Het is een conclusie die men in de commentaren wel leest. De markt zou met een bodempatroon bezig zijn. Maar zoals u hieronder zult zien in de daggrafiek van de S&P500, aan de overkant van de oceaan is dit zeker niet waar. De markt consolideert maar is hier en daar ook al naar beneden aan het uitbreken.
Vorige week lieten wij u het Hoofd/Schouderpatroon zien dat zich gevormd had bij de S&P500 (maar dat bijvoorbeeld ook te zien was in de grafiek van de Dow Jones Industrial Index). Ondanks de stijging in de eerste dagen van de afgelopen week is daar niets essentieels veranderd. Voor de een is er een onregelmatige top aan het ontstaan aan de rechterzijde van het patroon, zoals bij de DJIA, maar voor de ander is het een kwestie van tekenen.
Als men alleen de slotkoersen neemt dan wordt erbij de DJIA meer duidelijkheid verkregen en de conclusie is dan hetzelfde: het blijft bij een eenvoudig H&S-patroon, waarbij afgelopen week de pull back werd afgemaakt. Bij de S&P500 is dit patroon ook als men candlesticks neemt heel duidelijk te zien en derhalve vindt u de daggrafiek van deze index nog eens afgebeeld hieronder.
Het is normaal, wanneer een patroon is afgemaakt, dat daarna het uitbraakniveau even getest wordt en dat is wat er afgelopen week geschied is. De markt is klaar om, nadat er een bezinningsperiode geweest is, de weg naar beneden te vervolgen. Het eerste doel blijft zoals wij vorige week schreven 1.045 voor de S&P500.
De reden van de pull back is te vinden in de Call/Put Ratio. Deze is de afgelopen week sterk gestegen. De omzet in puts nam fors toe. Blijkbaar werden short posities over een grote linie teruggedraaid, wat dan de sterke stijging van de markt in de afgelopen week zou verklaren, die uiteindelijk het H&S patroon bevestigde. De maand oktober dient zich hiermede aan als de maand die zijn (slechte) reputatie gaat bevestigen. Maar niet alles dat men ziet is negatief.
Men kan in de bovenstaande grafiek niet spreken van divergentie en dat geldt voor vele indexen. Het volume blijft sterk achter zowel tijdens positieve dagen als tijdens negatieve dagen zoals afgelopen vrijdag in de V.S. Maar wel is het zo dat de omzetten op dalende dagen significant hoger zijn dan op stijgende dagen. En dat betekent dat de verkopers nog altijd het meest actief zijn. Zoals gezegd is de C/P Ratio gestegen, maar hij blijft wel in de negatieve zone liggen. De AD/lijn divergeert positief en dat vindt men terug in de Summation Index, die in de V.S. nog steeds dalend is.
Het aantal lows in New York blijft achter bij de daling van de markt als men hun aantal vergelijkt met het getal dat neergezet werd tijdens de vorige bodem. Dit is een positief signaal. Het duidt erop dat de markt weliswaar omlaag gaat maar alleen maar om de voorgaande bodem testen. In dat geval zouden er in de komende week in Amerika een aantal positieve beursdagen moeten volgen, maar wij twijfelen er sterk aan of dit zal gebeuren.
De Week
Het positieve beeld van de weekgrafieken pleit voor een dergelijke opleving want in de week zijn de indicatoren nog steeds stijgende. Zij liggen echter wel in negatief gebied. Ook in de weekgrafieken vindt men geen negatieve divergentie.
De Maand
Maar alles overheersend is de overkoepelende maandgrafiek die zonder meer voor alle markten negatief is en waarin ook negatief wordt gedivergeerd. In Amsterdam werd de zevende achtereenvolgende negatieve maand afgesloten. In New York telt men er vijf en in Duitsland doordat de maand juni positief afsloot telt men er drie. Wij gaan ervan uit dat er overal een nieuwe zwarte maand bij gaat komen.
De Rente
Het rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen heeft de afgelopen week weer een draai gemaakt. De rente is weer dalende. De weerstand op het voorgaande topje bleek te sterk om overtroffen te worden. Een daling van de rente is tekenend voor een dalende aandelenmarkt althans in dit stadium. Maar op iets langere termijn wordt er anders gereageerd. In de week- en ook in de maandgrafiek ziet men sterke positieve divergentie. Misschien is het het Twist programma dat Bernanke bij onze overburen aan het uitvoeren is dat van een nieuwe daling de oorzaak is of misschien is het een aankondiging van een aanstaande stijging in de aandelenmarkt, maar dit laatste zien wij nog niet zo erg zitten. De 3-maands Euribor is echter aan het stijgen en deze combinatie doet vermoeden dat Bernanke de normale verhoudingen aan het omdraaien is.
De Amerikaanse Dollar
De dollar toont zich iets zwakker nadat hij de weerstand op 74,8 heeft geraakt. Hij is daarmede de overbought situatie aan het opruimen, maar hij is daar nog lang niet mee klaar. Wacht met het innemen van longposities totdat de dollar boven de 75 noteert.
Het Goud
Het goud lijkt op de daggrafieken een stijging te gaan beginnen, maar er wordt sterk negatief gedivergeerd. In de week is alles dalende, maar hier heeft de koers van het goud in $’s de onderkant getest van een lange termijn oplopend trendkanaal, dat samenvalt met het 50-weeks voortschrijdend gemiddelde (MA50). Dat hier nu een adempauze ontstaat is niet meer dan normaal. Afgaande op de negatieve divergenties moet worden verondersteld dat de test van deze steunlijn nog niet voltooid is. Maar u krijgt even respijt en dat ondersteunt onze negatieve verwachting voor de aandelenmarkt..
De Olie
Er is inderdaad een Dead Cross ontstaan in de weekgrafiek van de prijs van een vat Brentolie. Hiermede zijn alle voorwaarden vervuld om te kunnen stellen dat de olieprijs zich op middellange termijn in een dalende trend bevindt. Maar het beeld is niet helemaal negatief want er is nog wel sprake van positieve divergentie. Wij gaan er daarom vanuit dat er nog altijd een verandering van richting kan optreden, zodra de onderkant van het dalende kanaal waarin hij zich op dit moment bevindt, is bereikt.
Onze Strategie
Het was deze week afwachten en peentjes zweten Wij hebben de dekking laten liggen ondanks het feit dat de markt omhoog ging. Deze dekking heeft ons tot op heden vooral geld gekost, maar gelet op de positie van de markt zijn wij nog niet genegen om ons verlies te nemen. Wij wachten de daling van de beurs verder af.
Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2011-02-10): 280,81
Post Scriptum
Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl
Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.
Start met Automatisch Beleggen
Gaan beleggers weer gevaarlijk kudde- of lemmingengedrag vertonen? Het begint erop te lijken.
Als de inflatie een aantal jaar achter elkaar verhoogd is, duurt het langer voor het financiële systeem weer terugkeert naar normaal. Dit zorgt voor een omgeving waarin goud en goudaandelen kunnen flo...
De terugkeer van de inflatie is geen verrassing en de geldontwaarding zal aanhouden vanwege het bijdrukken van geld door centrale banken, de afgelopen jaren.
Het Fed-beleid, het cyclusgedrag voorafgaand aan de inflatie en een potentiële salaris-/prijsspiraal kunnen in 2022 een doorbraak betekenen voor goud.