Onlangs verscheen op De Kritische Belegger een artikel over de Chinese e-commercegigant Alibaba. Het zou de grootste Amerikaanse beursgang ooit worden. Alibaba Group heeft de uitgifteprijs van aandelen deze week verhoogd, van 60 tot 66 naar 66 tot 68 dollar per stuk. In het uiterste geval kan het bedrijf daardoor zo’n 25 miljard dollar ophalen.
Wat in de media onderbelicht is het effect van een dergelijke beursgang op andere aandelen. Vaak wordt gezegd dat er nog veel geld aan de zijlijn staat en dat deze liquiditeit de koersen hoger kan zetten. Als je echter het kasgeld besteed om aandelen te kopen, dan krijgt iemand anders dat geld van jou. Het kasgeld aan de zijlijn verandert niet. Het wisselt alleen van eigenaar. Geld stroomt dan niet in of uit de markt maar door de markt.
Er zijn wel andere maniere manieren waarop deze verhouding wel verandert, bijvoorbeeld doordat een bedrijf aandelen inkoopt. Daardoor daalt het aantal aandelen en stijgt de liquiditeit in de markt. Als een onderneming aandelen verkoopt zoals bij een beursgang, dan stijgt het aantal aandelen terwijl het aangehouden kasgeld daalt.
Als Alibaba voor 25 milajrd dollar aan aandelen wil verkopen veranderen ze de kasgeld/aandelen verhouding in de markt,. In een tradionele vraag een aanbodcurve betekent het dat de koers van aandelen moet dalen en/of de vraag naar aandelen aangepast moet worden om evenwicht te krijgen. Zie de Trimtab modellen.
De enorme beursgang kan dus effect hebben op de liquiditeit en vraag naar aandelen vanwege het grotere aanbod door de beursgang en dat kan op zijn beurt een correctie teweegbrengen. Hetzelfde fenomeen trad op bij de beursgang van Visa, General Motors en Facebook.
Lijkt alsof het éen door het ander komt? Heeft meer te maken met waar markten op dat moment gesitueerd zijn, op een hoogtepunt of top .. zijn de kansen op een correctie groot, en een beursgang op dat moment wordt dan al snel de aanleiding voor de correctie..
Deze beursgang vind ook al plaats op een belangrijk punt in de markt. Het is maar net wat je denkt wat te koppelen valt in markten om tot logische verklaringen te komen…. En logisch is een markt allerminst!