Beurzen: op naar de top

Met de correctie van de laatste dagen die, naar het zich nu laat aanzien, vrijwel compleet is, dienen we rekening te houden met verdere stijgingen van de aandelenmarkten.

De verwachte correctie tot ongeveer 1300 punten in de S&P 500 heeft even op zich laten wachten maar kwam uiteindelijk wel. De stijging vanaf de bodem op 16 maart en de daarop volgende correctie vertonen overeenkomsten met de eerste stijging in deze beweging. Kunnen we hieruit wat afleiden?

R.N. Elliott

R.N. Elliott is de grondlegger voor het EWT, de Elliott Wave Theorie. Deze theorie gaat uit van een aantal basisveronderstellingen. Eén hiervan is dat twee golven in een beweging naar gelijkheid tenderen. Die komen we dan ook regelmatig tegen. Het is niet de bedoeling om hier blind op te varen maar het kan mogelijk, in combinatie met andere technieken, enige houvast opleveren.

Op dit moment zien we in de S&P 500 aardige parallellen met de stijging die we in juli 2010 zagen. De eerste stijging was toen, evenals nu, 89 punten. Als de correctie nu ook gelijk wordt dan zou de S&P nog naar 1300 kunnen zakken, maar de daling gisteren tot 1309 kan als voldoende worden gezien.

Als de vergelijking zich verder voltrekt dan zou een opmars tot uiteindelijk 1370 verwacht mogen worden op basis van de gelijkheid aan de eerste stijging.

TA S&P 500 13 april 2011
TA S&P 500 13 april 2011

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

De AEX

Indien ook de AEX zich aan dit beeld conformeert dan is de verwachting dat deze index rond 380 punten een top zal maken. Dit niveau komt overeen met een 50% correctie over de daling 2007-2009 waarbij de daling tot 16 maart jl. keurig steun heeft gevonden op de steunlijn. Het patroon begint dan de vorm van een stijgende wig aan te nemen. Dit beeld zien we ook terug in de Franse CAC 40. Op basis van dit patroon zouden we de conclusie kunnen trekken dat, zodra dit patroon compleet is, zich een aanzienlijke daling kan ontwikkelen. Zover is het echter nog niet. Wij gaan dus eerst nog uit van een stijging.

TA AEX 13 april 2011
TA AEX 13 april 2011

Conclusie

De correctie heeft even op zich laten wachten maar is uiteindelijk wel gekomen. Voor de korte termijn is er de mogelijkheid dat de koersen nog een keer de bodems van gisteren op gaan zoeken, maar de Duitse DAX lijkt al bezig in een stijgende fase. Op basis van overeenkomsten met de stijging van juli 2010 ga ik voor de S&P 500 van een stijging tot ongeveer 1370. Voor de AEX lijkt een stijging tot globaal 380 mogelijk. De stijging van de AEX en de Franse CAC 40 lijken de vorm van een wig aan te nemen, een dergelijke patroon is in veel gevallen slecht nieuws. Het is dus zaak om niet het onderste uit de kan te willen.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Beurschat

De beurs en chatten = ervaringen uitwisselen, op ideeën komen, wordt lid van het forum en doe ook mee !!

Wij hebben op ons forum een live chatbox geïnstalleerd. Hierdoor kunnen onze bezoekers direct chatten met andere deelnemers. Verversen is niet meer nodig. De chatbox is exclusief voor deelnemers van het forum.

Na het inloggen vindt u de chatbox aan de zijkant van het forum.

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/

1 gedachte over “Beurzen: op naar de top”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.