Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beurs schaatst op dun ijs

Slechts een handvol aandelen zijn goed voor de grootste deel van de stijging van de beurs. Apple, Facebook en Amazon waren goed voor bijna een derde van de stiijging van de toonaangevende beursgraadmeter. Dit is een teken dat de stijging niet echt duurzaam is.

De tien grootste aandelen hebben in grote mate de stijging van de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 beïnvloed. Dit is een teken dat het kuddegedrag springlevend is op de beurs. Dat schrijft de zakenkrant Wall Street Journal

Deze tien aandelen waren goed voor 53% van de stijging van de S&P 500 van 4,7% dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van Fundstrat Global Advisors. Tijdens een gemiddelde jaar zijn deze tien aandelen slechts goed voor 45% van de beweging. De opmars wordt aangevoerd door technologiebedrijven zoals Apple die dit jaar al 22% gestegen is. Vorig jaar januari hebben wij al gewezen dat dit aandeel wel eens met 50% kon stijgen. De koers van Apple noteerde destijds op $98 en nu op $141.  Facebook steeg met 23% en Amazon.com met 20%. Het totale aandeel van deze drie bedrijven is goed voor bijna een derde van de stijging van de S&P 500.

De sterkte in technologie-en internetaandelen is een omkering van de trend van eind vorig jaar. Destijds werden na de Amerikaanse presidentsverkiezingen vooral bankaandelen, industriële fondsen en aandelen van kleine bedrijven gekocht als anticipatie op de stimuleringsplannen van Donald Trump. De recente koersbewegingen duiden er echter op dat beleggers hun vertrouwen beginnen te verliezen op een snelle doorvoering van de plannen. In de recente maanden waren dus deze sectoren die achterbleven. Er werden meer aandelen van grote solide bedrijven ingeslagen ondanks dat ze op basis van koerswinstverhoudingen aan de dure kant zijn. Zo wordt Facebook verhandeld tegen 24,3 maal de verwachte winst voor volgend jaar. Dat is ruim boven het gemiddelde (17,6) van alle technologieaandelen in de S&P 500. Facebook verwacht dat de verkopen dit jaar met 37% stijgen, de grootste toename van de omzet van alle technologiebedrijven.

Omdat slechts een handvol aandelen goed waren voor het leeuwendeel van de stijging, kan de markt vatbaar zijn voor een correctie in deze fondsen. Beleggers moeten dus niet per se de kudde volgen. De trend is niet altijd je vriend.

Wij sturen een e-mail zodra er een nieuw bericht op De Kritische Belegger is gepubliceerd. U kunt de alerts instellen op de voorkeur van uw (sub) categorieën. Als u bijvoorbeeld alleen in Goud geïnteresseerd bent, dan ontvangt u een bericht zodra er een nieuw artikel over Goud gepubliceerd is. Zodoende wordt u niet overvoerd met e-mails. U kunt zich ten alle tijden ook weer uitschrijven.

Als u nog geen lid bent: Vul hieronder uw e-mail adres in. Daarna krijgt u binnen enkele ogenblikken een bevestigingslink en vervolgens kunt u uw voorkeuren instellen.

Gratis Nieuwsalert

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Beurs schaatst op dun ijs”

  1. Avatar

    Zou niet weten wat Apple, Facebook, Amazon, en andere aandelen, te maken hebben met stijging beurs. Zo werkt een beurs niet, het cumulatief aan aandelen…

    Dun ijs valt trouwens nog wel mee, de Dow zal er voorlopig nog niet doorheen zakken, daar er eerst nog een aardige beweging omhoog zal plaatsvinden,wat gelijk de laatste beweging omhoog zal zijn.. Het is dus net hoe dik je dun ijs ziet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *