In een maandag gepubliceerde studie waarschuwde topstrateeg Michael Wilson van Morgan Stanley voor het volgende grote gevaar op de markten en waarom hier een hernieuwde uitverkoop zou kunnen worden aangekondigd.
Morgan Stanley: het volgende grote risico in de markt
Michael Wilson, die vorig jaar in meerdere peilingen werd verkozen tot beste strateeg van Wall Street nadat hij de uitverkoop correct had voorspeld, zei het zo:
“Gezien de gebeurtenissen van de afgelopen weken denken we dat bedrijfsprognoses steeds onrealistischer worden en dat aandelenmarkten een groter risico lopen om veel lagere schattingen in te prijzen als de harde gegevens veranderen.”
Mike Wilson waarschuwde vorige week zelfs dat de aardbeving van de banken de laatste fase van de bearmarkt inluidde, die ook een zwak winstseizoen omvat.
Financiële instellingen en consumentenretailers behoren tot de sectoren die al zijn begonnen met correcties, waarbij de waarderingen voldoende zijn gedaald om investeringskansen te bieden, zei Wilson maandag in een interview met Bloomberg Surveillence.
“We zoeken naar kansen op aandelenniveau, maar op indexniveau lijkt het ons niet aantrekkelijk”, zei hij.
Hoewel Wilson, de belangrijkste aandelenstrateeg van de bank, voorspelt dat aandelen lager zullen gaan naarmate winstverwachtingen en waarderingen blijven dalen, verwacht hij niet dat aandelen lang op hun dieptepunt zullen blijven.
“Wat we hier in de komende drie tot zes maanden ook gaan krijgen, wat betreft het eindelijk op de juiste manier resetten van de waarderingen en het verlagen van de schattingen, ik denk niet dat we voor een heel, heel laag prijsniveau zullen blijven. lang,’ zei Wilson. “We zitten niet in het kamp dat we ons in een seculiere, structurele berenmarkt bevinden – dit is een cyclische berenmarkt die enige voltooiing kent.”
De strateeg – die vorig jaar op nummer 1 stond in de enquête onder institutionele beleggers nadat hij de uitverkoop van aandelen correct had voorspeld – schreef het verhoogde risico van aandelenherwaardering toe aan de divergentie in de actie op de aandelen- en obligatiemarkten deze maand. Terwijl de volatiliteit van obligaties een hoogtepunt bereikte doordat beleggers een mogelijke recessie incalculeerden na de ineenstorting van een reeks regionale Amerikaanse kredietverstrekkers, hebben aandelen verliezen goedgemaakt op speculatie op interventie van beleidsmakers. De S&P 500 ligt op koers voor een tweede kwartaal op rij winst.
De focus richt zich nu op het cijferseizoen over het eerste kwartaal, dat medio april van start gaat. De daling van de winstverwachtingen komt overeen met de dalingen in de voorgaande twee kwartalen, wat suggereert dat de bedrijfswinsten nog niet het dieptepunt heeft bereikt, zei Wilson. Gezien de verwachtingen van een scherp winstherstel in de tweede helft, wordt de bedreiging van de marges door hoge inflatie nog steeds “ondergewaardeerd”, voegde hij eraan toe.
De strategen van JPMorgan Chase & Co. zeiden ook dat het eerste kwartaal waarschijnlijk “het hoogtepunt” was voor aandelen dit jaar, en dat ze geen “fundamentele verbetering van de risico-opbrengstverhouding van aandelen” verwachten totdat de Federal Reserve renteverlagingen signaleert. Bovendien, nadat zowel obligaties als aandelen vorig jaar in dezelfde richting evolueerden, een ongewone gebeurtenis, zullen de stijgende kansen op een recessie dit jaar die relatie waarschijnlijk weer omkeren, aldus het team onder leiding van Mislav Matejka.