Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Een goed begin is het halve werk

Wij wensen u een voorspoedig 2013. En wij vallen meteen met de deur in huis met de DAX Index op maandbasis. Sinds zijn top in 2007 (zie figuur), rondom 8.100, heeft het koerspatroon van de DAX Index een grote gelijkbenige driehoek gevormd. Hij is daar in december van het vorige jaar uit omhoog gebroken en hij is nu op weg naar 8.100, waar de top van 2007 en die van  maart 2000 (8.151 respectievelijk 8.136).

TA DAX index 7  januari 2012
TA DAX index 7 januari 2012

Figuur 1.

Afgelopen vrijdag sloot de DAX op 7.776. Hij lijkt dus echt niet veel meer nodig te hebben om door de 8.100 te schieten. Maar zo gemakkelijk ligt het niet in beleggersland. Wil een doorbraak enige zoden aan de dijk zetten dan moet de Momentum Analyse hoger liggen dan toen de vorige top in het koerspatroon gezet werd. Dat is mogelijk, maar het is nog niet gebeurd. Het maandbeeld is overigens volledig positief. Wij hebben er niets op aan te merken en ware het alleen voor de DAX dan zou onze uitspraak zijn dat we binnen afzienbare tijd al onze wensen waargemaakt zullen zien worden. U moet rekening houden met een pull back nadat de driehoek genomen werd en mocht de DAX teleur gaan stellen dan zijn daarvoor steunniveaus zichtbaar gemaakt in de grafiek.

De DJIA

Het maandbeeld van de DJIA lijkt gezond, met dien verstande, dat de bomen niet tot in de hemel zullen gaan groeien en dat een stijgende wedge, die in deze grafiek ter herkennen is, uiteindelijk vraagt om een doorbraak aan de onderzijde. Maar voorlopig lijkt er geen obstakel te staan tussen de huidige koers en een eventuele doorbraak van het All-Time-High van 2007 op 14.198. Alleen de Momentum Analyse schreeuwt om aandacht. Al sinds 2011 wordt er negatief gedivergeerd. Nou kan een divergentie lang aanhouden maar uiteindelijk wordt de rekening gepresenteerd. Hoe het jaar 2013 zich zal ontwikkelen is uiteraard nu niet bekend maar hier zit wel een vuile angel. Men moet aannemen dat het de fiscal cliff is die Amerika dwars zit. De economie is het zeker niet. Nu deze cliff op 1 januari lijkt te zijn bezworen zijn er toch nog altijd twee maanden te gaan van onderhandeling en dus onzekerheid en dat zal de markt in Amerika geen goed doen. Als er dus iets gezegd kan worden van het jaar 2013 dan moeten de problemen misschien wel in de eerstkomende maanden verwacht worden. Bovendien hoeft een overeenstemming niet persé goed uit te pakken, omdat er vrijwel zeker een fors pakket aan bezuinigingen onderdeel van zal uitmaken.

De AEX Index

De AEX maandgrafiek ziet er ook best positief uit, maar het is geen DAX (er is nog geen doorbraak van de 2011 top). Amsterdam ligt nog maar net op de helft van de afstand naar het All-Time-High uit 2000 op ruim 700. In de week- en in de dagplaatjes staat alles op groen. Als u daarnaast nog weet dat er in de daggrafieken nergens sprake is van negatieve divergentie dan is er maar één conclusie mogelijk en dat is dat het nog niet gedaan is met de stijging. De vraag is hoever dit dan nog wel moet gaan. Dat antwoord is simpel. De markt is op zoek naar de vorige top op 374. Dit zal niet in één rit gehaald worden, maar zeker als onze vrienden aan de overzijde van de oceaan, die zoveel kritiek op Europa hebben, een klein beetje gezond verstand gaan gebruiken, dan hoeft dat geen eeuwen te duren.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-01-07: 351,73)
Onze conclusies:
Korte termijn: positief
Middellange termijn: positief
Lange termijn: verdeeld
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De rente

