Duitse beurs schiet door grens van 9000 punten

De Deutscher Aktien Index (DAX), de hoofdgraadmeter van de Duitse effectenbeurs, is in oktober voor het eerst in de geschiedenis door de grens van 9000 punten gegaan. En dan te bedenken, dat nog slechts enkele jaren geleden, in september 2009, een dieptepunt werd genoteerd. De index daalde toen naar een niveau van slechts 3588,89 punten. Daarna werd een gestage weg omhoog ingezet, waarbij in maart dit jaar de grens van 8000 punten werd geslecht.

 • Duitsland is met 5,4 miljoen stuks goed voor 50% van de automobielproductie in Europa
 • De Duitse export had in 2012 een waarde van $ 1,46 biljoen
 • De Duitse import heeft een waarde van $ 1,222 biljoen(2012)
 • Bruto nationaal product is $ 3,401 biljoen (2012)
 • Inkomen per hoofd van de bevolking is $ 39,700 (2012)
 • Spaarquote is 24,5% van het BNP(2012)
 • Samenstelling van het BNP: landbouw 0,8%; industrie 28% en Diensten 71,2%(2012)

Succes

Het momentum op de DAX is uiteraard te danken aan de successen van de Duitse economie. Die is er in geslaagd om de grote crisis van de laatste jaren met succes van zich af te houden. Duitsland is de motor van de Europese economie geworden en het land domineert daarom ook het politieke toneel in dit deel van de wereld. Een belangrijk deel van het Duitse succes is te danken aan het gegeven dat het land veel grote bedrijven telt, die een leidende positie innemen op het wereldtoneel en die in Duitsland een gezonde uitvalsbasis bezitten.Op het eerste gezicht lijkt Duitsland klaar voor de toekomst en kan de DAX derhalve de komende tijd alleen nog verder omhoog.

Donkere wolken

Maar schijn bedriegt. Er zijn wel degelijke donkere wolkjes te zien aan de stralende Duitse hemel. In april van dit jaar voorspelden de diverse Duitse denktanks als Ifo en DIW, dat de economie dit jaar met 0,8% zou groeien en in 2014 met 1,9%. Maar in oktober voorzien diezelfde denktanks voor 2013 nog maar 0,4%. De verwachting voor 2014 blijft met 1,8% nagenoeg op hetzelfde niveau als in april. Die groei is dan te danken aan een betere binnenlandse vraag, een verder afzwakken van de eurocrisis en een verbetering van de wereldeconomie. Het laatste Ifo onderzoek zet echter vraagtekens bij het herstel op korte termijn. Duitse ondernemers, zo blijkt, zijn niet alleen pessimistisch over de huidige omstandigheden, maar ook over de nabije toekomst. De meest recente Inkoopmanagersindex onderstreept het pessimisme van de ondernemers. Deze PMI zakte van 52,2 naar 51,1. Weliswaar is er nog steeds sprake van expansie, maar het huidig niveau is het laagste in maanden. De bedrukte stemming onder ondernemers vertaalt zich al in een teruglopende investeringsbereidheid.

Dure dollar

Op zich is het niet zo vreemd, dat de Duitse ondernemers terughoudender worden. Het Duitse succes leunt eerst en vooral op de export. Daar is de afgelopen maanden behoorlijk de klad in gekomen. De vraag uit de belangrijke exportmarkten is bijvoorbeeld sterk afgenomen door de verslechterende economische omstandigheden in de zogeheten Opkomende Markten. Een steeds duurdere euro is dan beslist geen steun in de rug.

Er is bovendien onder ondernemers grote twijfel of de binnenlandse vraag de terugval in de export kan opvangen. De huidige politieke onzekerheid maakt de kans groter dat de euro de komende maanden nog verder aan kracht wint.

Zoals de zaken er nu voorstaan, is de kans groot dat 2014 geen groots jaar wordt voor de Duitse economie en de exportsector in het bijzonder. Dat zet natuurlijk ook de rem op de ontwikkeling van de Dax.

