DAX: precies op de 50-dagenlijn

Na de meivakantie beleefde de DAX gisteren een relatief rustige handelsdag, met een hoog-laag bereik van minder dan 110 punten en een gebrek aan bewegingsdynamiek. Beleggers kunnen dit gedragspatroon op twee manieren identificeren.

Grafische Overwegingen

Enerzijds is er sprake van een zogenaamde “doji”, anderzijds is er slechts een kleine verandering ten opzichte van de slotkoers van de vorige dag. Al deze verschijnselen kunnen vanuit grafisch perspectief goed worden gerechtvaardigd, omdat de Duitse beursindex op dit moment precies op de belangrijke 50-daagse lijn worden verhandeld (momenteel op 17.922 punten).

Een Doji is een veelvoorkomend patroon bij de analyse van candlestick-grafieken in de wereld van beleggen. Hierbij staat het voor onzekerheid in de markt en kan het een indicatie zijn van een mogelijke trendverandering.

Technische Analyse
De neerwaartse beweging is daardoor beperkt, vooral omdat er een risico bestaat op het vormen van een kortetermijn-top onder de 17.800 punten. Aan de andere kant, als de aandelenbarometer voorbij de twee recente hoogtepunten van 18.226/18.236 punten zou stijgen, zou de zwakke koersontwikkeling tot nu toe deze week vergeten zijn.

Type Waarde (Punten)
Steun 17.800
Weerstand 18.226/18.236
Huidige waarde van de 50-dagenlijn 17.922

Beslissende Fase

Met andere woorden: de DAX staat momenteel op het punt een beslissing te nemen op korte termijn, dus het beleggingsmotto is momenteel “make or break”.

Bron: HSBC

Strategie: Doorbraak van het 50-Daags Voortschrijdend Gemiddelde

Doel: Profiteren van een potentiële uitbraak (breakout of breakdown) van de DAX® boven of onder het 50-daags voortschrijdend gemiddelde, wat een mogelijke trendverandering aangeeft.

Instap:

  • Koopsignaal: Als de DAX met toenemend handelsvolume duidelijk boven het 50-daags voortschrijdend gemiddelde sluit (momenteel op 17.922 punten), geeft dit een mogelijk ‘bullish’ (stijgende) uitbraak aan.
  • Verkoopsignaal: Als de DAX met toenemend handelsvolume duidelijk onder het 50-daags voortschrijdend gemiddelde sluit, geeft dit een mogelijk ‘bearish’ (dalende) afbraak aan.

Stop-Loss:

  • Plaats een stop-loss order net onder het 50-daags voortschrijdend gemiddelde voor longposities (koopsignalen).
  • Plaats een stop-loss order net boven het 50-daags voortschrijdend gemiddelde voor shortposities (verkoopsignalen).

Uitstap:

  • Sluit longposities: Verlaat longposities wanneer de DAX® tekenen vertoont van afnemende opwaartse kracht of onder het 50-daags voortschrijdend gemiddelde zakt.
  • Sluit shortposities: Verlaat shortposities wanneer de DAX® tekenen vertoont van toenemende kracht of boven het 50-daags voortschrijdend gemiddelde uitbreekt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.