We gaan nog een keer omlaag

En weer was er onvoldoende kracht om de rally door te zetten en weer werden de oude toppen her en der weliswaar bereikt, maar vormden die een te sterke barrière om te breken. De beurzen draaiden en wij gaan nog een keer de bodems van de afgelopen maanden testen. In figuur 1 hebben wij een daggrafiek van de DAX Index opgenomen. De correctieperiode is nu vier maanden aan d gang en wordt gemarkeerd door een licht dalende weerstandslijn die langs de toppen van de index loopt en die nu voor de vierde maal genaderd is en voor de vierde maal te sterk is gebleken als weerstand.

TA DAX 28 april 2014
TA DAX 28 april 2014

Figuur 1.

Van negatieve divergentie is geen sprake, maar er is aan de onderkant weinig ruimte om het ritme van stijgende bodems in stand te houden. De eerstvolgende steun zal gevonden worden op het MA150 en op de oplopende lange termijn trendlijn die daar vlak onder ligt. Ook de bodem die in maart bereikt werd (8.913) zal steun geven, maar gezien de positie van het MACD en de Zone Oscillator zou het ons niets verbazen als al deze steunpunten, al was het maar voor even, gebroken gaan worden. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat de hele correctieve beweging van een orde van grootte is die de lange termijn opgaande beweging aan het corrigeren is. Maar als dat het geval is, dan is hier geen sprake van een einde van een trend, maar van een adempauze die juist aan het begin staat van een nieuwe opgaande trend. Maar zover is het nog niet, want de korte termijn is, wederom, omlaag gericht.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2014-04-26): 392,85

Onze conclusies:

Korte termijn: negatief
Middellange termijn: negatief
Lange termijn: correctie aan de gang
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Rente

De rente heeft een dubbel gezicht laten zien. De Euribor-tarieven stijgen inmiddels gestaag en het tempo van de stijging neemt toe. De 10-jaars rente daarentegen is al weer drie weken lang geleidelijk aan gedaald. Maar schijn bedriegt. Ook de lange rente gaat weer oplopen. Da daling die nu aan de gang is en die erg mild is, kan best nog even aanhouden, maar het is een kwestie van tijd voor de volgende sprong omhoog wordt ingezet. Langlopende eerste klas obligaties zijn en blijven uit den boze!

De US$ in €’s uitgedrukt

Weer daalde de dollar, zij het ditmaal licht. Het is een wonder – zo hoor je veel analisten denken – dat de $ als maar zo zwak blijft ondanks alle politieke strubbelingen in de Oekraïne, de sterkere economie in de VS en de zwakte van veel grote Aziatische en Zuid Amerikaanse economieën. Maar feit is dat de trend van de $ tegenover de € al maanden lang dalende is en dat niets er op wijst dat hier spoedig een einde aan gaat komen. Wij blijven gewoon van de $ af.

De prijs van een vat Brentolie

En met de verzwakking van de $ steeg de prijs van een vat Brentolie. Maar ook hier is niets wezenlijks gebeurd. De min of meer zijwaartse beweging die al maanden aan de gang is vertoont geen enkel teken van verandering. als er al iets te zeggen valt dan is het dat de ruk omhoog toeneemt. Maar er zal toch eerst op een uitbraak gewacht moeten worden alvorens men tot actie kan overgaan.

De prijs van een troy ounce Goud

Beweging is wel te verwachten op het front van de edelmetalen. Het goud draaide afgelopen dagen omhoog. Daarmee werd in de indicatoren, die nu ook overal stijgen, een positie van positieve divergentie bereikt hetgeen wat ons betreft betekent dat de kans op een flinke stijging van de prijs van een troy ounce goud flink is toegenomen. Eerstvolgende doel is de laatste top van US$ 1.332, maar deze weerstand lijkt niet al te lang te zullen overleven.

Strategie

Wij hebben in de afgelopen maanden onze liquiditeiten vooral opgehoogd. Aandelen zijn verkocht en er is een obligatie afgelost. Daar zijn wij niet ontevreden me. Maar de komende daling zou wel eens een kans kunnen bieden om in te stappen. Wij blijven dus nog even voorzichtig, op zoek naar goede technische beelden.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief De Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vladeracken.nl.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

3 gedachten over “We gaan nog een keer omlaag”

 1. beste,

  wat vinden jullie van de resultaten van rickmers aub ?
  bevredigend of eerder negatief ?

  alvast bedankt

 2. Goedemorgen Filip,

  Volgens mij is dit bericht een bevestiging van de draai ten goede die het bedrijf aan het maken is. De balanspositie is verbeterd, de samenwerking met Apollo stelt de groei van het bedrijf veilig en het bedrijf maakt, ook in een buitegewoon moeilijke markt, winst, zij het marginaal. ik had graag gezien wat het effect vand eovergang naar IFRS is want dat wordt in het persbericht niet gezegd en dat betekent vermoedelijk dat de overgang de resultaten heeft geholpen. Maar het risico van het bedrijf wordt minder en minder juist door de co-financiering van de schepen die zij aankopen en onder management krijgen. De business is diepcyclisch, dat is de reden voor de hoge coupon. Maar de cyclus heeft een opgang tegoed en de looptijd van de obligatie is slechts 2018. Ik zou dus moed putten uit dit bericht. Wij zijn en blijven houder van de obligatie en verdienen al bijna een jaar 8,875% waardoor onze buffer groter en groter wordt.

  Mvg,

  Gijsbrecht K. van Dommelen

 3. beste,

  hartelijk dank voor deze duidelijke analyse!
  normaal zou de obligatie moeten beginnen stijgen, niet ?

  mvg
  filip

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.