Hartverscheurende klap voor beleggers

De Amerikaanse inflatiecijfers van gisteren zijn niet goed ontvangen door de markt. De sterker dan verwachte data deden de hoop op renteverlagingen door de Federal Reserve (Fed) in de eerste helft van dit jaar vervliegen.

De Amerikaanse 2-jaars rente steeg boven de 4,60% en keerde terug naar het niveau van voor de Fed-hint in december. Toen voorspelde een dot plot nog een verlaging van 75 basispunten dit jaar. De Amerikaanse 10-jaars rente is terug op 4,30%. Renteverlagingen door de Fed in maart zijn nu uitgesloten. De kans op een verlaging in mei daalde in één sessie van 56% naar ongeveer 40%. De markt verwacht nu dat de eerste verlaging in juni plaatsvindt, met een kans van ongeveer 75%. Dat is een enorme draai in de marktverwachtingen; we begonnen met 80% kans op een renteverlaging in maart, en nu is dat gedaald naar 75% kans op een verlaging in juni.

Geen wonder dat aandelen niet blij zijn. De S&P500 daalde gisteren met 1,37% vanaf een recordhoogte en Nasdaq duikelde met 1,58%. Small caps, die gevoeliger zijn voor financieringskosten, daalden zelfs met bijna 4%. Hoewel sommigen zeggen dat de data slechts een kleine dip in de trend van desinflatie in de VS zou kunnen zijn en niet tot paniekverkoop zou moeten leiden, moeten de oververhitte marktomstandigheden die voortkwamen uit overmatige verwachtingen van renteverlagingen gecorrigeerd worden. Een consolidatie en correctie voor de S&P500 en Nasdaq zou gezond zijn. Anders worden de waarderingen uiteindelijk toch te hoog en onhoudbaar.

Renteverlagingen

Wat betreft de renteverlagingen kan niemand u met zekerheid zeggen of juni of juli een beter moment is voor de Fed om te beginnen. De data zullen dat op het juiste moment duidelijk maken. Toch laten de huidige cijfers een verrassende kracht van de Amerikaanse economie zien. De groeiverwachting van de Atlanta Fed voor het 1e kwartaal is bijvoorbeeld 3,4%, wat niet wijst op een directe noodzaak voor de Fed om de rente te verlagen. De ‘blip’ in de desinflatie van gisteren is dan ook niet zo vreemd gezien de sterke bestedingen van Amerikaanse consumenten.

Valutamarkten

De Amerikaanse dollarindex steeg boven de 100-daags gemiddelde en testte het niveau van 105 op de rug van ontmoedigde Fed-duiven. Goud daalde onder de $2000 per ounce door de sterkere dollar en stijgende rentes, die de opportuniteitskosten van het bezit van goud verhogen. De EURUSD testte 1,07 naar beneden en de USDJPY steeg boven de 150. Alle ogen zijn nu gericht op de Japanse autoriteiten die elk moment kunnen ingrijpen in de valutamarkten om de verkoopdruk op de yen te verminderen.

Conclusie

De Amerikaanse inflatie is sterker dan verwacht, wat de hoop op renteverlagingen in de eerste helft van dit jaar de kop indrukt. De markt is gecorrigeerd en de verwachtingen zijn gewijzigd. De komende data zullen bepalen wanneer de Fed daadwerkelijk de rente zal verlagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.