Het effectieve rendement van de 10-jarige staatsleningen heeft afgelopen week gedaan wat reeds lang voorspeld werd. Het is naar boven uitgebroken. Deze uitbraak zat  al lang in het vat, maar de extreme liquiditeitsfaciliteiten van de centrale banken hielden hem artificieel laag. Hoogstwaarschijnlijk was het de aarzeling die te lezen stond in de notulen van de FED die werd uitgedrukt ten aanzien van de effectiviteit van de Amerikaanse maatregelen, die als trigger fungeerde. Uiteraard gaat er op deze uitbraak een reactie volgen (u hebt dus nog tijd om tot liquidatie van uw bijna niet meer renderende bezit over te gaan) en de wereld zit vol verrassingen, maar als de grens van 1,84% doorschreden is dan begint het er serieus uit te zien. Maar…..als alles normaal is dan “dalen de aandelenkoersen bij een stijgende rente”. En op termijn dient u met deze wetmatigheid rekening te houden. Opvallend is het overigens dat de 3-maand Euribor ook is gaan stijgen. Wij zien dit zonder meer als een positief teken. Deze stijging duidt op een verbetering van de betrekkingen tussen de banken onderling en daar kan de economie alleen maar blij mee zijn.

Wij hebben met de voorgaande tekst niet willen stellen dat het beleggen in obligaties nu afgelopen moet zijn. Zo is het niet. Er wordt alleen maar meer aandacht gevraagd voor een zorgvuldige keuze. Lange termijn, rentegevoelige obligaties moeten uit uw portefeuille verwijderd worden. Er zijn veel korte termijn obligaties die nog steeds een mooi rendement geven (dat niet echt zal worden aangetast gezien hun kortere looptijd) en als u ze niet kunt vinden dan staan er vele vermeld op onze website onder het hoofd publicaties en als u het dan nog niet weet stuur ons dan een e-mail of u belt Vladeracken.

De US$ versus de €.

De dollar is nu weer zijn weg omhoog ingeslagen. En voor het eerst sinds lange tijd gaat de stijging gepaard aan een positieve divergentie. Dat wil zeggen dat het herstel krachtiger zal zijn, maar er liggen wel wat beren op de weg omhoog. Er moeten twee gemiddeldes genomen worden en daarna is er een zware weerstand op 79,4. Wij doen geen voorspelling hoe ver hij zal herstellen maar het is duidelijk dat de dollar een positieve periode ingaat.

Het Goud

De goudbezitters hadden dus ook beter in aandelen kunnen beleggen. Weliswaar steeg de prijs van het goud in dollars gemeten met 6%, maar omdat de dollar iets daalde bleef er maar een karige 4% over voor de belegger in harde euro’s. De weekchart van de World Gold Index geeft nou ook niet direct aanleiding om te denken dat 2013 het jaar van het goud gaat worden. De trend is dalende, de gemiddeldes zijn doorschreden, de Momentum Analyse daalt en divergeert negatief. Ook het langere termijn beeld dat de maandgrafieken bieden geeft dus geen aanleiding tot optimisme. Er zal iets wezenlijks met de aandelenmarkt moeten gebeuren voordat wij het goud weer in het spotlight gaat staan. Volgens de spelregels is de maandgrafiek van het goud nog steeds positief (hogere toppen, hogere bodems) maar wij zien de onderkant van het horizontale kanaal (rond US$1.527) nog getest worden voordat er opnieuw over het goud gesproken gaat worden.

De prijs van een vat Brentolie

En tot slot de olieprijs. Ook deze zit in een typische consolidatie fase. De markt weet niet welke kant het opmoet en aarzelt derhalve. Op dit moment is de weg omlaag gericht. De steun ligt op $100. Deze (lage) prijs gaat geen negatieve invloed hebben op de winninginspanningen, daarvoor is hij nog te hoog. Dat betekent dat de olie vooralsnog een neutrale invloed zal hebben op de economie en op het aandelengebeuren.

Onze Strategie

Wij gaan het jaar 2013 in met een gerust gevoel. De portefeuilles zijn goed gevuld. Aanpassingen zijn normaliter altijd nodig maar voor het overige proberen wij van de goede gang van zaken te profiteren.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *