Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Geloof het maar niet

Er beginnen al weer stemmen op te komen, dat in 2013 opnieuw bewezen werd/wordt dat de septembermaand inderdaad de maand is waarin men in de markt moet stappen. Wij geloven daar niets van. De onverwachte opleving, die wij deze week gezien hebben, is niet meer dan een reactie op het ontbreken van bevestigingen van eerdere negatieve berichten. En ook al werd het Syrië probleem in dit weekeinde uit de zorgzone gehaald, dan is de dreiging van de tapering in Amerika nog levensgroot om alsnog verstorend op te treden en als dat gebeurt zal de afgelopen week betiteld worden als een Dead Cat Bounce. De Technische Analyse laat er geen twijfel aan bestaan, dat de markten in zijn voor een daling want de sentimentindicatoren zijn negatief. In de afgelopen weken hebben wij er al een aantal laten zien. Daarin is geen verandering gekomen. Ditmaal beperken wij ons door erop te wijzen dat de indicatoren, die men los kan laten op de Call/Put ratio van Amsterdam, duidelijke negatieve signalen geven. En daarnaast wijzen wij op het volume gedrag. Wij hebben daar reeds eerder aan herinnerd, maar ditmaal laten wij u hieronder de grafiek zien van het volume versus de AEX Index. U kunt met behulp daarvan uw eigen conclusies formuleren.

AEX 16 september 2013
AEX 16 september 2013

Figuur 1.

Sinds juni van vorig jaar daalt het volume terwijl de aandelenkoersen stijgen. U ziet de afwijking van het gedrag van de twee grootheden beginnen bij A. Even is er een kortstondige opleving geweest in de hoeveelheid aandelen, die er in Amsterdam werden verkocht, dat was in januari van dit jaar, maar daarna moest de stijging het opnieuw doen op een steeds lager volume. “Volume moet de trend bevestigen” zo luidt een van de wetten van de Technische Analyse. In dit geval doet hij dit niet en dat wijst op komende ellende. Het histogram onder in de figuur duidt op hetzelfde. Hier is ook hetzelfde weekvolume aangegeven, maar nu in de vorm van een Histogram en het is gemakkelijk te zien, dat dit dalende is sinds medio vorig jaar, toen de aandelenmarkten hun stijging inzetten. Ook in de Amerikaanse markten ziet men ditzelfde fenomeen. Het volume blijft achter bij de koersontwikkeling, zij het dat hier in de laatste drie weken verandering in is gekomen.

Nu is het ook nog zo gesteld dat er zeer moeilijk een tijdschema is te hechten aan de conclusies die men trekt uit het volumegedrag. In ieder geval zal het tekenen van het Syrië-akkoord een positieve invloed hebben in de eerste dagen van de komende week. Wij laten u daarom nog een andere grafiek zien. Deze wijst erop dat de wetmatigheid van de mean reversion op het punt staat een verandering in het marktgedrag te bewerkstelligen. U ziet de DAX tegenover zijn 34-daags voortschrijdend gemiddelde.

DAX 16 september 2013
DAX 16 september 2013

Figuur 2

Wanneer de koers ver onder het gemiddelde ligt, dan ziet u een top in het histogram, dat onderaan in figuur 2 is opgenomen. Als de koers ver boven het gemiddelde ligt dan komt het histogram zeer laag te liggen. En op dit moment ligt het histogram (ook historisch) zeer laag. Het minste dat men hieruit kan concluderen, is dat er op zeer afzienbare tijd een beweging te zien zal zijn, die de koers dichterbij zijn gemiddelde brengt.

De Rente

Inderdaad is de rente gas aan het terugnemen. De weerstand op 2,35% werd even doorschreden maar inmiddels kwam het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen op zijn schreden terug. En met de terugval deze week lijkt het nog niet te zijn afgelopen. De indicatoren zijn dalende en zij divergeren negatief. De steun op 1,94% wordt waarschijnlijk weer opgezocht.

