Nieuwe daling of correctie AEX?

Met dalingen van soms tientallen procenten voor aandelen als ING, Tom Tom en voor de AEX van bijna negen procent is de toon gezet voor de komende tijd. De vraag of dit een correctie is of de start van een nieuwe dalingsfase is op dit moment nog onduidelijk, wel is duidelijk dat de bears een redelijke tik hebben aan het optimisme onder de beleggers.

Een nieuwe daling of een correctie

Het heeft op dit moment mijn voorkeur om deze daling als een correctie te zien. Een deel van de stijging sinds maart zal dus weer ingeleverd worden. Dit impliceert dat er na deze correctie meer stijging verwacht mag worden. Zeker is dit niet, er kunnen zich allerlei ontwikkelingen voordoen die aanleiding geven voor een nieuwe dalingsfase. Op dit moment ga ik daar niet van uit .

Technische analyse van de AEX op 3 november 2009 (op basis van Elliot Wave) verwacht verloop
Technische analyse van de AEX op 3 november 2009 (op basis van Elliot Wave) verwacht verloop

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Doelen voor de correctie

Sinds de maart bodem is de AEX  in totaal met ruim 68% gestegen. Ik gaan er vanuit dat deze stijging voor een deel wordt gecorrigeerd dit levert de volgende koersdoelen op voor de AEX:

  • 38,2% correctie, doel 277,50
  • 50%    correctie, doel 261.75
  • 61,8% correctie, doel 245,99

In veel gevallen zie je een correctie van 50% over de voorgaande beweging dus een daling tot ongeveer 260 punten in de AEX is mijn uitgangspunt op dit moment.

Technische analyse van de AEX op 3 november 2009 (op basis van Elliot Wave) correctie naar 260 punten
Technische analyse van de AEX op 3 november 2009 (op basis van Elliot Wave) correctie naar 260 punten

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Eerst nog een klein herstel

Omdat de daling sinds de top op 16 oktober de vorm heeft van een complete 5 beweging is een herstel te verwachten tot globaal 311-314. Van dit herstel kunt u gebruik maken door posities af te bouwen en of short posities op te bouwen. In de meeste gevallen is de vervolgdaling krachtiger en groter dan de eerste daling die we nu hebben gezien .

Conclusie

Er zijn veel zaken die erop wijzen dat de top er staat. Een correctie over de stijging sinds maart dit jaar is waar ik vanuit gaan. Het meest waarschijnlijke doel voor deze correctie is een stand voor de AEX van 261 punten, voldoende potentieel om een short positie op in te nemen en daardoor een deel van de portefeuille voor een daling te beschermen. Deze bescherming kunt u door middel van turbo´s of sprinters aanbrengen maar putopties eventueel in combinatie met het gedekt schrijven van call opties is ook een mogelijkheid om u te beschermen. In alle gevallen is het, alvorens actie te ondernemen, raadzaam een herstel af te wachten . Volgende week of mogelijk eerder zal ik een update verzorgen en concrete aanbevelingen geven.

Zowel de redactie als ondergetekende hebben geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.