Cyprus redt

Het ziet ernaar uit dat Cyprus weer bij zinnen gekomen is. De Amerikaanse markten namen daar reeds een voorschotje op. Een en ander betekent dat de reactie weer op zijn einde loopt. Hij is kort gebleven maar hij heeft voldoende lucht in de markt gepompt zodat de koersen een volgende stijging kunnen inzetten. Wij laten u hieronder de daggrafiek van de S&P500 zien.

TA S&P 25 maart 2013
TA S&P 25 maart 2013

Figuur 1.

Het meest opvallende in bovenstaande grafiek is de stijgende Momentum Analyse. Hij toont de draai in de markt. Op vrijdag gingen zowel de Oscillator als de MACD omhoog. Dit ziet men ook in de Dow Jones Industrial Index. In Europa sloten de markten te vroeg om nog van de veranderende stemming in het Griekse Parlement te kunnen profiteren. Maar wij zijn tijdens onze analyse geen beren op onze weg door de vele grafieken tegengekomen, die stellen dat maandag aanstaande de beurzen in Europa niet zullen volgen. De S&P500 is nu op weg naar zijn All-Time-High op 1.576,09 (slotkoers afgelopen vrijdag 1.556,89) De Transport Index en de Russell 2000 zijn de DJIA reeds gevolgd. Het wachten is op de S&P500 om de hausse te bevestigen. Amsterdam moet zijn top uit januari van dit jaar op 359,92 nog breken. Daar gaat hij dus naar onze verwachting volgende week naar op weg. 

De week

De week ziet er positief uit. Alleen in de grafiek van de DJIA is een deukje gekomen, maar voorlopig tillen wij daar niet aan.

De maand

De maandgrafieken zijn nog steeds zeer positief als we het over Amerika hebben. In Europa is dat niet het geval maar ze draaien omhoog. Het is welzo dat ze in Amerika langzamerhand hoog komen en dat wil zeggen dat we op afzienbare tijd in moeten gaan leveren om dit te herstellen, maar zover is het nog niet. Wij gaan uit van een positieve beurs op de kortere termijn.

Onze conclusies:
Korte termijn: draait omhoog
Middellange termijn: positief
Lange termijn: verdeeld, draait omhoog
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen
Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-03- 25: 350,47)

De Rente

Het lijkt weer gedaan met de daling van de rente. De Cyprus-onrust heeft ongetwijfeld de rente naar omlaag gebracht. Wij hadden een niveau van 1,70% genoemd als steun  voor het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen. Afgelopen vrijdag werd 1,66% aangestipt, maar hier zal het wel bij blijven. Wij voorzien een verdere stijging als de rust is weergekeerd.

De US$ versus de €

De herstellende dollar heeft de weerstand bereikt die door het 50-week voortschrijdende gemiddelde wordt uitgeoefend. Hij is nu weer op weg naar beneden. Op 75,50 komt hij dan zijn MA10 tegen, maar het is goed mogelijk dat dit niveau nog doorbroken moet worden alvorens er weer van een opgang gesproken kan worden.

De Prijs van een troy ounce Goud

De goudprijs gaat even een stapje terug zetten. Nu de drempel van het 10-weeks voortschrijdend gemiddelde bereikt is dienen er krachten verzameld te worden. Het ziet er naar uit dat daarna gepoogd zal worden het MA40 te bereiken rondom US$1.670.

De Prijs van een vat Brentolie

De druk op de olieprijs lijkt iets te verminderen. De steun op US$105 is bijna bereikt. In de naaste toekomst zal er geconsolideerd worden of misschien zal er nog een poging tot stijging ondernomen worden. Op iets langere termijn is het vooruitzicht van de prijs van een vat Brentolie negatief.

Strategie

Wij hopen van een hernieuwde stijging van de markt te kunnen profiteren.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

1 gedachte over “Cyprus redt”

  1. Ietwat vaag, je hebt het over Cyprus en je laat een S&P chart zien, en schrijft over Dow jones ook nog eens. Laat dan gelijk ook de chart van Cypriotische beurs zien, hier valt veel uit op te maken. Een low onder de low van 2009 bijvoorbeeld. Ja, de ‘stemming’ zit er goed in bij je…..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.