De Amerikaanse Dollar versus de Euro

De stijging die de Amerikaanse dollar leek in te gaan is afgelopen week toch geblokkeerd. Op dit moment is het niet meer zo zeker dat we aan de vooravond van een duidelijke stijging staan. Maar het is ook nog niet erg duidelijk dat het tegenovergeselde gaat gebeuren. Voorlopig afwachten dus en dat betekent ook afblijven!

De Prijs een troy ounce Goud

De steun op US$1.348 was niet sterk genoeg. De volgende ligt op US$1.272. Het herstel afgelopen vrijdag was 22 dollar en dat leverde een lange steel op aan de candlestick. De Long-legged Doji die toen ontstond heeft de vorm van een Hamer. De Hamer is een welbekend omkeerpatroon. Als er dus maandag een stijging van de prijs van een troy ounce Goud te zien is, dan wordt dit patroon bevestigd en zal de stijgende trend opnieuw worden ingezet. Zover is het echter nog niet want er moet dan nog wel een trigger zijn, die wij niet onmiddellijk zien zitten nu er een Syrië-akkoord is gevonden.

De Prijs van een vat Brentolie

Ook de olieprijzen ondervonden de invloed van de besprekingen in Genève. Maar de daling met een kleine 3,5 dollar van de prijs van een vat Brentolie heeft de stijgende trend niet werkelijk aangetast. Nu de besprekingen succesvol zijn gebleken rijst er een vraagteken omdat het technische algemene beeld positief blijft, dat wil zeggen wijst op een verdere stijging.

Strategie

Wij blijven op onze liquiditeiten zitten.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl, welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vladeracken.nl.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Geloof het maar niet”

  1. Avatar

    Beste Gijsbrecht,

    Waarom heb je het eigenlijk over ‘onverwachte opleving’ terwijl er in het artikel verder gesproken wordt in toekomst termen. Dan zal juist een opleving niet als ‘onverwachts’ kunnen komen. Leuk verhaal, maar iets klopt er niet.

    1. Gijsbrecht K. van Dommelen

      Dag Edwin,

      Op de eerste plaats uiteraard dank voor je opmerkingen.
      Ik ga hieronder in op twee opmerkingen die jij (hier en eerder) maakte.

      “De opleving die achter ons lag op 18 september was niet verwacht en voor de toekomst voorzag en voorzie ik een daling die groter zal uitpakken naarmate de beurs tegen alle indicaties in toch nog omhoog gaat.”

      Er werd door mij niet gesteld dat de optieprijzen de trend bepalen. Het gaat om de uitoefeningsdag van de opties. Portefeuilles worden dan aangepast en dat geschiedt op basis van de inzichten van dat moment. In de praktijk is gebleken dat de expiratiedag daarom vaak een dag van trendomkeer is.

      Uit de grafieken maakten wij op dat een reactie aanstaande was. Dat de beurs vervoglens toch nog opveerde was op die grond niet verwacht. De epiratiedag zat in feite de grafieken dwars (voor zover dat kan in figuurlijke zin natuurlijk).

      En inmiddels heeft de beurs gesproken, de weg omlaag is aand e gang.

      Mvg,

      Gijsbrecht

  2. Avatar

    Gijsbrecht,

    Dank voor reageren. Feitelijk zeg je over opties nu weer hetzelfde, expiratiedag is dag van trendomkeer. Trendomkeer is iets voor een index, maar zoals ik begrijp bedoel je hiermee dat calls vervangen worden door puts, of andersom natuurlijk. ‘Trendomkeer’ heeft dan betrekking op de portefeuille dus. Zo zou je het ook kunnen zien, maar wel verwarrend als dit begrip meestal gebruikt wordt voor de trend van een index

    De grafieken laten al tijden zien dat er iets ‘aan komt’, en het is de kunst om dit zo nauwkeurig mogelijk ‘in te schatten’ , inderdaad kun je er soms net een correctie naar boven naast zitten.

    Edwin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *