Correctie: S&P daalt 90 punten?

De beurzen doen al weer een stap terug. De opwinding over QE2 is dus al weer aan het wegebben. In de  S&P 500 is afgelopen week een verkoopsignaal ontstaan. Tevens is er sprake van een negatieve uitbraak in de CAC 40. Zijn de kansen voor een ouderwetse oudejaarsrally al weer verkeken of hebben we te maken met een gewone correctie?

Ongebruikelijk

De laatste tijd is er veel geschreven over de uitbraak. Een stijging van de AEX boven 345 is positief waarmee een barrière op weg naar hogere koersen werd geslecht. Trendmatig ziet het er boven 345 positief uit voor de AEX en daarmee zou deze beurs zich als één van de  laatste kunnen aansluiten in de rij stijgende markten.

Afgelopen week zagen we dat de stijging in andere markten stokte. Deze zijn waarschijnlijk bezig met een correctie over de stijging, een stijging die voor de AEX slechts zeer beperkt is gebleven en dat is ongebruikelijk. Na een lange periode van consolidatie (april –november)  zou na de uitbraak meer kracht in de markt moeten zitten. Daarnaast is de Franse CAC 40 neerwaarts uit een wig gebroken, wat geen gezonde situatie is.

Een verkoopsignaal in de S&P 500

Afgelopen vrijdag in de S&P 500 een verkoopsignaal is gegeven. Dit signaal neem ik serieus zolang het tegendeel niet is bewezen. De kans is dus groot dat er een correctie gestart is in deze  belangrijke index. Vorige week schreef ik dat op de weg omhoog nog een keer een daling van ongeveer 90 punten verwacht mocht worden. Deze correctie is waarschijnlijk nu gestart. Let wel dat een verkoopsignaal niet direct opgevolgd hoeft te worden door een daling. Het geeft aan dat het stijgingspotentieel waarschijnlijk beperkt blijft tot maximaal de vorige top. Hoewel de vooruitzichten op technische gronden op dit moment voor de middellange termijn positief ogen, is een daling van de S&P 500 onder 1140 zeer negatief.

S&P 500 16 november 2010
S&P 500 16 november 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Uit de wig in de CAC 40

De Fransen bakken er niets van. De CAC 40 is neerwaarts uit een wig gebroken. Dit signaal neem ik serieus. Een dergelijk patroon voorspelt in veel gevallen een aanzienlijke daling. Als we in deze beurs de komende tijd een aanzienlijke daling zouden krijgen zal dit ook voor de AEX consequenties hebben.  Mijn advies is dan ook om op dit moment om de Franse beurs te mijden. Of daarmee de Franse beurs op de muziek vooruit zal gaan lopen, durf ik nu nog niet te stellen. Daarvoor is de kracht ( het momentum) in andere markten zoals de DAX nog te groot.

CAC 40 TA 16 november 2010
CAC 40 TA 16 november 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

AEX 16 november 2010
AEX 16 november 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Conclusie

De uitbraak in de AEX heeft tot op dit moment nog niet de stijging opgeleverd die je zou mogen verwachten na een lange periode van consolidatie. Het probleem is dat een aantal markten zoals de S&P 500 en de CAC 40 een daling voorspellen. Voor de S&P is een correctie te verwachten van ongeveer 90 punten vanaf de top op 1228. Daarnaast is de CAC 40 met kracht uit een wig formatie gebroken, ook dat ziet er niet gezond uit. Het motto blijft, ondanks dat het beeld er trendmatig goed uit ziet, blijf nog maar even aan de zijlijn.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Prijsvraag

Wilt u 100 euro winnen? Doe dan mee aan onze Kritische Belegger Guru van de dag-prijsvraag. Kijk op ons forum: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/topic/guru-van-de-dag

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.