Productiviteit

Op termijn zijn echter de vooruitzichten voor Duitsland zo mogelijk nog minder. Ruwweg groeit een economie dankzij een verbetering van de productiviteit en dankzij de groei van de bevolking. De Duitse bevolking is echter al aan het krimpen. Tegen 2050 zullen waarschijnlijk het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk Duitsland demografisch overvleugeld hebben. Om de groei op termijn op peil te houden moet de productiviteit veel sterker toenemen dan nu het geval is. Die is nu allerminst overtuigend en het is daarmee de vraag of die een-twee-drie kan verbeteren. Dat alles maakt van het land op termijn een reus op lemen voeten.

INVINCO

De wereld van vandaag wordt steeds gecompliceerder. Het wordt voor de doorsnee burger steeds moeilijker om ontwikkelingen en trends te duiden. INVINCO ziet het als een van haar taken haar cliënten te helpen om de wereld te blijven begrijpen. Als belegger kunt u inspelen op de verwachte stijging van de euro ten opzichte van de dollar. Vraag onze desk voor deskundig advies en begeleiding. De markt voor valuta’s is moeilijk te doorgronden en erg volatiel. De rendementen kunnen erg hoog zijn!

101713_0018_Olieprijsza3.png

 • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
 • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
 • Effectenrekening op eigen naam
 • Full-Service, eigen accountmanager
 • Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

18 gedachten over “Duitse beurs schiet door grens van 9000 punten”

 1. Geinig, terwijl beurs en economie niets met elkaar van doen hebben, zet economie de beurs naar een hoogtepunt. Rara hoe kan dat! 2009 was een dieptepunt, en dat is nu precies waar de index zich uiteindelijk ook weer gaat nestelen, eronder zelfs Zonder te weten hoe de economie ervoor staat is dat al bekend..

 2. Op de ‘beurs’ zie je de waan van de dag.
  Langere termijn economische visies moet je dan ook niet willen koppelen aan de beurs koers van vandaag.
  De waan van de dag, die heerst op de beursvloer, kun je prima meten via de diverse indicatoren die TA beschikbaar stelt.
  Verhalen die langere termijn visies willen koppelen aan korte termijn TA lees ik dan ook niet, ik wil er dan ook geen oordeel over vellen.
  *
  Waar ik me wel keer op keer aan stoor, is het gegeven dat diverse –roep-toeters– (steeds dezelfde personages) van alles uit lopen te kramen zonder zelf ook maar enige visie te plaatsen.
  Ik zou dan ook voor willen stellen, om nog enig niveau aan te houden, dat wanneer een roep-toeter weer een wind laat, dat ie dit onderbouwt met zijn visie voor korte of desnoods wat langere termijn!

  Commentaar leveren zonder onderbouwing kan elke gek, wat waarde brengt is commentaar (of zonder commentaar) met een visie hoe het dan wel moet/gaat!

  Ofwel… probeer nu eens niet de gemakkelijke weg te bewandelen door alles zomaar af te schieten (dat kan elke gek), maar lever nu eens commentaar met daarbij een analyse waar ‘we’ wat aan hebben; vertel dan eens hoe het dan wel gaat/moet gaan.
  .
  En voor dat laatste heb ik waardering, voor het afschieten zonder zelf een analyse te plaatsen .. wel daar kan ik alleen op kotsen.. sorry ;(
  .
  Ik wil niemand in persoon aanvallen, maar dat on-onderbouwd afbranden… zonder zelf ook maar enige inspanning te verrichten .. ik noem dat ZIEK.
  .
  Wees een ‘vent’.. en kom met tegen commentaar / analyse.. daar heb ik (en volgens mij vele anderen) wel respect voor .. de rest dus niet.
  .

