Correctie beurzen zet door

De afgelopen tijd zien we dat de markt een gevecht voert tussen de bull´s en de bear´s. Het lijkt er op dat de bull´s even een toontje lager moeten gaan zingen. De correctie begint vorm te krijgen. Vandaag even een rondje lang de velden.

S&P 500

De correctie in de S&P 500 neemt, zoals het zich nu laat aanzien, de vorm aan van een ABC aan. Golf B heeft de vorm heeft van een driehoek. Voor mij zijn dit twee signalen. Ten eerste dat de correctie nog niet compleet is, maar je weet maar nooit en ten tweede dat de huidige beweging correctief is. Zodra deze correctie compleet is, waarschijnlijk in de buurt van 1250 punten, dan mogen we nog een stijging verwachten. Deze stijging, golf 5, kan de S&P 500 weer naar het gebied rond 1350-1360 brengen.

TA S&P 500 8 maart 2011
TA S&P 500 8 maart 2011

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

AEX

In grote lijnen komt het beeld en daardoor ook de visie, overeen met dat van de S&P 500. De correctie krijgt ook in de AEX meer vorm. Hoewel de voorgeschiedenis er bij de AEX compleet anders uit ziet, mogen we op basis van de S&P ook hier de conclusie trekken dat er na deze correctie nog een stijgingsbeweging volgt. Voor de AEX verwacht ik een daling tot ongeveer 350 punten en vervolgens een stijging tot globaal 380 punten.

TA AEX 8 maart 2011
TA AEX 8 maart 2011

DAX

De Duitse DAX is van hetzelfde laken een pak. Ook hier waarschijnlijk een correctie in golf 4.

Wat opvalt, is dat de dalingen in de DAX de afgelopen dagen feller waren dan de dalingen in de AEX. Kennelijk is er in deze index meer daghandel waardoor de bewegingen fellere uitslagen laten zien. Het doel voor de correctie in de DAX is ongeveer een stand van 6900. Omdat de DAX een van de weinige indices is die de daling 2007-2009 voor meer dan 76,4% heeft goed gemaakt, is het mogelijk dat we weer de toppen van 2007 op gaan zoeken rond 8100. Of dit ook werkelijk gaat gebeuren zal voor een belangrijk deel afhangen van het feit of zich een dergelijke situatie ook in de S&P voor zal doen. De S&P 500 heeft namelijk het 76,4% correctie nivo liggen op 1358, een stijging boven dit punt opent de weg naar de toppen van 2007.

TA DAX 8 maart 2011
TA DAX 8 maart 2011

Conclusie

De markten zijn bezig met een correctie. Zo het zich nu laat aanzien is deze correctie een golf 4. Dit zou moeten betekenen dat, zodra deze correctie compleet is, zich een nieuwe stijging kan ontwikkelen en daarmee mogelijk het einde van de stijging sinds de bodem van maart 2009 markeert. Richtpunten voor deze correctie zijn: 1250 voor de S&P, 350 voor de AEX en 6900 voor de Duitse DAX.

Klik hier om mee te praten en te reageren op het Forum

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

3 gedachten over “Correctie beurzen zet door”

 1. Ben benieuwd Jan of S&P500 scenario gaat uitkomen de tijd werkt in ieder geval in het voordeel. Hoe langer het duurt alvorens de UP start hoe meer kans op verder zakken. Rustig wachten op een uitbraak. 1302 of 1333 zijn de getallen die mij in actie doen komen voor de ES.

 2. ik heb een simpele theorie: de USA zit achter de hogere olieprijzen en ook achter de aanslag van de Twin-Towers in september 2001 , ook toevallig in de eerste 2 jaar van de presidential-cycle. Wat dacht je wat er gebeurt als dat geouwehoer in het midden-oosten straks voorbij is en de olie zakt tot ver onder de 100 dollar: je krijgt dan een geweldige “boost” in de economie en de beurs en dan voor de verkiezingen in 2012 staat de economie er geweldig voor! Hiep Hiep voor OBAMA!!!!

  1. Heren,

   Dank voor de reactie. Het ziet er naar uit dat we eerst 1250 in de S&P op gaan zoeken. Op dit moment acht ik de kans groot dat we van daaruit weer richting 1350 of zelfs hoger gaan maar de lucht begint ijler te worden. Economisch loopt het allemaal minder voortvarend. Mijn twijfel is dan ook groot of de VS deze groei tot in 2012 kan volhouden.

   Stel dat we oven een paar maanden een belangrijke top zetten rond 1350-1360 en vervolgens weer een daling van omvang inzetten dan denk ik dat de economie, samen met andere factoren die op dit moment spelen, best wel een forse stap terug kan doen.

   Om in een dergelijke situatie uit te gaan van een QE3 lijkt op dit moment onmogelijk en let op het signaal van Pimco. die is uit staats papier gestapt.

   Groet Jan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.