DAX: Correctie in zicht?

De DAX, de belangrijkste aandelenindex in Duitsland, heeft onlangs nieuwe recordhoogtes bereikt. Echter, met de huidige markttrends en indicatoren, kan er een correctie in zicht zijn.

DAX-Easy: automatisch winst maken met de Duitse beurs. Geen kennis, ervaring of kosten nodig. Rendement: 24% in twee maanden. Vraag nu onze gratis brochure aan en ervaar zelf hoe makkelijk beleggen kan zijn met DAX-Easy.

Marktprestaties

De DAX begon de voorlaatste volledige handelsweek van het jaar met een klein verschil tussen het hoogste en het laagste punt van minder dan 100 punten. Ondanks dit kleine bereik bereikten de Duitse standaardwaarden (de grootste en meest verhandelde bedrijven in Duitsland) opnieuw een nieuw record aller tijden van 16.818 punten.

Opwaartse trend

Er was weer een witte dagelijkse kaars, wat betekent dat de markt die dag is gestegen. Dit was de tiende stijgende dag op rij. Tot nu toe heeft de DAX in december alleen maar stijgende dagen gehad, waarmee de succesvolle reeks van november naadloos wordt voortgezet.

Rally en indicatoren

Over het geheel genomen is een rally (een periode van snelle stijging van de prijzen) van meer dan 2.000 punten binnen een paar weken zeer ongewoon. De dynamische opwaartse beweging sinds eind oktober heeft een duidelijke invloed gehad op de indicatoren (statistieken gebruikt om markttrends te meten).

RSI en overbought situatie

De RSI (Relative Strength Index) is nu bijvoorbeeld erg hoog met een waarde van 84. De RSI is een indicator die de snelheid en verandering van prijsbewegingen meet. Een hoge RSI-waarde (boven 70) kan erop wijzen dat een aandeel overbought is, wat betekent dat het mogelijk te hoog geprijsd is en dat er een correctie kan komen.

Vergelijking met het verleden

De laatste keer dat de RSI zo hoog was, was in november 2017. Destijds presteerde de DAX aanvankelijk goed, voordat een zwakke start van het jaar 2018 en een algemeen uitdagend eerste kwartaal van 2018 volgden. Dit zou een mogelijke blauwdruk kunnen zijn voor begin 2024.

Sentiment

Het sentiment, of de algemene stemming van de beleggers, is ook behoorlijk euforisch, wat betekent dat beleggers over het algemeen positief zijn. Dit past bij de huidige markttrends.

Conclusie

Echter, beleggers moeten voorzichtig zijn en deze informatie in overweging nemen bij het maken van hun beleggingsbeslissingen. Het is altijd belangrijk om de markt nauwlettend in de gaten te houden en te anticiperen op mogelijke veranderingen. Hoewel de huidige markttrends positief zijn, wijzen de hoge RSI-waarde en de vergelijking met eerdere trends op een mogelijke correctie in de nabije toekomst.

Bron: HSBC

DAX-Easy: automatisch winst maken met de Duitse beurs. Geen kennis, ervaring of kosten nodig. Rendement: 24% in twee maanden. Vraag nu onze gratis brochure aan en ervaar zelf hoe makkelijk beleggen kan zijn met DAX-Easy.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.