Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Beurzen volgens plan

De aandelenbeurzen verlopen keurig volgens plan, hoewel de daling in de Duitse DAX groter was dan mijn verwachting, 6500 in plaats van 6900. De Amerikaanse beursgraadmeter S&P 500 veert keurig vanaf het gestelde doel van 1250 weer op. De recente stijging sinds de bodem van 16 – 17 maart kan rond de huidige nivo´s compleet zijn. Een stukje reactie biedt dan de gelegenheid om posities uit te breiden of te kopen.

S&P 500

Deze index heeft zich keurig gedragen. Na een daling tot 1248 is er een sterke stijging gestart. Op dit moment noteert de S&P 500 1320 punten en dat is niet ver van het doelgebied 1350-1360. Deze zone is voor de korte termijn belangrijk. Indien dit ook niet weer voor weerstand gaat zorgen dan moeten we dit serieus nemen. Rond dit punt kan namelijk het herstel sinds maart 2009 compleet zijn (zie mijn column van vorige week).Voor de korte termijn is, gezien de recente stijging, een kleine terugval mogelijk waarbij een daling tot 1300-1290 acceptabel is. Ik hanteer voor het positieve scenario een stop-loss van 1280 punten.

TA S&P 500 30 maart 2011
TA S&P 500 30 maart 2011

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

AEX

Ook de AEX is keurig binnen de lijntjes gebleven, 344 bood steun en de AEX lijkt nu op weg naar de bovenkant van deze range op 380-390. Hoogstwaarschijnlijk zal er zich de komende dagen een correctie ontwikkelen. Het is namelijk allemaal wel erg snel gegaan. Een daling tot 360-358 zou mij daarom niet verbazen. Ook in de AEX zijn we waarschijnlijk bezig met de laatste stijgingsfase. Het hanteren van een stop-loss van 352 punten in de AEX is derhalve noodzakelijk.

TA AEX 30 maart 2011
TA AEX 30 maart 2011

DAX

De DAX heeft door de daling tot 16 maart trendmatig aanzienlijk meer schade opgelopen dan de andere indices. Het herstel is eveneens indrukwekkend.  Naar mijn mening zijn deze grote fluctuaties het gevolg van de zeer populaire futures op de DAX. Door de grote omzet in deze future is het eenvoudig makkelijk om grote posities door middel van deze future af te dekken. Dit kan in de toekomst handig zijn indien er zich weer een draaipunt aandient. Indien zich een zwakte aandient kan dit betekenen dat het aanhouden van een shortpositie in de DAX meer oplevert dan in een andere index. Even in het achterhoofd houden dus.

Ook voor de DAX is van toepassing dat zich de komende dagen een reactie kan ontwikkelen. Een daling tot 6750 past binnen de grenzen en zou het positieve beeld geen geweld aan doen. Echter een daling onder 6650 betekent een verzwakking dus daar leg ik de stop-loss.

TA DAX 30 maart 2011
TA DAX 30 maart 2011

Conclusie

Het beeld is positief, waarschijnlijk bevinden we ons nu in de laatste opgaande fase. Voor de S&P 500 is 1350-1360 een belangrijk gebied. Weten we daar ook nu niet door te breken dan kan dit betekenen dat het herstel sinds maart 2009 compleet is. Een aanzienlijke daling kan zich dan gaan ontwikkelen. Of dit werkelijk het geval zal zijn, dienen we af te wachten maar probeer in ieder geval niet het onderste uit de kan te halen. Het deksel kan veel pijn opleveren.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Live Chatbox

Wij hebben op ons forum een live chatbox geïnstalleerd. Hierdoor kunnen onze bezoekers direct chatten met andere deelnemers. Verversen is niet meer nodig. U hoeft zich niet aan te melden.

De chatbox kunt u vinden aan de zijkant van het forum. Je kunt hier heel trades in plaatsen. En je kunt ook melden als je aandelen koopt/verkoopt.

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/

Het is de bedoeling hier korte berichten te plaatsen. De langere berichten kunnen op het forum.

Voor degenen met een grotere scherm willen:
https://www.dekritischebelegger.nl/forum/?chat

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

1 gedachte over “Beurzen volgens plan”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.