De records die worden gebroken op de aandelenbeurs leiden tot zorgen bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). “Het voelt oncomfortabel en we zijn er niet helemaal gerust op”, zegt voorzitter Laura van Geest. “De aandelenmarkten breken records en lijken losgezongen te raken van de reële economie.” Dat meldt de NOS.
2020 was een bijzonder roerig jaar voor de economie, de financiële markten en de woningmarkt, schrijft de AFM in zijn jaarverslag. Door de coronapandemie zakte de economie in elkaar en beleefden de beurzen turbulente tijden, met diepe dalen en nieuwe pieken en meer beleggers. De huizenmarkt is oververhit en prijzen rijzen de pan uit.
Veel verliep echter ook wel goed en soepel. De langverwachte brexit en de verschuiving van de Europese effectenhandel naar Amsterdam ging geruisloos, mede dankzij de goede voorbereidingen van marktpartijen. Minder rustig gaat het op andere markten.
Jongere beleggers
Uitgerekend in de coronacrisis, met alle onzekerheid en volatiliteit, nam de belangstelling voor beleggen sterk toe, vooral bij jongeren. Het aantal beleggers steeg met 11 procent naar 1,6 miljoen huishoudens.
Meer de helft van de startende beleggers is tussen de 18 en 34 jaar oud, vaker hoger opgeleid dan de ervaren belegger en ook vaker vrouw. Ze steken er minder geld in, maar nemen meer risico. 62 procent heeft minder dan 5000 euro om te beleggen. Voor veel beleggers is duurzaam en groen beleggen steeds belangrijker, voor de kleine beleggers speelt dat minder.
De lage spaarrente en de wens om vermogen op te bouwen maakt beleggen populair, gestimuleerd door de opkomst van gemakkelijke beleggingsapps.
Op dit moment lijken beleggers alle negatieve berichten naast zich neer te leggen. De intensive care units zijn vol, de discussies over een scherpe lockdown in Duitsland willen niet eindigen. Zoals eerder is gebleken kan dit in tranen eindigen. We maken ons geen zorgen omdat ons systeem ook van een daling kan profiteren ! Hoe dat kan? Vraag onze gratis brochure hier aan.
Start met Automatisch Beleggen
Het 8-jaarlijkse IPCC rapport is op maandag ochtend gepubliceerd. Dit biedt mogelijkheden voor duurzaam beleggen en gevaren voor vervuilende industrieen.
Traditioneel kijken financiële instellingen aan het begin van het nieuwe jaar in de kristallen bol en geven ze hun economische verwachtingen voor de komende 12 maanden.
In afwachting van vroegtijdige versoepelingsmaatregelen in de nasleep van de coronaviruspandemie, hebben aandelen wereldwijd de afgelopen weken een aanzienlijk deel van de crisisgerelateerde verliezen...
De Duitse aandelenindex heeft de smaak goed te pakken. Desalniettemin ziet het algemene technische plaatje op lange termijn nog niet goed uit.