Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

De markt blijft onzeker

Wij blijven positief ook al is het beeld in zijn algemeenheid verslechterd. De afstanden tussen verschillende parameters in de indicatoren zijn in de afgelopen week niet verminderd en ze blijven daarmede (te) groot (zie in onderstaande grafiek).

De constante stijging op verscheidene markten (zoals in de USA) onderbreekt de normale golfbeweging. De weekgrafieken in een groot aantal markten zijn nog steeds negatief.  Maar de consolidatie, die wij in afgelopen week gezien hebben, heeft de sentimentindicatoren niet werkelijk geraakt. De AD-lijn bleef positief. Zo ook de CPR. De New Highs in New York daalden maar bereikten geen verontrustende niveaus. De stijging in de New Lows bleef beperkt. Veel indicatoren geven een verkoopsignaal maar over het algemeen worden deze nergens bevestigd. Er is ook nergens sprake van negatieve divergentie. In Duitsland werd de daggrafiek van de DAX  positief. Wij tonen hem hieronder.

TA DAX 24 september 2012

Figuur 1.

U ziet een stijgend kanaal. Na een lichte retractie heeft de DAX afgelopen vrijdag een nieuw hoogtepunt bereikt op 7.451. De Momentum Analyse daaronder is toen gaan stijgen. De bovenkant van het stijgende kanaal komt ongeveer uit tussen 7.500 en 7.600 met een mogelijke uitbraak naar 8.100. Op deze beide niveaus liggen de weerstanden. Een voor de handliggend scenario zou kunnen zijn dat de DAX nog enkele honderden punten stijgt waarna hij op weerstand stuit en zich moet gaan herorganiseren. De andere markten zouden dit scenario kunnen volgen en dat ligt voor de hand omdat er nog geen indicaties zijn dat er op korte termijn een forse correctie op gaat treden. De correctie die de DAX daarna doormaakt zou voldoende moeten zijn om de twee gemiddeldes die nu ver uit elkaar liggen dichter bij elkaar te brengen. Wat er daarna gebeurt is nog duister en vormt geen onderdeel van dit wekelijkse bericht. Uiteraard  moet de draai naar boven in de Momentum Analyse volgende week wel bevestigd worden, wil dit scenario zich kunnen ontvouwen.

Een punt dat ons zorgen baart is het feit dat de VIX op het lage niveau van 12,37 ligt, terwijl de markt duidelijk tekenen van een correctie vertoont. Dat kan betekenen dat het venijn van deze correctie in de staart komt te liggen.  Het seizoen is negatief en tekenen dat de correctie al voorbij is zijn er ook nog niet. En dat kan betekenen dat de markt in de staart van de huidige correctiefase een korte maar heftige (lees relatief diepe) correctie doormaakt. Voor wie geduld heeft levert dat overigens goede instappunten op, maar verder dient u dus voorzichtig te blijven.

De Rente

Het ziet ernaar uit dat er een pullback in de maak is sinds de uitbraak van het effectieve rendement op 10-jarige staatsleningen, aan de bovenzijde van een dalend kanaal. Het QE3 programma van de Amerikaanse FED zal deze beweging versterken. Regelmatig is het gebleken dat de rente in de sterke gebieden van Euroland ging stijgen als die in de zwakkere landen ging dalen. Er zijn berichten dat Spanje in de komende week het hoofd zal buigen en de langverwachte aanvrage zal indienen voor Europese steun. De markten zullen dit bericht positief ontvangen, maar daarmee zullen de Europese moeilijkheden op iets langere termijn niet zijn opgelost. Afgezien van wat er met Italië gebeurt zal de financiële wereld zich daarna richten op Frankrijk. De nieuwe Franse regering heeft tot nu toe alleen maar maatregelen uitgevaardigd die op de lange termijn negatief uitwerken op de Franse economie en dat ontgaat de financiële wereld niet. Onze conclusie van lang geleden blijft hiermede volledig overeind. De rente zal blijven fluctueren met een tendens naar boven.

De Amerikaanse $ in Euro’s

De Dollar moet zich uit een oversold positie werken en derhalve voorzien wij een stijging in de komende tijd.  Maar rond 0,79 ligt er zoveel weerstand dat een draai naar beneden vanaf dat niveau waarschijnlijk is.

Het Goud

De Prijs van een troy ounce Goud heeft bijna zijn weerstand op US$1.790 bereikt. Ondertussen komt hij  overbought gebied. Een correctie is op komst.

De Prijs van een vat Brentolie

Het beeld dat oprijst uit de grafieken van de prijs van een vat Brentolie is verdeeld. Onder invloed van een correctie in de dagplaatjes ging de prijs omlaag, maar de dag is inmiddels positief geworden. De week is negatief en maand is positief. Wij gaan ervan uit dat de weg naar boven nog steeds intact is. De bovenzijde van het kanaal op US$126 blijft nog steeds het doel.

Onze Strategie

De Technische Analyse brengt niet altijd uitkomst, zoals ons afgelopen week weer eens is gebleken. In de Amsterdam Selector kochten wij op maandag aandelen Akzo en op dinsdag werd de directeur ziek. Daarnaast kochten wij ook posities in iShares Physical Silver (Fund Selector), een minder ongelukkige keuze. Ten slotte hebben wij obligaties verkocht van de Rabobank met de bedoeling om in de plaats daarvan obligaties van de Italiaanse staat te kopen. Wij zullen op deze keuze nog nader terugkomen in een separaat stuk.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2012-09-24) 334,15

Onze verwachtingen
Korte termijn: draait naar positief
Middellange termijn: draait naar positief
Lange termijn: positief, maar is op weg naar weerstand
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl 

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.