Aftellen…

Zo in de laatste weken van wat we toch wel een bewogen jaar mogen noemen is het aftellen geblazen. De meeste grote spelers hebben de boeken reeds gesloten en de volumes zijn laag. Dit maakt de markt niet minder gevaarlijk, ik zou dan ook aanraden om lekker mee af te tellen.

De markt stuitert nog altijd alle kanten op, dus mocht u zich erin willen mengen, wees alert!

De laatste maanden heeft u van mij weinig vernomen, om de simpele reden dat ik voor mijn klanten ook weinig gehandeld heb. Met even veel geluk als wijsheid ben ik op 3 Augustus “cash” gegaan voor mijn klanten en dit is op een enkeling na ook zo gebleven. Sindsdien heb ik het erg moeilijk gevonden om een duidelijke visie te creëren, al blijf ik voorlopig negatief over Europa. (de redenen daarvoor kunt u teruglezen in voorgaande columns)  De markt is zenuwachtiger als ooit tevoren, en de politici besluitelozer als ooit. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat de Euro blijft en er geen lidstaten zullen afvallen, hiermee zijn de problemen echter niet opgelost.

Het Nieuwe Jaar 

2012 zal opnieuw worden gedomineerd door politieke onrust en de herfinanciering van Europese schulden. Het lijkt erop dat het de Europese leiders aan daadkracht ontbreekt, en zolang er geen “oplossingen” komen zullen de financiële  markten onrustig blijven.

Veel lidstaten moeten volgend jaar enorme bedragen herfinancieren, dit zal aanzienlijk duurder worden naar het nu lijkt. Dit zal als gevolg een negatief effect zal hebben op de Europese begrotingen en zijn weerslag vinden in de locale economieën. Buiten dat overheden zullen bezuinigen lijken de banken ook de “kredietkranen” dicht te draaien. De banken zullen moeten voldoen aan nieuwe criteria en onderwerpen ook hun cliënten hieraan. Het tekort aan kredietverlening zal naar mijn inzicht ook kansen creëren, bedrijfsobligaties zullen interessant worden.

Er zijn veel bedrijven die er bijzonder goed voorstaan en kredietwaardig zijn. Bij het beleggen in aandelen raad ik aan defensief te blijven en vooral goed naar dividend te kijken. Tegenvallende bedrijfscijfers en mogelijke afwaarderingen van kredietbeoordelaars zitten volgens mij al in de pen, dus een jaar niet naar uw portefeuille kijken en van groei uitgaan is er niet meer bij. De markt vraagt om een pro actieve houding. Wel verwacht ik kansen in Small en Midcap fondsen, ik verwacht hier overnames en dus grote koersbewegingen.

Voor de belegger die weinig correlatie met financiële markten wil en een beleggingshorizon van een aantal jaren heeft blijven wij inzetten op een aantal alternatieve beleggingsfondsen die het de afgelopen jaren erg goed gedaan hebben. Voor het komende jaar verwachten wij zeer veel van het Darion Capital Finance Fund, een fonds dat zich richt op korte termijn kredietverlening. In deze markt is een enorm gat ontstaan door de terughoudendheid van de banken. Ik verwacht dat dit fonds boven de 10% rendement zal realiseren in 2012.

Laatste loodjes 

Voor de laatste 2 weken van het jaar wens ik jullie succes en wijsheid toe! Zelf denk ik “cash” te blijven, en in het nieuwe jaar alles weer opnieuw te overwegen.

Paul Rodenburg
http://www.darioncm.com/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.