Het “R-woord is terug op de financiële markten. Beleggers dumpen aandelen na de slechte Amerikaanse cijfers uit vrees voor een recessie. Binnen slechts twee handelsdagen heeft de DAX de septemberwinsten bijna volledig tenietgedaan. Bovendien zitten we in de beruchte oktober, zodat na dergelijke verliezen onmiddellijk alle alarmsirenes in de hoofden van beleggers beginnen: oktober wordt de crashmaand bij uitstek genoemd.
Hoewel dit niet tegen feitelijke overwegingen kan, kan een risico op een crash door geopolitieke en geo-economische ontwikkelingen niet worden ontkend. En daarom is het raadzaam om een stap terug te doen om het potentieel op de lange termijn te verkennen. Dat stelt technisch analist Jochen Steffens
Test het cijfer van 10.000 punten?
De DAX staat net iets onder het niveau van zijn hoogste punt op 10 april 2015. Als langetermijnbelegger heeft men daarom vier jaar niets kunnen verdienen. En zo krijgt men steeds meer de indruk, alsof de Duitse leidende index zich in een grote zijwaartse beweging bevindt. De limieten liggen ongeveer tussen de 10.000 en 13.000. In feite is de DAX nog steeds in een lichte opwaartse trend. Dit wordt bewezen door het feit dat er steeds hogere dieptepunten worden gevormd (zie blauwe lijnen in de volgende grafiek)
En met die eerste hints ontstaan: als u de laatste twee dieptepunten verbindt, krijgt u een vlakke trendlijn die momenteel op iets minder dan 10.700 punten loopt (onderste groene lijn). Als je deze lijn door de laatste high verplaatst, is er een opwaarts kanaal, dat ruwweg het niveau van de 2015 high raakt. De onderste regel is dus een belangrijk signaal voor langetermijnbeleggers. Deze lijn zal bepalen of de DAX zijn lichte opwaartse trend kan verdedigen of een brede zijwaartse beweging kan maken.
Als dit gebeurt, moet worden verwacht dat de DAX ten minste nog een keer het dieptepunt van december vorig jaar op 10.279 punten zal bereiken. Aangezien de 10.000 in dit geval een sterke aantrekkingskracht op de DAX uitoefent, is het waarschijnlijker dat deze tweede poging wordt getest.
Het probleem met de stops
Nu kan het zijn dat veel langetermijnbeleggers net onder de 10.000 hun stop zetten. Helaas is deze procedure net zo typisch als verkeerd. Desalniettemin is het zeer waarschijnlijk dat als de 10.000 grens breekt, er aanzienlijke verkoopdruk zal worden gecreëerd. De omvang kan niet worden voorspeld, het hangt immers ook af van de respectieve bijkomende omstandigheden of de nieuwssituatie.
De langverwachte test van de 10.000
Nadat de DAX de psychologisch belangrijke 10.000-score in 2016 had overwonnen, was het te verwachten dat deze markering enkele jaren later opnieuw vanaf de top zou worden getest. Hij had dit al meerdere keren op dezelfde plaats voorspeld . Zelfs een korte val er onder zou best denkbaar zijn.
Maar tegelijkertijd wordt de DAX ook aanzienlijk ondersteund in het zeer grote beeld op het gebied van dit niveau. Om dit te begrijpen, moet u zich ervan bewust zijn dat de DAX al in 8.140 punten stond in 2000, vóór de grote crash. Deze stand werd opnieuw bereikt in 2007 vóór de financiële crisis. Als de DAX daadwerkelijk ver onder de 10.000 komt, zou dit gelijk zijn aan 20 jaar (!) koerswinst. Maar dat is lang niet in de buurt van de economische ontwikkeling die de afgelopen 20 jaar in Duitsland heeft plaatsgevonden. En dit alleen al maakt het begrijpelijk dat de DAX op een dergelijk koersniveau aanzienlijk ondergewaardeerd zou zijn.
De DAX is dus een duidelijke koop bij en onder de 10.000 grens, vooral omdat hij weet dat veel geld aan de zijlijn staat en wacht op zo’n “crash”.
Geen reden tot paniek
De DAX heeft zeker het potentieel, als het neerwaartse momentum hoog blijft, om opnieuw de 10.000 te halen. Zelfs een korte, onder bepaalde omstandigheden ook dynamische val onder dit niveau zou denkbaar zijn.
Maar zolang het hierboven beschreven uptrend-kanaal van de DAX nog steeds intact is, is er geen reden tot paniek. Vooral nu institutionele beleggers in de VS zich realiseren dat Europese aandelen aanzienlijk ondergewaardeerd zijn vanwege hun slechtere prestaties in vergelijking met Amerikaanse aandelen. Tegelijkertijd beperkt het extreem losse monetaire beleid van de ECB haar neerwaartse potentieel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat JP Morgan onlangs heeft aanbevolen om over te stappen van Amerikaanse naar Europese aandelen.
Start met Automatisch Beleggen
De legendarische beleggersgoeroe Jeremy Grantham (81) waarschuwt voor een stevige beurscorrectie. Hij wantrouwt het optimisme op de beurzen en heeft de beurs grotendeels verlaten.
Per saldo is de handelsdag van gisteren dus een stap voorwaarts in termen van de eindejaarsrally die nog begint.
Gezien de waarschijnlijkheid van een rechtszaak, kan een definitief resultaat dagen of zelfs weken duren.
De DAX, de Duitse beursindex, kan stijgen naar 16.000 punten.