Cijferseizoen kan ‘bear’markt inluiden

Janet Yellen en haar collega’s van het Amerikaanse stelsel van centrale banken houden een slag om de arm voor wat betreft het moment waarop de Federal Funds Rate wordt verhoogd. De groei in de Verenigde Staten in het vierde kwartaal van 2014 kwam uit op 2,2% ten opzichte van 5% in het derde kwartaal. De groei van het eerste kwartaal 2015 kan tegenvallen als gevolg van de strenge winter die de oostkust wekenlang in haar greep hield.

Daarnaast is de Amerikaanse dollar aanzienlijk gestegen ten opzichte van de overige belangrijke munteenheden in de wereld. De koersappreciatie voltrok zich sneller en krachtig dan verwacht, waardoor gevreesd moet worden dat internationale beursgenoteerde bedrijven minder gunstige bedrijfscijfers zullen gaan publiceren. Analisten voorspellen dat de winstcijfers van bedrijven in de S&P 500 index voor het derde achtereenvolgende kwartaal zullen dalen. De geschiedenis leert dat sinds De Grote Depressie in 16 vn 17 opeenvolgende negen maanden van winstdalingen deze trend zich voortzet. In de afgelopen acht decennia blijken drie opeenvolgende kwartalen van winstdalingen in 82% van de tijd een ‘bear markt’ te voorspellen. Gegeven de strenge winter en dollarappreciatie lijkt het risico dit keer niet ondenkbeeldig.

S&P 500 2 april 2015
S&P 500 2 april 2015

Technische Analyse d.d. 30 maart 2015

De dubbele top in de maanden februari en maart heeft een correctiefase ingeluid onder de top van januari. Zodra de correctiebodem van de S&P 500 index neerwaarts wordt doorbroken is de trendomslag een feit en nemen de koersrisico’s toe (Steun spotprijs 2040 / weerstand spot 2120).

Contract Specifications

Symbol ES
Name E-Mini S&P 500 Index (ES)
Exchange GBLX
TradingMonths March, June, September, December (H, M, U, Z)
Contract Size $50 times Index
TickSize 0.25 points ($12.50 per contract)
Daily Limit 7.0%, 13.0% and 20.0% decline below the Settlement Price of the preceding session (limited to 5.0% outside of RTH)
TradingHours 5:00p.m. – 4:15p.m. (Sun-Fri) CST
Last Trading Day Third Friday of the contract month
Value of One Futures Unit $50
Value of One Options Unit $50

Gratis nieuwsbrief

Rendabel Beleggen biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

3 gedachten over “Cijferseizoen kan ‘bear’markt inluiden”

  1. Die bearmarkt komt er wel en er zullen ‘redenen’ te over zijn waarom… Dat is nu zo geinig, er moeten gewoon rationele verklaringen aan te pas komen anders is het niet duidelijk wat er gebeurt, maar dat het zou gaan gebeuren was allang duidelijk….

  2. De europese bank zorgt voor extra liquiditeiten in de markt, dit om de economische teruggang op te vangen. Door inflatie verhoog je het vermogen en verlaag je de schulden, Waarom zouden de beurzen dan niet door kunnen stijgen. Veel particulieren zijn de afgelopen maanden ingestapt. De rente op de spaarrekening is laag en op lange termijn brengen aandelen meer op. Experts zien de beurzen nog doorstijgen.

  3. Juist, particuliere beleggers zijn massaal ingestapt,en in Amerika is dat nog eens een tikje groter… een reden voor stijging is dat allerminst Hans. Pas wanneer aandelen als een plaag worden gezien en niemand ze meer wilt hebben wordt het tijd om ze te kopen, zo ver is het nog niet….

    Het zal mij niets verbazen als de ECB voortijdig met haar ‘programma’ zal stoppen vanwege problemen, liquiditeits- of andere, deze crisis is te veel voor haar om te kunnen beteugelen.

    Nee, laat aandelen maar links liggen voor een hele tijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.