Eén stap vooruit, één stap achteruit: de beurzen komen vandaag amper van hun plaats. Beleggers wachten op de naderende G20-top in Osaka en hopen op een ontspanning in het tariefgeschil tussen de VS en China.
Een dag voor de start van de top van de grootste economische mogendheden circuleren er speculaties dat de twee strijders in de VS en China een “wapenstilstand” zijn overeengekomen. Volgens de Hongkongse krant ‘South China Morning Post’ heeft de Amerikaanse president Donald Trump beloofd de dreigende uitbreiding van de straftoeslagen op alle invoer uit China uit te stellen.
Komen Trump en Xi dichterbij?
“Er is hoop dat de Amerikaanse president Donald Trump eindelijk het handelsconflict met China zal overwinnen,” zei marktanalist Milan Cutkovic van makelaar AxiTrader. “Hij moet tenslotte nadenken over de presidentsverkiezingen van 2020 en wil tot die tijd een bloeiende Amerikaanse economie tonen.” “Beleggers moeten er echter rekening mee houden dat een handelsovereenkomst kan leiden tot een tragere dalende rente”, waarschuwde portefeuillemanager Thomas Altmann van QC Partners, vermogensadviseur. “Dit zou een positieve beursreactie moeten dempen.”
Dax komt in drievoudige stappen vooruit
Op donderdag, het vooruitzicht van ontspannende signalen van de G20-top versterkt de aandelen op zijn minst een beetje. De Dax stijgt met bijna 0,3 procent tot de vroege middag. Wekelijks staat de Duitse leidende index nog steeds in het rood. Daarentegen is het maandelijkse saldo waarschijnlijk uitstekend. Sinds begin juni heeft de Dax bijna vijf procent behaald.
Wall Street in de wachtmodus
Ook op Wall Street is er nog steeds gespannen rust vóór de G20-top in het weekend. De futures duiden op een vrijwel ongewijzigde start van de handel. De Dow zal naar verwachting 0,1 procent lager beginnen. Afgelopen vrijdag had de Dow zijn recordhoogte van oktober 2018 bereikt op 26.951 punten, voordat de investeerders voor het laatst een beetje in de verdediging gingen.
De Amerikaanse economie draait op volle toeren
De economische groei in de Verenigde Staten is aan het begin van het jaar aanzienlijk toegenomen. In de maanden januari tot maart steeg het bruto binnenlands product (bbp) van ’s werelds grootste economie met een percentage op jaarbasis van 3,1 procent. Dit bevestigde een tweede schatting. Economen hadden een lichte opwaartse bijstelling verwacht van 3,2 procent. In het vierde kwartaal van 2018 was de groei nog altijd 2,2 procent. Voor het tweede kwartaal verwachten analisten nu een demper.
Olie goedkoper
Beleggers maken contant geld op de grondstoffenmarkten. De oliesoort Brent uit de Noordzee wordt met 0,7 procent verminderd tot ongeveer 66 dollar per vat (159 liter). De prijs van goud stagneert bij $ 1.406 per troy ounce (31,1 gram).