Cycli voorspellen Dow Jones rally in 2023

Decemberrally op Dow Jones dankzij presidents- en decenniumcyclus

Terwijl we het einde van 2023 naderen, kijken beleggers met gespannen verwachting naar de toekomst. Gebaseerd op de analyse van de Amerikaanse presidentscyclus en de decenniumcyclus, voorspellen we een mogelijke eindejaarsrally voor de Dow Jones Industrial Average. Ondanks mogelijke uitdagingen in november, zou december een maand van bovengemiddeld rendement kunnen zijn. Duik met ons mee in deze fascinerende analyse en ontdek wat de cycli onthullen over de mogelijke markttrends voor het einde van het jaar.

Analyse van Cycli

 

In de jaarlijkse vooruitzichten zijn cyclische factoren altijd een vast en fundamenteel onderdeel. We analyseren vooral de Amerikaanse presidentscyclus aan de ene kant, en de decenniumcyclus aan de andere kant. We vinden vooral fasen interessant die worden gekenmerkt door een dubbele cyclische rugwind of tegenwind. Met andere woorden: periodes waarin de twee genoemde cycli hand in hand gaan, hebben onze volledige aandacht – in feite het seizoensgebonden snijpunt tussen de twee bekendste cycli.

Eindejaarsvooruitzichten

Naarmate we het einde van het jaar naderen, zijn er vooral twee opvallende punten: De huidige uitdagende fase zou kunnen voortduren, want november is zowel in het Amerikaanse voorverkiezingsjaar als in het “3e jaar” aanzienlijk zwakker dan gemiddeld. Maar waar schaduw is, is er ook licht! Immers, in december belooft volgens beide cycli een bovengemiddeld rendement (zie grafiek) – en dat met een overtuigende slagingspercentage.

Conclusie

Een relatief late eindejaarsrally die dan vrij dynamisch blijkt te zijn, zou een belangrijk kenmerk van 2023 kunnen worden. Hoewel er in de loop van het jaar mogelijk wat volatiliteit kan zijn, suggereert onze analyse dat de algemene trend positief zou kunnen zijn. Dit is echter slechts een voorspelling en zoals altijd in beleggen, zijn er geen garanties. Beleggers moeten altijd hun eigen onderzoek doen en professioneel advies inwinnen waar nodig.

Bron: HSBC

Technische termen uitgelegd:

  • Dow Jones Industrial Average: Dit is een belangrijke beursindex die de prestaties van 30 grote Amerikaanse bedrijven weergeeft.
  • Cyclische factoren: Dit zijn factoren die zich in een bepaald patroon of cyclus herhalen. In dit geval verwijst het naar de Amerikaanse presidentscyclus en de decenniumcyclus.
  • Amerikaanse presidentscyclus: Dit is een theorie die suggereert dat de Amerikaanse aandelenmarkt verschillende patronen volgt, afhankelijk van welk jaar van de vierjarige presidentiële termijn het is.
  • Decenniumcyclus: Dit verwijst naar trends of patronen in de aandelenmarkt die zich over een decennium (10 jaar) herhalen.
  • Rugwind of tegenwind: Deze termen worden vaak gebruikt om te beschrijven hoe externe factoren de markt kunnen beïnvloeden. Rugwind verwijst naar factoren die groei bevorderen, terwijl tegenwind verwijst naar factoren die groei belemmeren.
  • Voorverkiezingsjaar: Dit is het jaar voorafgaand aan een verkiezingsjaar. In dit geval verwijst het naar het jaar voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
  • 3e jaar: Dit verwijst waarschijnlijk naar het derde jaar van de decenniumcyclus.
  • Eindejaarsrally: Dit is een stijging van de aandelenkoersen die vaak aan het einde van het jaar plaatsvindt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.