De Amerikaanse aandelenmarkt heeft alleen al een voorproefje gehad van de potentiële schade door hogere obligatierendementen kan worden veroorzaakt. De grootste test moet nog komen. Dat schreven de analisten van zakenbank Morgan Stanley.
‘Voorgerecht, niet het hoofdgerecht’, noemden de strategen van de bank onder leiding Andrew Sheets de correctie van eind januari tot begin februari. Hoewel de obligatierendementen stegen braken ze niet uit hun handelsbreedte van de afgelopen vijf jaar.
Hoewel velen hebben gewaarschuwd dat een snellere inflatie aandelen zou kunnen schaden, zouden in theorie grotere prijsstijgingen in het ergste geval neutraal moeten zijn, als ze de winst stimuleren. Hogere reële rendementen, aan de andere kant, betekenen een grotere disconteringsvoet om toekomstige inkomsten te waarderen. Mochten ze uit de handelszone van de afgelopen jaren breken, dan zou dat volgens Morgan Stanley de aandelen harder kunnen raken.
De relatief lage reële rendementen waren een grote steun voor aandelenwaarderingen. Een stijging van de rente zou betekenen dat de aandelenkoersen afhankelijker worden van de winstontwikkeling, En die lijkt vanaf het tweede kwartaal te vertragen.
“Het is wanneer de groei afzwakt terwijl de inflatie nog steeds stijgt, dat de koersen het meest te lijden hebben”, schreven de strategen. Een sterke wereldwijde groei en een goed eerste rapporteringsseizoen in het eerste kwartaal zorgden voor een belangrijke steun. Er zijn indicaties dat de groei in het tweede kwartaal afzwakt en de kerninflatie oploopt.
Stijging of daling van de beurzen? Wij hebben een handelssysteem op de Duitse DAX (de AEX van onze oosterburen) ontwikkeld die op beide kan inspelen. Auto trading die gemiddeld 137% per jaar heeft verdiend. Het systeem kon iedere € 7.000 veranderen in € 33.597 in de afgelopen 2,5 jaar. Vergelijk dit met uw beleggingen. U kunt zowel AUTOMATISCH als door middel van SMS SIGNALEN meedoen.
Obligatierendementen kun je eigenlijk niet in éen adem noemen met aandelenbeurs, daar is de obligatiemarkt verantwoordelijk voor.., andersom is ook niet aan te raden. Aandelenbeurzen staan inderdaad, nog steeds.., voor iets groots, maar dat heeft meer te maken met hoe deze in elkaar steken, daar keert alles gewoon weer terug na verloop van tijd. Een cyclus zeg maar, en het voorproefje wat al geweest is is daar onderdeel van.
Obligatierendementen, dat is een zelfde soort cyclus, maar dan in de obligatiemarkt, 10 jr, of 30 jr. Wat dat betreft staat de obligatiemarkt, en de daarbij behorende rente, ook nog wat te wachten!