DAX: Klaar voor de comeback?

De beursindex laat enkele tekenen van herstel zien na een periode van daling, maar er is nog geen sprake van een duidelijke trendomkeer.

We kregen een vraag over onze inschatting van de marktbreedte gisteren. Daarom even een korte toelichting: Volgens de Relatieve Sterkte van Levy zit momenteel nog maar zo’n 18% van de 160 Duitse standaardwaarden uit DAX, MDAX en SDAX in een stijgende trend. Ter vergelijking: begin oktober 2022 was dat minder dan 7%. Er is dus nog geen extreme waarde die beleggers per se en direct tegen de trend in moeten uitleggen. We houden de marktbreedte op korte termijn in de gaten.

Technische analyse

Technisch gezien profiteerde de DAX gisteren van de “Hammer” van de vorige dag. Daarmee onderstreept de aandelenbarometer het belang van de dieptepunten van mei en oktober 2021 rond 14.800 punten, evenals de 38,2%-retracement van de hele stijging sinds de herfst van vorig jaar (14.747 punten). Voor een echte technische verbetering zouden de Duitse standaardwaarden echter het recente dalende koersgat van vorige week vrijdag (14.985 tot 14.936 punten) moeten dichten, temeer omdat dan ook het oude dieptepunt van 4 oktober (14.948 punten) zou zijn terugveroverd.

Technische termen

Hier zijn enkele uitleg over de technische termen die ik heb gebruikt:

Relatieve Sterkte volgens Levy is een technische analyse indicator die de prestaties van een effect vergelijkt met die van een ander over een bepaalde periode. Het resultaat wordt weergegeven rond het 1,0 punt. Een RSL groter dan 1 betekent dat het effect sterker is dan het andere, en andersom.

Hammer is een kaarspatroon dat wijst op een mogelijke ommekeer van een dalende trend. Het heeft een kleine groene kaars met een lange onderste schaduw, die aangeeft dat de markt een steunniveau heeft gevonden en dat de kopers de verkopers hebben overtroefd.

Retracement is een tijdelijke terugval of verandering in de richting van een effect, zoals een aandeel of index. Het wordt meestal uitgedrukt als een percentage van een eerdere beweging. De retracement niveaus worden vaak berekend met behulp van de Fibonacci reeks, die gebaseerd is op een wiskundige formule die in de natuur voorkomt.

Gap: Een openingskoers die hoger of lager is dan de slotkoers van de vorige dag.

Conclusie

De DAX index laat enkele tekenen van herstel zien na een periode van daling, maar er is nog geen sprake van een duidelijke trendomkeer. De technische analyse wijst op enkele belangrijke steun- en weerstandsniveaus die de richting van de index kunnen bepalen. Beleggers moeten de marktbreedte en de koersgaten in de gaten houden om mogelijke signalen te detecteren. De DAX index is nog niet klaar voor de comeback, maar het kan wel op weg zijn.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.