Graag wil ik alle lezers van De Kritische Belegger een gezond en voorspoedig 2011 wensen.
Aan het einde van een jaar is het goed om de gebeurtenissen van het afgelopen jaar nog eens rustig te overdenken. Mogelijk dat we daaruit wat conclusies kunnen trekken voor het komende jaar.
In een interview keek ook AFM voorzitter Hans Hoogervorst terug op het afgelopen jaar. Je mag veronderstellen dat de heer Hoogervorst over betere informatie beschikt dan de gemiddelde Nederlander en dat zijn uitspraken zijn gebaseerd op feiten. Een van de uitspraken was dat banken nog niets hebben geleerd van de crisis. “Dat het mis ging kwam doordat mensen in de financiële wereld bewust of onbewust wisten dat ze de risico´s konden afwentelen op de overheid. Dat werd gedoogd door de toezichthouder”. Een andere uitspraak was naar aanleiding van een gesprek met een topman van Société Générale. Deze persoon beweerde dat de banken geen vermogensprobleem hebben maar dat er onvoldoende geld in omloop is. Hoogervorst “Dat is toch niet te geloven. Kennelijk is het kwartje nog niet gevallen bij een aantal bankiers, kennelijk denken ze dat ze de problemen zelf op kunnen lossen.”
In mijn ogen geeft de heer Hoogervorst daarmee aan dat, hoewel we weer uit het dal aan het klimmen zijn, de problemen die zijn ontstaan door de bankencrisis nog lang niet de wereld uit zijn. Sterker, dat er nog veel bestuurders van deze instellingen rondlopen die kennelijk nog in een andere wereld leven en zich niet realiseren welke problemen er werkelijk zijn. In mijn ogen een angstaanjagende constatering.
De beurzen
Zoals ik vorige week al stelde, het beeld van verschillende aandelenindices kan op topvorming duiden. Een correctie over de recente stijging lijkt daarmee op korte termijn te kunnen starten. Vooral de Duitse DAX lijkt in het gebied 7050-7100 veel weerstand te ondervinden. In de DAX lijkt de rally sinds eind augustus op de laatste benen te lopen. De impact van de recente toppen is op dit moment nog niet duidelijk. Krijgen we de komende tijd een kleine reactie, of zal deze correctie meer tijd gaan vergen. Voor de DAX is een daling onder 6800 een signaal dat we mogelijk te maken hebben met een grotere correctieperiode. Boven 6800 is de trend voor zowel de korte- als ook de middellange termijn stijgend.
Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)
Positief voor aandelen
Mijn uitgangspunt is op dit moment, eerst een correctie en daarna hogere koersen. Na de periode van consolidatie, die een deel van 2010 in beslag heeft genomen, lijken veel markten op dit moment bezig met een volgende stijgingsfase. Voor de AEX kan deze stijging, met tussentijdse onderbrekingen, 400+ inhouden. Ik realiseer me dat er fundamenteel veel argumenten zijn die hier niet voor pleiten. Ik denk dat de lage rente, de relatief goede bedrijfscijfers en volgens geleerden lage waarderingen van aandelen de fantasie onder beleggers weer prikkelen om in aandelen te stappen. Als de karavaan weer op gang is dan worden de aanwezige problemen even aan de kant geschoven. In een dergelijke omgeving kunnen zich soms onverklaarbare stijgingen voordoen.
Mogelijk zitten we in een dergelijke periode. Dus zolang de AEX boven 338 en de DAX boven 6600 noteren ga ik uit van per saldo stijgende koersen.
Conclusie
De stijging van de AEX sinds begin december (325) lijkt ten einde, een correctie over deze beweging kan de komende tijd voor een terugval zorgen tot de zone 347-343. Indien deze zone steun biedt dan mogen we uit gaan van hogere koersen. De consolidatieperiode sinds april 2010 is dan ten einde en de volgende stijgingsfase lijkt aangebroken. Deze fase kan voor de AEX een stijging inhouden van 400+. Belangrijke voorwaarde is dat de AEX nu boven 330 maar liever boven 338 blijft. Daaronder komt het positieve beeld te vervallen.
