Een lagere top in de maak?

De afgelopen dagen zagen we een opluchtingsrally op de aandelenmarkten, is dit het begin van een nieuwe stijgingsfase of een onderdeel van een herstel? Vooralsnog ga ik uit van het laatste.

Een terugblik

In mijn artikel van 17 juni ging ik voor de S&P 500 uit van een daling tot ongeveer 1250 nadat er een herstel tot ongeveer 1300 was geweest. Dat herstel is er gekomen maar de daling bleef bij 1266 steken, zeg maar een dubbele bodem. Vervolgens ontwikkelde er zich een krachtige stijging. Omdat deze stijging redelijk krachtig is en omdat de lange trend in de S&P 500 nog niet is gebroken bestaat er de mogelijkheid dat het proces van topvorming meer tijd gaat vergen. Komt daarmee de visie voor de lange termijn in gevaar? Ik denk het niet, vooralsnog blijft mijn visie voor de middellange termijn negatief.

S&P 500

De daling stokte bij 1266 en niet zoals verwacht bij 1250, helaas want de stijging die zich ontwikkelde was indrukwekkend. Dit kan een signaal zijn dat het vormingsproces van de top meer tijd in beslag gaat nemen. De lange trend heeft steun geboden maar in het gebied 1370-1390 mogen we weerstand verwachten, veel ruimte om te stijgen is er in mijn ogen dan ook niet.

In het geval de top in mei is gezet op 1370, dan  hebben we nu te maken met een herstel op deze  daling. Op basis van de RSI is het mogelijk dat de huidige stijging onderdeel is van een rechter schouder van een kop schouder formatie. Ik moet toegeven dat een dergelijk patroon pas waarde krijgt indien de S&P 500 onder 1255 zakt maar het is in ieder geval iets om alert op te zijn.

TA S&P 500 6 juli 2011 grafiek 1
TA S&P 500 6 juli 2011 grafiek 1

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

TA S&P 500 6 juli 2011 grafiek 2
TA S&P 500 6 juli 2011 grafiek 2

De DAX

De afgelopen maanden is de Duitse DAX een van de sterkste indices gebleken. Ook de afgelopen dagen wist deze index sterk te presteren. In tegenstelling tot de S&P 500 vind ik de bewegingen van de DAX in een aantal opzichten onduidelijk. De recente daling heeft ongeveer 50 % van de voorgaande stijging gecorrigeerd. De stijging sinds de bodem is nu aangekomen op het 74,6 correctie nivo rond 7460, in de meeste gevallen is dit het maximum. Er zal dus een keuze gemaakt moeten worden. Zetten we weer een daling in, of zet de stijging door? We zullen het af moeten wachten. Op basis van de S&P 500 verwacht ik dat een eventuele stijging een beperkt potentieel zal hebben.

TA DAX 6 juli 2011
TA DAX 6 juli 2011

De AEX

Na een aantal winstwaarschuwingen en de problemen rond Griekenland wist ook de AEX de neergaande spiraal te doorbreken. Waar de DAX al 74% van de daling wist goed te maken is de AEX aangekomen op het 38% correctiepunt. Met andere woorden ,een zwak verhaal.

Mijn verwachting is dan ook dat we in de AEX de top voor dit jaar hebben gezien, dit in tegenstelling tot de S&P en de DAX waar deze mogelijkheid nog wel aanwezig is.

Rond 350 punten in de AEX is er weerstand te verwachten van de MA 200 en op globaal 368 komen we de voormalige steunlijn, deze lijn kan nu voor weerstand zorgen Een redelijk troosteloos beeld. 2011 lijkt voor de AEX dan ook een verloren jaar te worden is mijn conclusie. Een daling in andere markten zal dan voor de AEX extra nadelig kunnen uitpakken gezien het verzwakte beeld voor de middellange termijn.

TA AEX 6 juli 2011
TA AEX 6 juli 2011

Conclusie

Een opluchtingsrally wat een herstel blijkt te zijn of zit er nog meer honing in de bloem en maken we nog een fractioneel hogere top? Een antwoord daarop ontbreekt op dit moment.

Indien de stijging in de S&P 500 stopt rond de 1350 punten dan hebben we daar de mogelijkheid dat er een rechter schouder van een Kop Schouder formatie wordt afgerond. Op basis van deze formatie  is er een koersdoel te berekenen van ongeveer 1160 punten.

Als de markt nog voldoende kracht heeft om door te breken dan zie ik het gebied 1370-1390 als serieus weerstandsgebied  en bevinden we ons in deze index nog in een proces van topvorming.

In beide gevallen is het stijgingspotentieel beperkt maar zijn de neerwaartse risico´s aanzienlijk.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.