het bruto binnenlands product (bbp) steeg in het vierde kwartaal met 7,0 procent op jaarbasis. In 2021 als geheel groeide de Amerikaanse economie met 5,7 procent – de sterkste groei sinds 1984.