Gratis nieuwsalert
Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.
Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl
Forum
Ik vind het jammer dat er te weinig actieve leden zijn op het forum. Het gaat om samen informatie te delen en er allemaal beter van te worden. Dus doe ook mee! Link naar het forum: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/
Start met Automatisch Beleggen
De hoop op vaccinaties en de overwinningen van Biden hebben de verbeelding van investeerders aangewakkerd. Misschien een beetje te veel.
De Duitse aandelenindex heeft de smaak goed te pakken. Desalniettemin ziet het algemene technische plaatje op lange termijn nog niet goed uit.
Elk jaar publiceren de strategen van de grootste bank van Duitsland eind november hun vooruitzichten voor het komende jaar.
Zelfs kleine tegenslagen in de Duitse aandelenindex worden herhaaldelijk op de markt gebruikt om aankopen te stimuleren, wat een positief signaal is. De toenemende volatiliteit is echter zorgwekkend. ...
Jongens weg wezen!!!! we are facing a TOTAL ECLIPSE OF THE GLOBEL ECONOMY!!
Martin Armstrong?
http://www.martinarmstrong.org/
Inderdaad. En ook nog het bericht gister van de Amerikaanse minister van Financien Timothy Geithner : Voorspelt een totale catastrofe als het net aangetreden congres het limiet op de staatschuld niet verhoogd.
Mocht het wel komen tot een verhoging van het limiet is dat natuurlijk uitstel maar geen afstel.In gebreke of het oppompen van de schulden zijn de enige haalbare oplossingen . Beide zullen leiden tot hetzelfde doel – een complete ineenstorting van de manier van leven die de Amerikanen gewend zijn.
Net als Henry Paulson , president Bush gewaarschuwd hadden voor een economische ineenstorting en depressie in 2008 waarschuwt dhr Geithner voor hetzelfde vandaag.
Herhaling 2004 of 2002 ???
Bovenstaande grafieken gaan uit van een herhaling van het 2004-scenario;
Denk eerder dat we met herhaling 2002 te maken hebben.
Voor een herhaling van het 2004-scenario missen we een extra steun links van de maart-09 bodem, oftewel : maart 09 kan nooit DE bodem zijn geweest.
Zie voor verheldering de grafieken @ http://www.qsl.net/pa3dut
Optie : Outlook -> Equity
Vooral de Spaanse IBEX 35 lijkt duidelijk genoeg te zijn.
Gr.,
André.
Beste André,
Dank voor de reactie.
Even voor de duidelijkheid, ik ga niet uit van het scenario 2004 maar voor een vergelijking met 2002 zie ik op dit moment nog geen aanknopingspunten. Ik ben met je eens dat de overeenkomsten met de SMI opvallend zijn. Echter daar hebben we in 2002 nog eerst een top gezien voordat de markt weer een daling inzette.
In mijn ogen zijn we in de Westerse bezig met een herstel over de daling 2007-2009. Zodra dit herstel compleet is verwacht ik met jou weer een forse daling. Het probleem is wanneer is het herstel compleet. Op basis van de verhoudingen en patroonen zou het herstel in de DAX en de S&P 500 bijna compleet kunnen zijn. De AEX heeft door de stijging sinds november aangegeven dat er nog wel ruimte is om te stijgen. Omdat ik geen glazen bol heb om aan te kunnen geven waar de top komt te liggen ga ik uit van een stijging maar, zodra de AEX onder 330 zakt gaat deze vlieger niet meer op.
Ondanks alle problemen in de Wereld zijn er altijd weer lieden die denken dat aandelen goedkoop zijn en verwachten dat ze morgen duurder zijn. Zolang dit het geval is kunnen de koersen verder oplopen. Ga hier niet tegenin, dat kan veel geld kosten.
Groet Jan Groothaar
Lees de nieuwste analyse van Martin Armstrong: Are You Ready to Rumble.