Ruim 80 procent van de beleggers verwacht dat er dit jaar geen renteverlaging aankomt en past zijn handelsgedrag hier op aan. Dat blijkt uit onderzoek van online broker LYNX.
De aandelenbeurzen in de Verenigde Staten hebben een volatiel, maar positief kwartaal achter de rug. Beleggers lieten zich niet uit het veld slaan door de bankencrisis en ook de renteverhogingen van centrale banken stonden een stevige stijging niet in de weg.
Voornamelijk de sterke prestaties van de Big Tech sector zorgden ervoor dat de Amerikaanse aandelenkoersen hard opliepen. Na de introductie van Microsoft’s chatrobot ChatGPT toonden beleggers in toenemende mate interesse in aandelen die kunnen profiteren van ontwikkelingen rondom Artificial Intelligence (AI). Dit vertaalde zich in koersstijgingen van onder andere Microsoft, NVIDIA en Alphabet.
Als gevolg van de bankencrisis vielen de rentes op de obligatiemarkten stevig terug. Ook daar profiteerden de tech-aandelen van, aangezien dit de toekomstige winsten in waarderingsmodellen ten goede komt.
De breed samengestelde S&P 500 wist met 7% te stijgen en de techzware Nasdaq Composite eindigde met een indrukwekkende winst van 16,8%. Voor de technologieindex is dit het beste kwartaal sinds het 2e kwartaal van 2020.
Er was een duidelijke rotatie zichtbaar van waarde- naar groeiaandelen: de Dow Jones index, die veel valueaandelen bevat, bleef met een stijging van 0,4% flink achter op de andere Amerikaanse indices.
Europa & Azië
Ook in Europa liepen de beurzen in de eerste drie maanden van het jaar op. De AEX index steeg met 9,7% en de Eurostoxx 50 index liet een stijging van 14,5% zien. De beurzen in Azië bleven achter bij het Westen, ondanks de heropening van China. De Japanse Nikkei 225 index eindigde het eerste kwartaal met een winst van 7,5%, terwijl de Hang Seng index in Hongkong bleef steken op een winst van 3%.
Meest verhandelde aandelen in het 1e kwartaal van 2023
De meest verhandelde aandelen via LYNX waren Tesla en Microsoft. Beleggers toonden duidelijk interesse in deze aandelen, die in het vierde kwartaal nog stevig onderuitgingen. Tesla zag zijn koers in de eerste twee maanden van het jaar in korte tijd verdubbelen.
Beleggers reageerden enthousiast op de kwartaalcijfers en prijsverlagingen van de elektrische autobouwer. Microsoft profiteerde op zijn beurt van de introductie van ChatGPT, waar het miljardeninvesteringen in heeft gedaan.
Ook Apple, NVIDIA en Amazon waren populaire aandelen onder klanten van LYNX. In Nederland behoorden Shell, ING en ASML tot de meest verhandelde aandelen. Volatiliteit van de olieprijs zorgde voor relatief veel beweging bij Shell. Het aandeel ING dook stevig omlaag als gevolg van de bankencrisis en ASML profiteerde van de hype rondom AI.
Hardnekkige inflatie heeft invloed op beleggingskeuzes
Afnemende inflatie in de Verenigde Staten en de Eurozone lijkt goed nieuws voor beleggers, maar per saldo is er nog altijd sprake van oplopende prijzen. Justin Blekemolen: “We zitten momenteel in een periode van desinflatie, waarbij het algemene prijspeil nog altijd stijgt, maar langzamer dan voorheen.” Voornamelijk voedselprijzen dragen bij aan de stijging van het gemiddelde prijspeil. Voeding werd in maart 15% duurder ten opzichte van een jaar eerder. Een jaar geleden waren het nog voornamelijk de energieprijzen die in prijs stegen.
Lagere olie- en gasprijzen zorgen ervoor dat de inflatie wat afneemt, maar het gevaar voor verder stijgende prijzen ligt op de loer. Zeker nu de OPEC heeft aangekondigd de productie met minstens 1 miljoen vaten per dag te verlagen. Bij de start van de maand april schoten de olieprijzen met ruim 6% de lucht in. Exclusief voedsel- en energieprijzen stegen de prijzen in maart met 5,7% op jaarbasis.
Daar zien we geen duidelijke afkoeling van de inflatie. Justin Blekemolen, beleggingsspecialist bij LYNX, vreest dat hogere lonen ervoor zorgen dat de prijzen voorlopig blijven oplopen. “Daarmee lijkt de economie het slachtoffer te zijn geworden van een loon-prijsspiraal”.
Ongeveer de helft van de deelnemers aan het LYNX beleggersonderzoek geeft aan dat de inflatie van invloed is op het beleggingsgedrag. 19% geeft aan meer in goud te beleggen.
Beleggers maken pas op de plaats
Het lijkt erop dat beleggers voorlopig rekening houden met een aanhoudend hoge inflatie en hogere rentes. Uit onderzoek van online broker LYNX kwam namelijk naar voren dat 83% van de beleggers dit jaar geen renteverlaging van centrale banken verwacht.
Ruim de helft van de deelnemers vermoedt dat de aandelenbeurzen de komende zes maanden zijwaarts zullen bewegen en 29% van de beleggers houdt rekening met een correctie. Daarentegen vermoedt 18% van de ondervraagden dat de we ons in een nieuwe bullmarket bevinden. Justin Blekemolen, beleggingsspecialist bij LYNX, snapt de terughoudendheid bij beleggers. “Ik verwacht dat zodra duidelijk wordt dat centrale banken klaar zijn met het verhogen van de rente, of zelfs de rente verlagen, beleggers ervoor zullen kiezen hun liquiditeiten in te zetten op de financiële markten”.
Deze terughoudendheid zien we ook terug in het beleggersonderzoek. 38% van de beleggers geeft aan meer liquiditeiten aan te houden in afwachting van betere tijden en 23% van de respondenten geeft aan minder transacties te verrichten. 21% geeft aan dat de onzekerheid geen invloed heeft op zijn of haar beleggingskeuzes. In lijn met de eerder waargenomen rotatie van waarde- naar groeiaandelen kiezen ook beleggers via LYNX er slechts sporadisch voor om meer value-aandelen in de portefeuille onder te brengen.
Justin Blekemolen concludeert: “Beleggers doen minder transacties en zijn voorzichtiger, omdat de economische situatie onzeker blijft. We hebben een sterk kwartaal achter de rug en de meeste beurzen staan niet eens zo heel ver onder hun all-time highs.
Vanwege de hoge rente, aanhoudende inflatie en de angst voor een economische recessie, lijken beleggers hun kruit voorlopig even droog te willen houden.” In lijn met de eerder waargenomen rotatie van waarde- naar groeiaandelen kiezen ook beleggers via LYNX er slechts sporadisch voor om meer value-aandelen in de portefeuille onder te brengen.