Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beurzen op kruispunt

Hoewel voor de korte termijn een reactie op de verschillende beurzen verwacht mag worden en daarmee een stuk(je) van de opgebouwde winsten van de afgelopen maanden weer wordt ingeleverd, zijn een aantal markten op min of meer belangrijke kruispunten aangekomen.

De komende tijd zal dus belangrijk worden. Is het herstel op de daling 2007-2009 compleet of zitten we in een nieuwe bull markt voor de komende jaren?

Lange termijn of korte termijn

De belegger die zijn vermogen begin jaren 80 in aandelen stopte en sinds die tijd op vakantie is gegaan, zal zich waarschijnlijk op dit moment niet zo druk maken. De bewegingen van de afgelopen 10 jaar zijn in de ogen van deze belegger slechts kleine rimpelingen. Aandelen hebben immers van nature het kenmerk om te stijgen op lange termijn. Heel anders is het verlopen met een belegger die in 2000 zijn vermogen in aandelen heeft gestopt. In veel gevallen zal er buiten het dividend sprake zijn van een beperkt zo niet negatief rendement. Omdat een belangrijk deel van de beleggers niet op een bodem maar rond een top instapten, is het ook verklaarbaar dat deze groep beleggers met een grotere belangstelling de koersbewegingen zullen volgen. Terwijl de belegger uit de jaren 80 nog rustig kan blijven zitten want op termijn stijgen de koersen wel weer.

Belangrijk is dus: wanneer ben je ingestapt en leef je nog lang genoeg om de volgende bull markt mee te maken.

Bull of Bear

Waar zitten we? Dat is de vraag. Hebben we een Bear markt afgesloten en zitten we weer in een nieuwe Bull markt die jaren aan kan houden? Of zitten we in een Bear markt die in 2007 is gestart omdat toen de Dow Jones de S&P 500 en de DAX een, naar ik aanneem, belangrijke top hebben neergezet , waarbij een Bull markt die mogelijk in 1982 is gestart werd afgerond. In dat geval was de daling van 2007-2009 een eerste aanzet en dienen we de komende jaren rekening te houden met meer zwakte. Als we om ons heen kijken dan zien we veel zaken zich in die richting ontwikkelen. Ik denk daarbij aan de schuldenproblematiek en alles wat daar mee samenhangt.

Een andere mogelijkheid is dat door de opkomst van nieuwe markten en het weer op creatieve wijze wegpoetsen van de schuldenberg een nieuwe fase van groei en bloei aanbreekt. In dat geval zitten we nu, als we door een technische bril naar de markten kijken, aan de vooravond van een fase waarin aandelen versneld kunnen stijgen.

Op dit moment weet ik het antwoord op deze vraag niet. Persoonlijk denk ik dat de problemen die door jaren van overconsumptie zijn ontstaan nog niet zijn opgelost en dat de periode waarin we weer met beide benen op de grond zijn aangekomen meer tijd in beslag zal nemen. Daarom hou ik rekening met het eerste scenario.

De scenario´s voor de lange termijn

  1. Het herstel sinds de bodem maart 2009 is vrijwel compleet.

In dit scenario is de S&P 500 aangekomen in het gebied waar zich weer een draai kan voordoen. Het herstel sinds de maart 2009 bodem is dan een reactie geweest op de daling 2007-2009. Een nieuwe dalingsfase kan de komende tijd starten. Een van de mogelijkheden binnen dit scenario is dat we op termijn zakken onder de bodem van 2009. Een daling onder 1140 -1120 in de S&P 500 is een eerste signaal in deze richting.

TA S&P 500 26 januari 2011 grafiek1
TA S&P 500 26 januari 2011 grafiek 1

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

2. Het herstel heeft nog meer te gaan.

Blijft de S&P 500 keurig boven 1140 -1120 dan is er de kans op verdere stijgingen groot. In dit scenario is het herstel nog niet compleet en is het theoretisch mogelijk dat we de oude toppen van 2007 nog weer gaan benaderen. Omdat de daling 2007-2009 erg veel kenmerken heeft van een puls (primaire trend is dalend) zou dit voor de S&P 500 het maximaal haalbare moeten zijn. Een nieuwe top zou namelijk onwaarschijnlijk zijn. In dat geval is de daling 2007-2009 een afgeronde correctie geweest en zitten we dus kennelijk in een nieuwe Bull markt.

TA S&P 500 26 januari 2011 grafiek 2
TA S&P 500 26 januari 2011 grafiek 2

3. Een nieuwe Bull markt

In dit scenario bevinden we ons in een nieuwe Bull markt. De daling 2007-2009 is dan een afgeronde correctie geweest. Op welke stijging deze correctie dan betrekking heeft gehad is niet duidelijk. Mogelijk dat we in dat geval te maken hebben met de situatie dat we de bewegingen sinds 2000 als één geheel moeten zien. In deze situatie is het stijgingspotentieel aanzienlijk.

Op dit moment zitten we dan in het eerste deel van golf 3 waarbij, na een correctie, de stijging versneld kan doorzetten. Ook voor dit scenario is het gebied 1140-1120 belangrijk. Een daling onder dit gebied maakt dit scenario minder waarschijnlijk.

TA S&P 500 26 januari 2011 grafiek 3
TA S&P 500 26 januari 2011 grafiek 3

Conclusie

We zitten op een kruispunt. Op basis van de S&P 500  moeten we stellen dat er de komende periode een min of meer belangrijke keuze gemaakt moet worden. Is het herstel compleet en zetten we weer een daling in, heeft het herstel nog meer te gaan, of zitten we in een nieuwe Bull markt? In grote lijnen is het gebied 1140-1120 hiervoor bepalend. Een daling onder dit gebied maakt scenario 3 erg onwaarschijnlijk. Een daling onder 900 geeft aan dat we mogelijk in de volgende dalingsfase zitten waarbij een daling onder 664 (low 2007) zeer waarschijnlijk is.

Met ander woorden de huidige gebieden 1300-1330 en 1140-1120 zijn dus belangrijke punten voor de komende tijd.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Tradershoek

Bent u geïnteresseerd in handelsstrategieën en trading? Dan heb ik een interessant initiatief voor u die ik onder de aandacht wil brengen. Wij hebben namelijk op ons forum een tradershoek ingesteld. Als handelaren onder elkaar kunt u kennis en ervaring delen.

Het forum is “voor beleggers en door beleggers” dus iedereen kan meedoen.

U kunt de tradershoek bereiken via: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/trading/tradershoek

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *