De markt is dood, lang leve interventies

Flashcrashes komen de afgelopen maanden met de regelmaat van de klok voor. Recente voorbeelden zijn de bunds en de Amerikaanse dollar. De afgelopen week was het de beurt aan goud, waaraan duidelijk een luchtje zit van manipulatie.

Waarom in godsnaam zou iemand die een goudpositie heeft van meer dan 1 miljard dollar deze positie willen dumpen in de nacht van zondag op maandag op het stilste moment van de markt? Geen enkel weldenkende belegger zou de markt abrupt willen verstoren, maar een centrale bank natuurlijk wel, onder het mom zo onevenwichtigheden op de financiële markten te neutraliseren. Dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor die onbalans wordt uiteraard verzwegen.

Ontsnappingsroute

De reden dat de centrale banken goud manipuleren is omdat goud een valuta is die concurreert met hun eigen papieren valuta’s die een bestaansrecht hebben puur op vertrouwen van beleggers. Goud is een ontsnappingsroute uit het financiële systeem dat de centrale banken hebben gecreëerd. Die weg moet dichtgetimmerd worden want anders zou hun wankele financiële systeem uiteen klappen als beleggers het vertrouwen opzeggen in papieren geld die gemaakt zijn uit gebakken lucht.

Goud is een onafhankelijke valuta waar beleggers zich tot kunnen wenden als ze niet tevreden zijn met de waarde van valuta’s van centrale banken. Een stijging van goud kan ook beschouwd worden als een signaal om overheden te dwingen zich als goede huisvaders te gedragen en hen ter verantwoording te roepen voor onverantwoordelijk gedrag.

Goud is de ontsnappingsroute om onder het juk van de centrale banken uit te komen. Door manipulatie van de goudmarkt willen de centrale banken beleggers die weg om te ontsnappen afsnijden. Alleen zo kunnen ze doorgaan met ook het manipuleren van andere markten en het ongebreideld drukken van papieren geld.

De centrale banken willen het vertrouwen van beleggers in hun papieren valuta’s hoog houden door de koersen van goud en zilver te ondermijnen. Dit ondanks de aantoonbare wereldwijde massale vraag van beleggers naar fysieke edelmetalen. Chris Powell van GATA omschreef het heel treffend: “There are no markets anymore, only interventions.”

Paniek in de edelmetalen dus maar de paniek op de financiële markten is veel omvangrijker. Het IMF heeft de mondiale groeiprognose verlaagd naar het laagste niveau sinds 2009, Canada is in een recessie, Australië neigt ook naar recessie. Valuta’s en grondstoffen in Latijns-Amerika storten volledig in en in China is geen echte markt meer omdat een groot deel van de aandelen is stilgelegd en shortposities verboden zijn.

Piramidespel

Beleggen op de financiële markten is wereldwijd een piramidespel geworden waarbij de centrale banken aan de touwtjes trekken. Door het moedwillig creëren van de flashcrash in goud wordt het steeds duidelijker dat de centrale banken in paniek raken. Hun kaartenhuis van papieren geld gebouwd op torenhoge schulden staat op drijfzand.

Sommige analisten schilderen goud af als een relikwie uit het verleden of als een waardeloze steen. Daar ben ik het dus niet mee eens. Als het financiële systeem op tilt slaat, komen er geen dollars en euro’s meer uit de geldautomaat en cash zal door hyperinflatie alleen maar waard zijn wat een gek ervoor geeft.

Goud en zilver hebben al duizenden jaren alle papieren valuta’s overleefd en zullen altijd als betaalmiddel worden geaccepteerd. De historie leert ons dat valuta’s komen en gaan. Edelmetalen zijn al duizenden jaren een rots in de branding.

Kan de koers van goud lager? Jazeker, maar de vraag moet eigenlijk zijn: hoe zal de koers van goud zich relatief ontwikkelen tegenover een papieren valuta? Inwoners van onder meer Venezuela en Argentinië zijn in hun lokale valuta de afgelopen jaren straatarm geworden terwijl zij die goud bezitten hun koopkracht grotendeels in standhielden.

Maar ook in meer ontwikkelde landen was u de afgelopen anderhalf jaar beter uit met goud. Tegenover de Amerikaanse dollar noteert de koers vanaf begin 2014 9% lager, maar bijvoorbeeld tegenover de euro 14% hoger en tegenover de yen bijna +8%. (zie deze grafiek).

De centrale banken tasten via hun 0%-rentepolitiek al jarenlang uw koopkracht aan. Nu is hun focus verschoven naar het blokkeren van alternatieve routes om te voorkomen dat u uw zuurverdiende vermogen aan het financiële systeem, gebouwd op hun luchtkastelen, onttrekt.

Jan van Gemeren
www.gannanalist.com

Een verwijzing voor de titelfoto gemaakt door Dawn Ellner: https://flic.kr/p/7U24t8

1 gedachte over “De markt is dood, lang leve interventies”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.