 3. Toch een voordeel is dat hij direct laat zien wat hij niet kan ..anders deet ie het wel ..

  Maar wel tot aan vervelends toe ..

 4. Is het nu echt zo ontzettend moeilijk om de eigen informatie te vergaren? Blijkbaar wel, de ene smeekbede na de andere om maar iets ’te laten zien’…. Inderdaad, men handelt dus echt naar wat men ‘ziet’, maar niet zoals het is. Het gros is zo hoor, dus wees niet ongerust. Tja. Beetje meer.. kennis vergaren zal geen overbodige luxe zijn.

 5. reïncarnatie R.N Elliott

  Edwin,

  Je maakt mijn werk belachelijk, wil je daar mee ophouden? Als je het zo goed weet kan je beter naar beursklets of andere ouwewijven-site gaan om je blazoen over mijn rug op te poetsen.

  Heb je in de gaten dat je telkens hetzelfde plaatje afdraait? Zoiets als…het patroon is al lang bekend, dus…

  Dit is een serieuze site waar columnisten en anderen zich kwetsbaar opstellen en dus ook fouten kunnen maken, net zoals jij ook fouten maakt….dagelijks!

  Stop dus met deze lariekoek en lever bijdrages die toegevoegde waarde hebben.

  Zo, en nu ga ik weer slapen!

 6. Is dat zo, belachelijk maken? Dan ben jij niet de reïncarnatie van Ralph..
  Ik zal fouten maken, dagelijks.., had Ralph het dan ook dagelijks fout?
  Ik geloof dat jij niet doorhebt wat Ralph nu echt met z’n werk bedoeld heeft. Maargoed, we wachten het af.

  Maar waar was jouw ‘analyse’ eigenlijk?,reïncarnatie.

 7. Jan,

  Wakker dus.

  Daar kan ik inderdaad niets van maken, gelukkig dat je het zelf wel begrijpt want dit is immers een “serieuze site”.

  Slaap lekker.

 8. Edwin,
  Bij studie in het heden, hoort ook onderzoek naar het verleden.
  Al is het alleen maar om diverse dingen in een juist verband te kunnen plaatsen.
  De tekst – Parcam verbis, gratuita sunt – is een citaat van Seneca.
  In het Nederlands kunnen we dat vertalen als:
  -Ik zal me de woorden sparen, ze zijn toch tegen dovemans oren gesproken -.
  En dat wilde ik je even mededelen 😉

 9. Jan,

  Fijn om het te weten…, en eerlijk gezegd had ik het dus ook kunnen gebruiken !..

  Je doet nu net of er geen studie is geweest tussen verleden en heden, of andersom. Als er iemand is die voor die studie een Nobelprijs had kunnen krijgen is het Ralph Nelson Elliott wel, dus kom niet aan met het idee dat hier geen studie naar is geweest..Studie en onderzoek staat voor mij als iets gelijkwaardig. Maar als jij het nog verder wilt ‘onderzoeken’ ga je gang natuurlijk.

  Of gewoon eens lezen wat Elliott precies bedoeld, misschien helpt dat al….

