Optimisme AEX terecht?

Terwijl de menigte nog aan het dansen is, is de muziek al uitgezet. Dat is het gevoel wat mij bekruipt als ik, net als u, de berichtgeving van afgelopen week tot me door laat dringen.

Landencrisis

Na het Dubai- debacle, waar nu de verzakkende palmeilanden de volgende kater op gaat leveren, bleken Griekenland en Spanje ook op het strafbankje terecht te zijn gekomen. Ja, zelfs onze superdegelijke RABO- bank met de hoogste kredietstatus (AAA) werd door een toonaangevend kredietburo op de pijnbank gelegd door de outlook naar ‘negative’ te brengen.

Het deert de beurs allemaal niet, gewoon verder omhoog is het credo.

Window-dressing

Het fenomeen ‘window dressing’ lijkt traditioneel in december weer aan de orde, met hogere koersen als resultaat. Portefeuillemanagers verkopen hun slechte beleggingen en kopen degelijke largecaps (Dow Jones Industrials) om hun meerderen en klanten te overtuigen dat ze echt wel goede beleggers zijn om zodoende eindelijk weer eens een leuke bonus te krijgen. Die was er immers vorig jaar bij ingeschoten 🙂

Optimistisch de Kerst in

Ondertussen komen ondanks het gevoel van optimisme de beurzen niet echt van hun plaats. Een zijwaartse range is wat we zien van waaruit het mij niet zou verbazen als we kortstondig nog een keer 327 / 328 opzoeken. Tijdstechnisch is rond 23 december (Kerst) een interessante draai te verwachten en eigenlijk had ik een paar weken geleden een low verwacht, maar vermoedelijk wordt het een high.

Technische analyse AEX op 11 december 2009 op dagbasis
Technische analyse AEX op 11 december 2009 op dagbasis

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Januari-effect

Het zou slimmer zijn als we een low te zien krijgen, want dan kan het januari-effect van 2010 positief zijn en dat zegt meestal iets over de (bullish) verwachtingen over 2010. Dalen we echter het nieuwe jaar in, dan voorspelt dat weinig goeds over 2010, wat mijn verwachting dan ook is tenzij we de 330 horde met fors geweld opwaarts uitnemen en dit een paar dagen kan standhouden.

Conclusie

Terwijl de euro wat correctie opwaarts kan laten zien zal dat de aandelenmarkten voeding geven nog wat hoger te koersen. De euro (versus dollar) heeft met grote waarschijnlijkheid een belangrijke draai gemaakt en zal op termijn lager koersen, dus dollar zal sterker worden. Mix daar nog wat eindejaars window-dressing doorheen en we krijgen een papje van wilde bewegingen met waarschijnlijk een poging tot opwaartse uitbraak boven 330.

Bent u goed voorbereid op 2010?

Om het jaar 2009 in stijl af te sluiten bied ik u een gratis portefeuille- analyse aan. Voldoet uw portefeuille, rekeninghoudend met uw risicoprofiel en mijn Gann- kennis, aan de voorwaarden om van 2010 een mooi beleggingsjaar te maken?

Stuur mij een e-mail op c.devries@dekritischebelegger.nl met uw naam, e-mail adres en telefoonnummer en ik neem contact met u op.

[einde advertentie]

Positie-info

AEX- Short, entry 322, stoploss 330 op slotbasis, koersdoel 300, vervolgens 270.

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Ik heb positie short. De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Plaats uw reacties op ons forum, op onze AEX draad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.