DAX: stilte voor de storm?

In de wereld van beleggen zijn er momenten van rust die vaak voorafgaan aan grote veranderingen. Dit artikel belicht een dergelijk potentieel keerpunt in de Duitse aandelenmarkt, de DAX.

Vermijd emotionele beleggingsbeslissingen en beleg automatisch. DAX-Easy: automatisch winst maken met de Duitse beurs. Geen kennis, ervaring of kosten nodig. Vraag nu onze gratis brochure aan en ervaar zelf hoe makkelijk beleggen kan zijn met DAX-Easy.

Huidige situatie

De DAX heeft momenteel niet de beste start van het jaar, zoals 12 maanden geleden. In plaats daarvan blijven de Duitse standaardwaarden in 2024 (tot nu toe) stilstaan en consolideren ze de indrukwekkende eindsprint van vorig jaar. Dit gedragspatroon, dat goed te verklaren is door de nog steeds zeer optimistische beursstemming, leidt op korte termijn tot een zeer interessante situatie.

Bollinger Banden

De Bollinger Banden in het dagbereik zijn sterk samengeknepen. Bollinger Banden zijn een technische analyse tool die wordt gebruikt om de volatiliteit van de markt te meten en mogelijke overbought of oversold condities te identificeren. Wanneer de banden nauw zijn, betekent dit dat de markt weinig volatiel is, maar dit kan snel veranderen.

Vooruitzichten

Het lijkt bijna een natuurwet van de markten dat perioden met lagere volatiliteit regelmatig worden gevolgd door perioden met verhoogde volatiliteit. Tegen deze achtergrond moeten beleggers zich voorbereiden op het laatste. Het bovenste en onderste Bollinger Band (momenteel op 16.820 en 16.551 punten) kunnen mogelijk een signaal karakter hebben, vooral omdat beide zijden zeer goed harmoniëren met de dynamische dagkaars van afgelopen donderdag.

Conclusie

Met andere woorden: een uitbraak – in welke richting dan ook – is dubbel spannend. Bovendien is er nog een “natuurwet”: de schommelingsintensiteit neemt eerder toe op de weg naar beneden. Dit is echter geen garantie, maar eerder een observatie gebaseerd op eerdere marktpatronen. Beleggers moeten altijd hun eigen onderzoek doen en professioneel advies inwinnen bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.