 10. Edwin ….
  Ik heb de naam van Elliott niet in mijn mond genomen, maar wat mij opvalt, wat jij tenminste doet voorkomen (gezien de onzinnige reacties die jij plaatst op serieuze posts) is dat je niet begrijpt wat er wordt neergezet in bepaalde teksten.
  Je reacties raken in elk geval veelal vaak kant nog wal.
  Zo als in de post van Cees, waarin je het verschil tussen een RS en een RSI niet lijkt te begrijpen, of zo slecht gelezen hebt dat dit je niet opviel, en daarna dus weer een reactie plaatst die kant nog wal raakt kennelijk alleen met de bedoeling om iets te plaatsen en niet toe te voegen; vaak met de opzet om diegene die een analyse plaats en zich daarbij kwetsbaar opstelt, -onderuit- te halen.
  Zo ook nu weer, je lult maar wat aan; ik zeg dat het mij de moeite niet waard is (de strekking van de door mij geplaatste tekst), je luistert toch niet; en je haalt Elliott erbij met daarbij de mededeling dat ik zeg dat er geen onderzoek is geweest naar connecties tussen heden en verleden.
  Hoe kom je daarbij?
  Een begrijpend lezer had in mijn vorige posting kunnen lezen, dat JIJ kennelijk geen enkel onderzoek doet, anders had je die eenvoudige tekst van Seneca wel herkend en begrepen; het was immers in eenvoudig Latijn opgesteld.
  En wie onderzoek doet naar het verleden, kan niet om een beetje Latijn heen.
  Waarom Latijn, wel om jou kennis te onderzoeken, Latijn wordt immers niet vertaald door Google.
  Ik weet nu waar ik je moet plaatsen, laat mij verder met rust alsjeblieft, blaf maar lekker verder, je kan het toch niet laten waarschijnlijk.
  Ook nu zal je wel weer met een onzinnige reactie komen (ik verwacht niet anders van je), af en toe gevolgd door een blaf van Fikkie.
  Je zou in de achting van velen stijgen, door zelf een beetje onderbouwd commentaar te geven, dan wel door zelf eens een keer je kwetsbaar op te stellen door een analyse te durven plaatsen, maar ja … daar is wel lef voor nodig!
  En zoals je bij veel honden ziet, ze blaffen wel… maar zodra het er op aan komt gaan ze er met de staart tussen de benen vandoor ….af en toe nog wat nablaffend …
  Wanneer je bovenstaande tekst niet begrijpt, zoek dan hulp voordat je weer de zoveelste onzinnige reactie plaatst (wel of niet gevolgd door een blaf van fikkie).
  Wellicht ben je zeer ontwikkeld, maar de wijze waarop jij je reacties plaatst doet anders voorkomen / vermoeden.
  Ik zit nog steeds met de vraag of je je expres zo voordoet of dat het helaas de werkelijkheid is.
  .
  Vriendelijke groet, en sterkte!

 11. Tja, Jan zo bont als jij heb ik het nog niet gemaakt! Wat een tekst zeg, je komt wel heel erg uit de hoogte over..

  Hou het vooral bij Latijn, waarschijnlijk ligt daar je passie en niet op de beurs.

 12. Tsja Edwin,

  Je dwaalt echt af ….:(

  Ik wil het helemaal niet bont maken en al helemaal niet uit de hoogte overkomen, maar …
  .
  Ik doe meestal mijn uiterste best om mijn tekst in mijn analyses zo laagdrempelig als mogelijk is over te brengen!
  .
  Wie het verleden wil koppelen aan het heden kan echt niet uit zonder onderzoek naar het verleden.
  Veel teksten uit het verleden werden geplaatst in de Latijnse taal.
  Elke serieuze belegger, die iets wil leren uit het verleden, kan daardoor niet om het Latijn heen.
  .
  Een beetje Latijn vindt je terug in elke vervolg opleiding na de peuterschool.
  Dus:
  Niks geen gedoe vanuit de hoogte,
  Niks geen verwijt vanuit veel tekst, die paar regels …tsje …
  Maar wel:
  geen enkele onderbouwing van de door JOUW geuite teksten ..
  wat mij doet denken:
  Dat je alleen maar wat loopt te ‘zieken’ en geen enkele bijdrage levert aan iets waar WE/WIJ wat aan hebben.
  .
  Terwijl samenwerking en delen van ideeën, zoals ik gelukkig op diverse forums mee mag maken, leidt tot diverse lucratieve ideeën en handel-methodes.
  Jammer dat jij alleen afzeikt en niks toe levert.
  .
  Het ga je goed, hoewel ik dat voor jou als ‘loner’ niet helemaal goed zie komen 🙁
  .
  Vriendelijke groet,
  dat weer wel 😉
  Jan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.