Beurs voorzichtig weer opwaarts

Het bedrijfsleven heeft het einde van het winstwaarschuwingenseizoen bereikt. Dat scheelt weer de nodige onrust op de markt. Nu is het wachten op uitspraken over de groeiverwachtingen. En er is nog een lichtpuntje: de dollar. Die is een stuk sterker dan vorig jaar. Als eurozone hebben we daar weliswaar last van met de handel, maar de sterke dollar stuwt wel de beurs in de VS. Ook het feit dat de grondstofprijzen meer aan het dalen zijn, biedt wat lucht.

De Griekse schuld en de vertraagde groei in de Verenigde Staten zijn nu even op de achtergrond gekomen. De Grieken zijn er akkoord mee gegaan om dertig jaar krom te liggen. Dat geeft ons enige tijd om de reeds ingeprijsde bankverliezen uit te smeren over een langere periode. Overigens zal het onmogelijk zijn voor de Grieken om de ene draconische bezuiniging op de andere te blijven stapelen. En het heilige privatiseren lijkt een oplossing, maar als daarmee veel mensen hun baan verliezen, gaat het ten koste van de koopkracht die Griekenland hard nodig heeft. De Griekse schuld moet afgeschreven worden op termijn. Er is gewoon te weinig verdiencapaciteit om het terug te verdienen. Eens zullen de banken dus moeten gaan afstempelen. Laat de Grieken er maar niet achterkomen dat ze niet failliet kúnnen gaan vanwege het domino-effect.

Wellicht juichen we ook te vroeg. Want we hebben natuurlijk alleen maar tijd gekocht. En de Griekse crisis kan nog steeds overslaan richting Spanje, Italië, Portugal en Ierland. Een land als Frankrijk dreigt door de problemen met Griekenland haar triple A-rating kwijt te raken en daarmee dus duurder uit te zijn op de kapitaalmarkt. Italië is ondertussen goed bezig met het afgekondigde bezuinigingsplan, al is het afwachten hoe de bevolking zal reageren.

Het lijkt erop dat de negatieve trend op de beurs weer is omgebogen. De verwachte hele diepe verliezen hebben we niet gezien en door de tijdelijke oplossing voor Griekenland veerden de beurzen afgelopen week weer wat op in een soort opluchtingrally. Het zal allemaal niet in één streep omhoog gaan, maar met horten en stoten richting herstel, na acht weken van verlies.

Met vriendelijke groet,
Drs. Rob Bliekendaal
www.perfectindicator.nl

1 gedachte over “Beurs voorzichtig weer opwaarts”

  1. sinds 1978 ben ik actief met beleggen bezig. (1962) Maar ik heb geen cabrio maar wel een oude Harley-liberator voor de zondagmorgen als iedere malloot nog op bed ligt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.